Najbolji južnoafrički syrah je – Dalmatinac!

1014

Nikada nije bio u Dalmaciji, pa ni u Hrvatskoj. Ne zna nijednog hrvatskog vinara. No, bez razmišljanja je svoj posljednje vino iz 2010. godine nazvao The Dalmatian (Dalmatinac). Riječ je o Richardu Hiltonu, turističkom vodiču, humanitarcu koji skrbi za 700 djece s posebnim potrebama, ali i o leopardima na krajnjem jugu afričkog kontinenta. Richard je, dakle, za svoj superuspješni syrah s obronaka Helderberga i Elgina, vinificiran u povijesnoj vinariji Welgevallen u Stellenboschu, u najnovijem južnoafričkom vinskom vodiču Platters South African Wines 2014 dobio impresivnih maksimalnih pet zvjezdica!

Prije godinu dana, tijekom sedmodnevnog boravka u Cape Townu, malo je nedostajalo da za obilazak tamošnjih vinarija angažiram turističkog vodiča koji je usput bio i boutique vinar zanesen syrahom i viognierom. Imao sam preporuke, dakle, upravo za – Richarda Hiltona! Nažalost, u istom tom razdoblju su nadničari koji beru grožđe u vinogradima oko Stellenboscha prosvjedovali, blokirali prometnice, bilo je i krvi, i nije mi se dalo glumatati ratnog reportera. Zato sam detaljno istražio Cape Town i nisam zbog toga nimalo zažalio…

Prije godinu dana Richardova boutique vinarija zvala se Pax Verbatim. Svoje syrahe i viogniere je pravio u povijesnoj vinariji Welgevallen, koja je u vlasništvu sveučilišta iz Stellenboscha, a u kojoj je 1920-ih godina prošloga stoljeća svoje prve studije na razvoju pinotagea započeo Abraham Perold. Syrah je do prošle godine nazivao Blazing Hill, a viognier Rockwater Fountain.

I onda je krajem 2013. godine promijenio ime i vinariju nazvao po sebi – Richard Hilton Vineyards. A prvo vino koje je proizveo s novom etiketom bio je upravo slavljeni syrah – Dalmatian!

U Platters vinskom vodiču naveli su da se u Dalmatincu, prvom vinu s pet zvjezdica iz te vinarije, prepoznaje malena, ali ključna komponenta – pet posto sorte viognier. Vino je 27 mjeseci odležalo u malenim francuskim hrastovim bačvama, od kojih su 70 posto potpuno nove.

Richard Hilton smatra da je s Dalmatincem na najboljem putu dosegnuti najbolja izdanja Côte-Rôtiea i “La-La” vina s područja sjeverne Rhone.

Hilton Dalmatinac je uspio zaraditi pet zvjezdica s još 79 od ukupno kušanih i ocjenjenih 7.500 vina iz cijele Južne Afrike!

U mailu u kojem mi je odgovorio na nekoliko pitanja koja su me zanimala u vezi s podrijetlom naziva vina, Richard Hilton je naveo da je syrah nazvao Dalmatinac zbog – viogniera, kojeg je u malom postotku pomiješao sa syrahom na način na koji se to prakticira na području sjeverne Rhone u Francuskoj.

Obrazloženje leži u pretpostavci da je današnja sorta viognier nastala u Hrvatskoj, odnosno Dalmaciji, gdje je poznat pod nazivom vugava. Vjeruje se da je car Prob uzeo ovo grožđe sa sobom i donio ga na područje Rhone 281. godine, napisao mi je Richard Hilton.

Ne ulazim u istinitost Hiltonovih tvrdnji zasnovanih na legendi, ali u kultnoj knjizi “Wine Grapes – A complete guide to 1.368 vine varieties, including their origing and flavours”, autorica Jancis Robinson i Julije Harding te Joséa Vouillamoza, u opisu vugave jasno se navodi da se s tom sortom često greškom uspoređuje baš viognier. Upravo je jedan od autora te knjige, Joséa Vouillamoz, DNK analizom obje sorte utvrdio da se viognier i vugava – ne poklapaju!

Bilo kako bilo, ni krivi ni dužni dobili smo sjajnu reklamu u dalekoj Južnoj Africi!

Inače, Richard Hilton, rođeni Englez, u 21. godini života doselio je u Francusku gdje je šest godina radio za neke od najvećih burgundskih proizvođača poput Louis Latoura, Olivera Leflaivea i Domaine Jacquesa Prieura. Vlastitu proizvodnju započeo je tek 2003. godine, i to sa četiri bačve syraha. Danas proizvodi 12.000 butelja.