Skuhali Panteliju, ostale samo etikete!

984

Potaknuti ambicijom da “naprave napitak koji nalikuje na pivo”, osmorica pivopija iz Osijeka, Zagreba i Vukovara okupili su se prije nešto manje od tri godine u Osijeku te u tajnosti skuhali Dobrog Panteliju, pivo koje je vrlo brzo steklo kultni status u Hrvatskoj i koje je doživjelo još 63 nova kuhanja. Njegovi tvorci su se tako igrali sa stilovima da je Dobri Pantelija u kratkom razdoblju bio Dry Stout, APA, IPA, American Amber Ale, Blond Ale, ESB, Stout i Porter. A za svako novo kuhanje Dobri Pantelija bi dobio novu etiketu na kojoj bi se jasno naglasio portret legendarnog Pantelije iz filma Slobodana Šijana Maratonci trče počasni krug te “upozorenje” da je taj “napitak od vode, ječmenog slada, hmelja i kvasca” samo za unutarnju upotrebu te da “sadrži nepoznatu količinu alkohola”, da “za indikacije i nuspojave nemojte pitati svog liječnika ili ljekarnika”, kao i da ga treba “čuvati izvan dohvata djece i osoba koje imaju problem”.

Nikada nismo prodali ni kap tog piva i možemo vam samo reći da su sretni oni koji su ga kušali. Nisu to neke velike količine, skuhamo 55 litara po kuhanju, ali nijednom se nije dogodilo da u tome nismo uživali i da nam je ta igra dosadila. Za razliku od nekih etabliranih pivara, mi svoje pivo možemo i proliti ako nešto krivo napravimo, pričaju tvorci Dobrog Pantelije koji nipošto ne žele izaći u javnost sa svojim imenima, jer bi onda bili izloženi velikom pritisku javnosti da profesionaliziraju svoj posao, “a to onda više ne bi bila igra (hobi) – zbog čega se sve i radi”!

Pivo su nazvali Dobri Pantelija po liku iz omiljenog filma, a prefiks – Dobri, dodali su po izvoru Dobra voda iz Vukovara, odakle su koristili vodu za pivo u prvom kuhanju 23. veljače 2013. godine.

Tad je nastupilo novo doba u računanju vremena. Nakon pojave Dobrog Pantelije ništa više na hrvatskoj pivskoj sceni nije kao što je bilo, složne su Pantelije, kako ih se već prozvalo poslije pojave Dobrog Pantelije.

Svu opremu za kuhanje su sami preradili od 50-litarskih bačvi za pivo, a sirovine za prvog Dobrog Panteliju stigle su autobusom iz Zagreba. Kasnije su hmelj i slad nabavljali iz cijeloga svijeta, od Novog Zelanda do Amerike. Kvasce kupuju preko interneta koje kasnije sami razmnožavaju, a sve ostalo potrebno za kuhanje iz firme specijalizirane za pivo u Slavonskom Brodu.

S prvim Dobrim Pantelijom “uglavnom svi su bili zadovoljni”, jedini nedostataci su bili malo vremena za odležavanje i – mala količina.

Ta serija je imala dosta alkohola, između 8-9 posto, ali sve se popilo, prisjećaju se Pantelije koje su vrlo brzo nakon toga skuhali i drugog Dobrog Panteliju, ovaj put s vodom iz krajputaškog izvora kod Čaglina, dok je treći Dobri Pantelija napravljen s vodom iz izvora sa svetišta Gospe od utočišta u Aljmašu.

S obzirom da su vrlo brzo shvatili da ne žele skuhati “dva ista napitka”, odlučili su da svaka serija ima svoju etiketu, jer će tako za nekoliko mjeseci najlakše razlikovati različita kuhanja Dobrih Pantelija.

Iskustvo svakog kuhanja Dobrog Pantelije njegovi kuhari, koji su se prozvali i Stožerom za obranu tehnologije, recepture i sirovina Dobrog Pantelije, dijele na internetu svojim prijateljima i obožavateljima, kao što ljubitelje piva na forumu Pivarstvo.info redovito izvješćuju kakvu je etiketu Povjerenstvo za ocjenu dezinfekcije, protokol, promidžbu, referendum i religiju odabralo za novo kuhanje Dobrog Pantelije.

Pantelije okupljeni oko piva Dobri Pantelija su obiteljski ljudi koji u prosjeku imaju oko 45 godina, a ne skrivaju da im je želja “svima učiniti život ljepšim i – gorčim”.

Željeli bi i da svi slijede naš primjer i da svaka obitelj u Hrvatskoj sama sebi kuha barem 10 litara piva po svom ukusu, pričaju Pantelije.

Na facebooku su otvorili i svoju profilnu stranicu Dobri Pantelija, no tamo nemaju nijednog prijatelja, jer su “svi njegovi prijatelji umrli krajem 19. stoljeća”.