Nakon ubijanja portugiscem, već 50 godina pije samo – Coca-Colu!

737

 Pero Ajtman iz Karanca, diljem Baranje poznatiji jednostavno kao čika Pero, nedavno je navršio punih 50 godina kako pije samo i jedino Coca-Colu! A sve je počelo vrlo slično životnoj priči osnivača tog bezalkoholnog napitka, Johna Pembertona, koji je svojedobno, bježeći od ovisnosti o morfiju, u dvorištu svoje kuće u američkoj Atlanti u svom bakrenom loncu stvorio piće koje je nazvao French Wine Coca…

Tako je i čika Pero u mladosti vrlo često konzumirao vino. Njegovi sumještani rekli bi da je čika Pero u tome i pretjerivao te ga se češće moglo vidjeti pijana nego trijezna. Nekako u doba njegovih najvećih alkoholnih vratolomija u Zagrebu je u Sachsovoj ulici počela proizvodnja i distribucija Coca-Cole. Bilo je to 1968. godine. Nekoliko mjeseci kasnije Pero se zavjetovao svojoj majci Roziki da će se ostaviti alkohola.

Coca-Cola je bila logičan izbor, jer je bojom najviše sličila portugiscu, vinu u kojemu sam se utapao, smiješeći se priča čika Pero koji je majci rekao da alkohol neće staviti u usta najmanje pet godina.

I, malo po malo, Pero je održao dano obećanje.

Nakon što sam izgurao pet godina, shvatio sam da bi uistinu bilo glupo ponovo se vratiti starom načinu života. Jednostavno sam rekao – dosta, i za cijeli život prekrižio alkohol. Coca-Cola je postala moj opijat – i ujutro i prije ručka i poslije ručka i poslije podne i za večeru i prije spavanja. Coca-Colu pijem stalno i do nekoliko litara dnevno, hvali se Pero.

Pritom tvrdi da nikada, ali baš nikada, nije imao nikakvih zdravstvenih problema zbog tolike količine Coca-Cole. Štoviše, uživao je ispijajući te silne litre popularnog napitka.

Ako se on dobro osjeća, onda nema nikakvih problema. Coca-Cola nije otrov, danas to svi piju, no ne u tolikoj mjeri. Najvažnije je da nema nikakvih posljedica. Mislim da bi se puno gore osjećao da je prije 50 godine nastavio piti u enormnim količinama vino i ostali alkohol, kaže Dubravko Božić, predstojnik Zavoda za gastroenterologiju Kliničke bolnice Osijek.

Čika Pero se nikada nije ženio, a mještani ga podbadaju da je to zbog toga što ga žene nisu ozbiljno shvaćale – “kako netko ozbiljan može ne piti vino i rakiju te stalno biti s bocom Coca-Cole”!?

Svatko bira svoj put! Meni je ovako dobro, objašnjava Pero Ajtman.

Mještani Karanca tvrde da čika Pero zna datum rođenja svakoga u selu. A u selu ima više od tisuću stanovnika. Oni koji sumnjaju u autentičnost ove priče mogu svaki dan otići u Baranjsku kuću, legendarni karanački restoran Vladimira Škrobe Baje, te porazgovarati s čika Perom na njegovom počasnom mjestu u kutu restorana ispod golemog vlastitog portreta.