Više od 60 godina svaki dan jede samo grah. I nema vjetrove!

1032

Hoću dugo živjeti i zato jedem grah! Ovako nas je na vratima svoje kuće u Ulice crne rode u Bilju nedaleko Osijeka dočekao vremešni Josip Koch (77). Naravno, ponudio nas je da mu se pridružimo i pojedemo tanjur juhe od graha.

Kod mene je to ritual od kojeg ne odustajem više od 60 godina. I moja pokojna majka je svakodnevno bila kuhala grah s rezancima, to je navika od koje neću i ne želim odustati, priča Josip.

Prema njegovim riječima, “na svijetu ne postoji nitko tko ne voli grah”. Njegov je “problem”, pak, što – obožava grah!

Znam što vas zanima i svima poručujem – nemam vjetrove i grah mi ne stvara nikakve sporedne pojave. Štoviše, crijeva su mi uvijek čista i nikad nisam imao ni najmanjih problema sa želucem, tvrdi Josip.

Supruzi Margareti (78) je u početku smetala tolika Josipova opsjednutost grahom, pogotovo što ona baš i nije toliko ljubiteljica ove “superhrane” pune proteina, vlakana, vitamina i minerala. Na kraju su našli kompromis – ona kuha grah dva puta tjedno, utorkom i petkom, ali u većim količinama tako da Josip svaki dan može dobiti svoju porciju. S druge strane, ona preostalih pet dana u tjednu kuha za sebe, odnosno hranu koju ona voli. Utorkom i petkom, kad skuha grah, pridružuje se Josipu u zajedničkom objedu.

Grah kuham najradije sa suhim mesom – šunkom, suhim rebarcima ili kobasicama, stavljam peršina, puno češnjaka, veliku glavicu crvenog luka i mrkvu. Nema tu nikakve filozofije, grah se prvo probere, opere i prokuha desetak minuta. Prvu vodu bacim te nastojim barem s pola od ukupne količine graha skinuti kožicu. U grah dodajem i zapršku, ali s jako malo brašna. Sad smo oboje u mirovini, ali sjećam se da sam mu, dok je radio kao stolar u Šumariji Tikveš, na posao morala svakodnevno donositi grah u posebnoj posudi, priča Margareta.

Svakodnevno jesti grah ne samo da nije štetno nego je izuzetno korisno. Nutricionistica Sandra Marić Bulat ističe kako je znanstveno dokazano da je u područjima u kojima stanovnici jedu mnogo graha znatno smanjen rizik od obolijevanja od karcinoma crijeva.

Grah je bogat vlaknima. Osim kao škrobna, sve je više prihvaćen i kao proteinska namirnica. Sadrži i vrijedne aminokiseline. Kad se kombinira s tjesteninom ili rižom, on čini proteinski obrok bogat vlaknima, kaže Sandra Marić Bulat te dodaje kako od graha ne moramo nužno svi biti napuhnuti.

To ovisi o svakom ponaosob.