Čika Vladinih 246 fiševa u jednom danu

991

Vlado Rešetar, danas je, nevjerojatno, jedini baranjski kuhar koji fiš priprema samo i isključivo na vatri. U kotliću. Veličina kotlića je, naravno, prilagođena broju ljudi koji su naručili fiš pa tako Vlado kuha “od dvice do šestice”.

Za one koji ne vjeruju neka i sami provjere. U Kormoranu se fiš više ne priprema na vatri, u Kovač čardi to ne rade poodavno, prije nekoliko dana sam se u isto uvjerio i u Baranjskoj kući. Jedino, dakle, vatra gori u Restoranu Josić, a pored vatre, u svako doba dana i noći, stoji onaj suhi i simpatični čovjek pred mirovinom i s povećom dioptrijom. E, taj uvijek u bijelu pamučnu majicu odjeveni dodavač paprike u kotlić, okretač kotlića i nadzornik diskretno okačenog sata koji visi u razini očiju da kuhara upozori, pa i alarmom, da je vrijeme isteklo za stajanje na vatri… – e, to je čika Vlado. Veliki majstor fiša! Svojedobno dvostruki prvak Hrvatske u kuhanju fiša. I to u vrijeme kad je radio kao – konobar!

Kad se pripremi riba, zapali se vatra. I to bezobrazno jako – “da joj duša izađe van”! Kad prokuha, dodaju se paprika i vino. U fiš ne smije ići nikakva kemija. Kuha se 45 minuta. Servira se uz domaću tjesteninu. Važno je napomenuti da se fiš nipošto nikad ne smije miješati, dovoljno je samo lagano zavrtiti kotlić, objašnjava Vlado.

Pritom će dodati da mu je rekord čak 246 skuhanih fiševa u jednom danu.

Za one koje zanima recept za pripremu fiša Vlado ništa ne skriva. Za fiš paprikaš za četiri osobe on preporuča: 1.200 grama šarana, 300 grama soma, 100 grama štuke, 200 grama luka, 80 grama mljevene paprike, 50 grama soli i 2 dcl vina. Riba se, naravno, prvo očisti i izreže na komade. Potom na dno kotlića se prvo stavi oribani luk, zatim riba i 3-4 litre vode. Vatra mora biti jaka. Bez prave domaće paprike nema dobrog fiša!