DANKO KONČAR: Fernetići se možda ne nalaze ni na karti Istre, ali su na karti moga srca

1326

Kad sam prvi put pisao o vinariji Capo, superbogatog vlasnika vinarije, Danka Končara, greškom sam nazvao – “kraljem bakra”. Bilo je to u vrijeme kad je Severina svakodnevno ispunjavala medijski prostor sa svojim tadašnjim dečkom Milanom Popovićem. Meni, iskreno, bakar i krom ne znače ništa pa sam ih pomiješao, a bakar mi je, zbog boje pinota sivog, čak i savršeno ušao u priču o

“kralju bakra” i njegovim “vinskim sazviježđima”, kako li se, već, nazvala linija njegovih premium vina koja nose nazive Libra, Gemini, Sagittarius, Virgo, Taurus i Aries.

Danka sam na štandu njegove vinarije na Vinistri 2018. podsjetio na taj svoj propust i duboko mu se ispričao zbog toga. Bilo mi je žao Elvisa Visintina, njegova čovjeka od najdubljeg povjerenja za vođenje vinarije i svega što se tamo dogodi, jer sam bio strahovao da možda on ne bude imao neugodnosti zbog mog propusta. No, moj strah je bio u potpunosti suvišan. Jer, niti Danka brinu gluposti koje, eto, povremeno netko krivo napiše, niti postoji teoretska šansa da Elvis Visintin na bilo koji način izgubi status kojeg je tamo izradio i održava već 10 godina!

–     Ruku na srce, s tim bakrom niste puno ni pogriješili, jer je bakar bio prva ruda s kojom sam uopće i počeo raditi. A i Milana Popovića sam upoznao, kupovao je baš bakar od mene, dobar dečko, raspričao mi se Danko uživajući u prekrasnom roséu “provansalskog štiha”, kao i u pjenušcu sa svojim potpisom.

U stvari, uživao je Danko u brojnim čestitarima koji su mu neprestano prilazili i pozdravljali ga, vidilo se iz aviona da mu je to godilo. S druge strane, pijuckajući svoja vina pokušavao je dogovoriti susret s pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem. Tek kad je Vinistra završila medije je poplavila vijest da je “poznato ime dobročinitelja koji je u zadnji čas napravio uslugu hrvatskom nogometu” i pomogao “Istri 1961 da izbjegne najcrnji scenarij” i “ispadne u Treću HNL – Zapad”.

–     Istra i Pula tijekom proteklih godina priuštili su mi niz poslovnih i osobnih zadovoljstava. Pomoć nogometnom klubu zbog toga za mene predstavlja ispunjenje moralne odgovornosti koju imam za ovu regiju i njezine ljude, jedino je što je Danko izjavio u medijima o svojoj “gesti dobre volje” koju je, eto, dogovorao ispred mene pričajući o vinima.

Godinama se Danku Končaru pokušava prebrojati njegovo bogatstvo i nitko to ni približno nije uspio dokučiti. Spominju se rudnici u Južnoj Africi, Burundiju, hotel Medena u Trogiru, vinarija Capo, milijuni četvornih metara zemljišta u Istri, na Cresu i drugim hrvatskim otocima.., a kad ga je netko, konačno, i upitao, Danko je odgovorio:

–     Ne brojim svoje novce!

Možda Danko uistinu i ne broji svoje novce, ali teško je i zamisliti da većina ljudi koji dolaze u kontakt s njim upravo u njemu i ne vidi ništa drugo nego milijune. Stoga, kad sam ga upitao kako je uopće došao na ideju pokrenuti proizvodnju vina s vlastitim potpisom, Danko je odgovorio:

–     Vjerojatno mi je netko bio dužan pa sam morao uzeti vinograd i vinariju pod zakup!

Jer, do kupnje imanja u selu Fernetići Dankovo iskustvo s vinom, “osim pijenja – bilo je nikakvo, nula!” O vinu je znao tek da se proizvodi od grožđa, ali za bilo koji drugi detalj – “bio sam potpuna tabula rasa”!!!

–     Ne znam kako je došlo do toga, ali u jednom trenutku su mi prišli i rekli da bi bilo dobro da kupim vinariju. U tom trenutku je cijena vinarije skočila sa 900.000, koliko je cijenu izvijesio vlasnik Bruno Fernetić, na dva milijuna i 700.000, koliko su ti preprodavači preko noći podigli cijenu. I onda, kupi dodatnu opremu, još jedan vinograd. No, ja se ne brinem, sva ta ulaganja ću vratiti. Po tom pitanju sam beskompromisan. Možda taj novac neću ja vratiti, ali vratit će ga moj unuk, jer nijedno ulaganje ne smije biti bacanje novca. Već smo došli do poslovanja oko pozitivne nule, izvozimo u Rusiju, Japan, Njemačku, mi smo mala vinarija…

Danko je, kao rođeni biznismen, reagirao instinktivno, na čelo tima koji će preko noći morati napraviti čudo postavio je Elvisa Visintina, čovjeka od povjerenja, ali, kad je proizvodnja vina u pitanju, bez nekog pretjeranog iskustva. Elvis je do tada, priznaje, u svojoj obiteljskoj kući imao tek skromnu proizvodnju vina i rakije, gotovo simboličnu. Onda je jednog dana, prije 15 godina, dok je imao offset tiskaru, dizajnirao vinsku pakovinu momjanskom mušketiru Rinu Prelcu. Ta etiketa s momjanskom kulom u prvom planu Rinu Prelcu donijela je niz zlatnih medalja, a Elvisa Visintina, kao u Kronikama iz Narnija, usisala u njemu potpuno novi vinski svijet. Elvis je tek tada upoznao ostale istarske vinare i odlučio upisati studij vinarstva u Poreču. Uskoro dobiva posao na Vinistri kao profesionalni tajnik, tamo je radio punih šest godina te je na tom mjestu iz Vinarije Capo prihvatio izazov života. Sve poslije toga je – legenda. Kako o strelovitom usponu Vinarije Capo, tako i o putu u zvijezde Elvisa Visintina.

Elvis je po Dankovom naputku preko noći iz ničega trebao napraviti čudo! Za dvadeset dana trebalo je od nadstrešnice napraviti zatvorenu vinariju, naručiti i instalirati vinifikatore i inoks tankove…

–     Kad sam se javio Letini i dao im popis svega što mi treba, oni su odgovorili: ‘To vam treba za sljedeću godinu?’ ‘Ne, to mi treba sada!’, rekao sam im. Nije bilo vremena, morao sam se okrenuti nekome tko proizvodi ozbiljnije količine i tko bi nam mogao odmah organizirati isporuku. Uzeli smo tankove Albrigi, visokokvalitetne, jest da koštaju više, ali nismo pogriješili, priča Elvis Visintin.

Imanje Brune Fernetića, prijašnjeg vlasnika, u Fernetićima nedaleko Brtonigle, bilo je u katastrofalnom stanju. Elvis voli reći da je morao paziti kako hoda po staroj kući, jer stati s dvije noge na jednu dasku bio je preveliki rizik. Kupili su jedan mali podrum, jednu malu nadstrešnicu i nešto veću, koja je služila kao garaža za poljoprivredne strojeve. I, što je najgore, Elvis je dobio nalog da se već te godine, u tim i takvim uvjetima obavi berba i pokrene proizvodnja od grožđa sa sedam i pol hektara kupljenog vinograda.

–     Danko je definitivno htio imati svoju vinariju. Kupila se kuća, mala štala, podrum, nadstrešnice, maslinik, vinogradi, još nešto poljoprivrednog zemljišta i šume. Vjerojatno su se gazdi već ranije sviđala vina prethodnog vlasnika kad je tako samouvjereno zatražio da krenemo snažno od početka. Dočekali su me samo betonska ploča, stupovi i krov. I vele ti – moraš napraviti berbu! Zatvaraj, stavljaj stiropor, nabavi četiri vinifikatora od 0,50 hl, novu prešu, novu muljaču, nešto pumpi za pretok, novih cijevi – dakle, nešto najosnovnije da bi se mogla kvalitetno odraditi prerada grožđa, priča Elvis Visintin.

Pritom se morao suočiti sa sortama s kojima se u životu prije toga nije susreo. A morao je napraviti najbolja vina, jer Danko ne želi osrednje rezultate. Neke od tih sorata, u stvari, potpuno su netipične za Istru i tek rijetki ih imaju u svojim vinogradima.

–     Koliko god cijela ova priča bila izazov, s druge strane postojala je i bojazan. Pazite, da je to bilo priča s malvazijom, chardonnayom, teranom ili nekim uobičajenim stvarima koje čovjek može odraditi, vjerojatno se ne bih nimalo uplašio. Ali, kad sam došao i vidio kakva je vinarija, a postavili su mi zadaću da vino mora biti odlično!!! A tek kad sam vidio sortiment! Pinot crni vidio sam prvi put u životu, a ništa bolje iskustvo s njim nema ni naš glavni savjetnik Mario Staver. Tu sortu tek rijetki imaju u Istri. I onda smo išli po udžbeniku. I onda shvatiš ono što piše u udžbeniku – pazi na njega u vinogradu, težak je u vinogradu, težak je u podrumu, a takav se i pokazao.

Da bi izazov bio maksimalan potrudilo se i vrijeme pa je Elvis drugu berbu morao raditi u uvjetima ekstremno kišne sezone, a sljedeće dvije u uvjetima ekstremne suše. Međutim, i to se preguralo.

–     Kad smo prevalili 2009., koja je bila zbrda-zdola, i 2010. godinu, koja je bila klimatski nepredvidljiva, dakle – ako ste prve dvije godine pod presingom, onda vam je sve poslije toga šala mala!

Vinarija u Fernetićima vrlo je brzo od ružnog pačeta prerasla u prelijepog labuda.

Danas Elvis s lakoćom prepričava anegdote o odrastanju Vinarije Capo premda mu prije nekoliko godina zasigurno nije bilo lako. Naučio je, tako, da svjetskom “kralju kroma”, koji je radio i s bakrom, priliči u njegovoj ponudi vina imati i pinot sivi. I to napravljen pod utjecajem talijanske regije Friuli. Onako “ramato”, bakrene boje.

Preko noći naučio je i sve horoskopske znakove, jer sva odležana vina iz Vinarije Capo dobila su imena po sazviježđima.

–     Malvazija se zove Virgo – djevica, po opisu kojeg je za tu sortu svojedobno na Vinistri izrekao Mario Staver: ‘Sramežljiva i uobražena ljepotica’! Može dati jako dobre rezultate, ali s njom se mora raditi oprezno i konstantno ju imati na oku. I svaki put joj prilaziti kao da joj pristupaš prvi put. Chardonnay smo nazvali Libra – vaga –  jer s tom sortom imamo iskustvo kao s vrlo uravnoteženom sortom koja vas, bez obzira na uvjete, nikada neće iznevjeriti. Chardonnay možete ostaviti u otvorenom badnju i zaboraviti na njega i ništa mu se neće dogoditi. Sauvignon blanc je Sagittarius – strijelac –  i to doslovno, jer te ta sorta ili pogodi poput ljubavne strijele ili ne. Pinot crni je Gemini – blizanac –  jer je to sorta koja ima dva lica, a cabernet franc Aries – ovan – strastven i neukrotiv. Klasičnu bordošku kupažu cabernet franca i cabernet sauvignona nazvali smo Taurus –  bik.

Pritom je toliko dobro ovladao astrologijom da s velikim uvjerenjem tvrdi da nijedno vino iz Vinarije Capo neće nositi imena nekih zodijačkih znakova, poput Aquariusa – vodenjaka –  ili riba –  Pisces.

Prijašnji vlasnik vinarije, Bruno Fernetich, postizao je dobre rezultate s cabernet francom pa Elvis nije smio napraviti ništa manje od toga. Štoviše, očekivalo se od njega da letvicu kvalitete vina od te sorte podigne na još veću visinu!

–     Mislim da smo uspjeli u tome! Kad govorim o cabernet francu, ne mogu ne spomenuti anegdotu s Dankom i njegovom suprugom, kad su drugi ili treći put bili u Vinariji Capo. Probali su oni tako bijela vina iz berbe 2009. godine ne skrivajući zadovoljstvo. No, u jednom trenutku obrati mi se Dankova gospođa pitanjem: ‘A gdje su dečki’? Tako ona, naime, naziva crvena vina. I onda smo izravno iz bačve kušali cabernet franc, a ona je već u toj fazi, kad je vino praktički tek bilo na pola puta svog odležavanja, rekla da će to biti izvanredno vino. I tako je i bilo!

U samo prve četiri godine Elvis je uspio u praksi pokazati da je Danko Končar bio u pravu kad je vinariju nazvao Capo, jer dosegnuta kvaliteta vina je postala – vrh vrhova!

S druge strane, Danko je ustrajavanjem na nazivu vinarije Capo, kojem su kumovali njegovi tadašnji partneri s kojima se burno razišao, pokazao tko je pravi – capo!

–     Vinarija se pojavila u vrijeme druženja s obitelji Cetinski, otuda i naziv vinarije koji je ujedno bio i naziv tadašnjeg albuma Tonija Cetinskog! Kad je sve puklo između nas, a bilo je to 2010. godine, mnogi su mi došli s prijedlogom o promjeni imena vinarije. Nisam htio ni čuti za te prijedloge, jer bi promjena imena vinarije sve vratila na početak i stvorila nove probleme, priča Danko.

Nevjerojatno je da u deset godina postojanja vinarije Capo, nitko, ali baš nitko Danka Končara nije nazvao – vinarom! Kad sam mu se obratio “kao vinaru”, prvo se začudio, a onda raznježio…

–     Još me nitko u ovih desetak godina nije tako nazvao, vi ste prvi!!! To ću shvatiti kao kompliment te da smatrate da su vina dobra! Evo, ovaj pinot sivi ramato je zbilja vrhunsko vino i ne mogu ga se ni u Francuskoj posramiti.

Opet, Danko je svjesno u prvi plan gurnuo Elvisa Visintina znajući da zbog obima svojih poslova ne može, sve i da hoće, biti toliko posvećen vinima koliko bi trebalo.

–     Zato imam Elvisa s kojim tjedno razgovaram nekoliko sati o svemu što je u vezi s vinarijom. On mi razjasni situaciju, a onda kroz analizu dođemo do zajedničkog zaključka.

Čak i u počecima, nultoj godini, kad je iz ruševina trebalo poteći prvo vino, Danko nije niti pomislio da će Vinarija Capo biti nešto drugo nego – vrhunska vinska priča!

–     Gledajte, meni je bilo jasno, da bih došao natrag do novca kojeg sam uložio morao sam proizvesti kvalitetno vino. Pretpostavka koju sam trebao osigurati bili su kvalitetni vinogradi i sjajni uvjeti za proizvodnju vrhunskih vina. Eto, niti nekoliko godina nakon toga došli smo do razine da su nam vina uistinu odlična, a, vjerojatno će zazvučati lokalpatriotski, neki brendovi su najbolji na svijetu! Dakle, Elvis radi odličan posao!

Od ne tako davnog vinskog analfabete, Danko se kroz svoja vina zaljubio u vina. I s neskrivenim ponosom naglašava kako su njegovi poslovni partneri u Londonu “ludi za malvazijom”, dok su “u Provansi iščuđavaju pinotom sivim ramato”.

–     Zato mi nije teško najaviti nova ulaganja, jer mnogi planovi su ispred nas, tek smo na početku! Na mjestu postojeće graditi ćemo potpuno novu vinariju, u postojećem kompleksu izgradit ćemo zimski bazen, nekoliko luksuznih apartmana… Vinarija Capo neće nikada težiti biti gigantska vinarija, kod nas će imperativ biti samo vina svjetske kvalitete.

Kad je kupovao imanje u Fernetićima, za to malo mjesto nedaleko od Brtonigle, koje se gotovo ne može pronaći ni na karti Istre, Danko nije niti čuo. Danas Fernetići kod njega zauzimaju ključno mjesto.

–       Fernetići se možda ne nalaze ni na karti Istre, ali su na karti moga srca.

 

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88