Nakon ubijanja portugiscem, već 50 godina pije samo – Coca-Colu!

939

 Pero Ajtman iz Karanca, diljem Baranje poznatiji jednostavno kao čika Pero, nedavno je navršio punih 50 godina kako pije samo i jedino Coca-Colu! A sve je počelo vrlo slično životnoj priči osnivača tog bezalkoholnog napitka, Johna Pembertona, koji je svojedobno, bježeći od ovisnosti o morfiju, u dvorištu svoje kuće u američkoj Atlanti u svom bakrenom loncu stvorio piće koje je nazvao French Wine Coca…

Tako je i čika Pero u mladosti vrlo često konzumirao vino. Njegovi sumještani rekli bi da je čika Pero u tome i pretjerivao te ga se češće moglo vidjeti pijana nego trijezna. Nekako u doba njegovih najvećih alkoholnih vratolomija u Zagrebu je u Sachsovoj ulici počela proizvodnja i distribucija Coca-Cole. Bilo je to 1968. godine. Nekoliko mjeseci kasnije Pero se zavjetovao svojoj majci Roziki da će se ostaviti alkohola.

– Coca-Cola je bila logičan izbor, jer je bojom najviše sličila portugiscu, vinu u kojemu sam se utapao, smiješeći se priča čika Pero koji je majci rekao da alkohol neće staviti u usta najmanje pet godina.

I, malo po malo, Pero je održao dano obećanje.

– Nakon što sam izgurao pet godina, shvatio sam da bi uistinu bilo glupo ponovo se vratiti starom načinu života. Jednostavno sam rekao – dosta, i za cijeli život prekrižio alkohol. Coca-Cola je postala moj opijat – i ujutro i prije ručka i poslije ručka i poslije podne i za večeru i prije spavanja. Coca-Colu pijem stalno i do nekoliko litara dnevno, hvali se Pero.

Pritom tvrdi da nikada, ali baš nikada, nije imao nikakvih zdravstvenih problema zbog tolike količine Coca-Cole. Štoviše, uživao je ispijajući te silne litre popularnog napitka.

– Ako se on dobro osjeća, onda nema nikakvih problema. Coca-Cola nije otrov, danas to svi piju, no ne u tolikoj mjeri. Najvažnije je da nema nikakvih posljedica. Mislim da bi se puno gore osjećao da je prije 50 godine nastavio piti u enormnim količinama vino i ostali alkohol, kaže Dubravko Božić, predstojnik Zavoda za gastroenterologiju Kliničke bolnice Osijek.

Čika Pero se nikada nije ženio, a mještani ga podbadaju da je to zbog toga što ga žene nisu ozbiljno shvaćale – “kako netko ozbiljan može ne piti vino i rakiju te stalno biti s bocom Coca-Cole”!?

– Svatko bira svoj put! Meni je ovako dobro, objašnjava Pero Ajtman.

Mještani Karanca tvrde da čika Pero zna datum rođenja svakoga u selu. A u selu ima više od tisuću stanovnika. Oni koji sumnjaju u autentičnost ove priče mogu svaki dan otići u Baranjsku kuću, legendarni karanački restoran Vladimira Škrobe Baje, te porazgovarati s čika Perom na njegovom počasnom mjestu u kutu restorana ispod golemog vlastitog portreta.