MLADEN PAPAK – Konačno dobar humor na svoj račun. Bravo!

1659

Kad sam prvi put razgovarao s Mladenom Papkom, a bilo je to 2014. godine na Principovcu, neposredno nakon njegova napuštanja Iločkih podruma, bio sam iznenađen što su ga konobari restorana te prestižne ladanjske kuće ponad Iloka još uvijek zvali “direktore”. Mladen, tako mi je tvrdio, nije čuo to tituliranje. Ali, kad mu se konobar i drugi put obratio riječima: “Stižem brzo, direktore!”, Mladen se bio nasmijao i rekao:

 • Izgleda, jednom direktor, uvijek direktor!

Bio je duboko usredotočen na posao koji je bio pred njim, zašao je u 51. godinu života, a, bio je svjestan, odlukom o pokretanju vlastite vinske priče sam je postao kreator svoje sudbine. Premda je nakon iskustva s Iločkim podrumima i u potpunosti, gotovo do

savršenstva, ispunjenih ciljeva strateškog vraćanja ugleda toj vinariji, vjerovao da će rad na vlastitoj vinskoj priči biti manje mučan i lakši, priroda se potrudila maksimalno mu zagorčati život.

 • U svoju vinsku priču sam ušao u godini koju nisam mogao ni zamisliti da može biti tako loša. Katastrofa! Dođem u vinograd traminca i u zraku osjetim hlapivu trulež. Kiše nisu prestale padati. I onda se sjetim mog pokojnog direktora Ivana Juroša, kome sam se jednom, na početku svoje karijere u Iločkim podrumima, obratio za pomoć u godini koja je po kišovitosti bila vrlo slična 2014. godini. Plašio sam se da će traminac istrunuti. Kad sam otišao do njega, rekao mi je da poprskam vinograd s botricidom koji ima jamstvo 21 dan, a to znači da ga ne smijemo nakon prskanja dirati 21 dan. Kad sam ga pogledao, rekao mi je:
 • Kiše su uvijek padale, sve su stale, pa će stati i ova!
 • Tako je i bilo, kiša je stala, vrijeme se popravilo i dobili smo izvrstan traminac. Koji je, možda, bio prvi odličan traminac pod etiketom Iločkih podruma!
 • I sad, 2014. godine, ja idem samostalno u vinsku priču, a kiše počele padati. Katastrofa. A ja još prorijedio lišće u zoni grožđa, da mi grožđe bude zrelije i zdravije. Kad je kiša počela padati, nema kraja, ne staje pa ne staje! Sjetim se Juroševih riječi, ali kiša ne staje, katastrofa. Dakle, lošiju godinu u svojoj karijeri ja nisam imao, a da tragedija bude veća – to je moja prva samostalna godina! Sad ja moram svima objašnjavati da je godina loša i da bolje ne može, što su mnogi doživjeli kao moje neko izgovaranje, dok su neki mislili: “On je bio direktor, što on zna o proizvodnji vina!?” A pritom ne znaju da sam ja prije toga bio enolog…

Međutim, loša godina ga nije ni najmanje pokolebala u odluci da na primjeru svojeg vina svima pokaže i dokaže da je “Ilok kao vinogorje sam hrvatski vrh, odličan potencijal”, te da će priču o iločkom vinogorju podići za još jednu stepenicu.

 • Prvih mjesec dana mi je bilo najteže, jer sam se na svakom koraku u Iloku morao suočavati s nečim što me obilježilo proteklih gotovo dva desetljeća ili sam, pak, ljudima morao objašnjavati zašto me nema u Iločkim podrumima. Nisam ni pretpostavljao da ću se s okusom gorčine razići s Iločkim podrumima, tako se pokazalo da sam postupnom sadnjom vlastitih vinograda sebi stvorio izvanrednu odstupnicu!

Možda kvalitetom vina u prvoj godini samostalne vinske priče nije odmah uskočio na postolje na kojemu stoje najbolji, ali uspio je izgledom svojih vinskih pakovina zaintrigirati vinsku javnost. Sjećam se da sam na svom blogu tada napisao:

 • “Konačno dobar humor na svoj račun. Bravo, Mladen Papak!”

Naime, Mladen je na etikete svojih vina u prvi plan stavio – papak! Pritom se našalio na svoju direktorsku prošlost u Iločkim podrumima te je papak odjenuo u odijelo.

 • Imao sam dva prijedloga za etikete. Jedan je imao iločke povijesne motive, a drugi je bila ova autoironija. Nisam puno razmišljao. Našalio sam se na svoj račun, reakcije su sjajne i – svi su zadovoljni. U konačnici, a to mi je sugerirao i dizajner mojih pakovina, Vanja Cuculić, papak je, ipak, moje prezime. Znam da papak ima neko ružno značenje, pomalo posprdno, ali ja zbog njega nemam nikakav kompleks. Prezime sam naslijedio od svojih roditelja, dnevno se više puta potpisujem tim prezimenom i normalno je da sam predloženi prijedlog objeručke prihvatio. Ja sam čovjek koji teži jednostavnosti, a etiketa je oličenje upravo toga. Nigdje mjesta kiču i komplikacijama. Inače, prezime Papak dolazi od prezimena Pavković iz okolice Širokog Brijega pa se migracijama to prezime mijenjalo u Papković te završilo kao Papak. Još mi je otac govorio da je prezime došlo iz sela Izbično iz okolice Širokog Brijega.

Na vizualnoj razini, kroz izgled svojih etiketa, Mladen se potrudio u prvi plan gurnuti ime položaja na kojem se nalaze njegovi vinogradi, Radoš, te tako naglasiti da sve najbolje iz Iloka ne dolazi iz već ranije prepoznatih Principovca ili Vukova.

 • Silno sam htio da položaj Radoš dođe do zasluženog izražaja. Jamčim vam da je taj položaj izvanredan, kao i da je nezasluženo u drugom planu u odnosu na Principovac i Vukovo. A da je Radoš možda i najbolji iločki položaj pokazao sam i vlastitim primjerom nazivajući liniju svojih najboljih vina upravo tim imenom!

I još nešto je Mladen napravio drukčije od drugih. Jedini je iločki vinar koji je svoju vinariju izgradio izvan grada i u – vinogradu!

Kaže da je obišao cijeli vinski svijet, od Europe, Južne Afrike, Kalifornije i Australije, te je zaključio “da se sve vinarije, koje su građene unatrag 50 godina, nalaze u vinogradima”.

 • Rijetko ćete naći vinariju novijeg datuma, a da ju je netko izgradio u naselju. Sve novije priče su u vinogradu! A to je vrlo važno za tehnološki proces proizvodnje vina. Grožđe ne trpi veliki transport od berbe do prerade, znači – to vrijeme mora biti što kraće. A mi smo, pogledajte, doslovno u središtu vinograda, sa svih strana smo okruženi lozama. Kod nas ne postoji transport, a time eliminiramo oksidacije, nepoželjni raniji početak fermentacije… S druge strane, ne možemo zanemariti ekonomski aspekt. Zašto bih ja sada u berbi koja traje oko 30 dana svaki dan vozio grožđe u nekoliko prikolica po sedam kilometara do kuće?! Ekonomski je to suludo. Ako sam već imao mogućnost izbora lokacije za vinariju, onda je bilo potpuno logično da se odlučim za vinograd. Treći aspekt je eno-turistički. Vino je proizvod usko vezan uz mjesto nastanka. Na taj način privlačimo turiste i vinoljupce koji dolaze ovde uživati u pogledu. I četvrto, meni privatno jako bitno, ja sam se ovdje rodio, tu je bila moja rodna kuća, ovdje sam živio do svoje desete godine, tri godine sam u ovu ovdje područnu školu išao i odrastao doslovno u vinogradu mojih roditelja. Mislim da su se već tada udarili temelji afiniteta prema zvanju na koje sam se kasnije odlučio studirati ga. Nikada ne mogu zaboraviti dane kad sam kao dijete pomagao roditeljima u berbi, brao grožđe i taj prvi mošt, koji je tekao ispod preše, čekali i točili u čaše kako bi ga popili. Okus i miris tog mošta mi je negdje ostao u sjećanju i nikada ga neću zaboraviti. Vjerojatno je taj mošt presudio kasnije u mojoj odluci što ću ići studirati.

Mladenovi roditelji, podrijetlom iz Rame, odakle podrijetlo vuku i vlasnici vinarije Trs iz Iloka, Zlatko Bošnjak i Mario Faletar, te Marinko Vladić, prvi čovjek PZ Vrbnik, također Iločanin, u Ilok su se doselili “trbuhom za kruhom” 1960. godine. Mladen se rodio tri godine kasnije.

 • Njima je loza bila nešto potpuno novo, ali oni su to brzo savladali te su malo po malo počeli kupovali komad po komad zemlje. Ja sam od njih naslijedio pet hektara, dok sam otkupio još osam hektara. Dakle, ja sam sada ukupno na 13 hektara vinograda. Do 1991. godine koncept vinogradarstva i vinarstva je bio potpuno drukčiji i u Iloku je bilo jako malo vinara. Ne mogu se sjetiti je li uopće bio netko osim legendarnog Juliusa Stipetića, koji je bio 4. ili 5. generacija u obiteljskoj vinariji. Svi drugi su proizvodili samo grožđe i prodavali ga Iločkim podrumima, odnosno tadašnjem Vupiku. Oni su to tada dobro plaćali, cijene su bile jako dobre, vinogradarstvo je bilo vrlo isplativo.

U takvom okruženju bilo je potpuno logično da Mladen krene u iločku srednju poljoprivrednu školu i poslije toga upiše Agronomski fakultet u Zagrebu.

 • Moje školovanje je bilo čista logika, nije se tu ni moglo ni trebalo ništa utjecati. Išao sam studirati u Zagreb da bih se vratio u Ilok! Pritom nisam znao da će me po svršetku studija u Iloku čekati neko radno mjesto. Međutim, znao sam da mladi inženjeri lako dobivaju priliku za posao. Ja sam se u Ilok vratio doslovno pred sam rat, taman da osjetim miris mošta te da me vinska priča počne privlačiti…

Početkom rata Mladen odlazi u progonstvo i doslovno do povratka u Ilok zaboravlja na sve poslove koji imaju ikakve veze s proizvodnjom vina. Moralo se preživjeti u nemogućim uvjetima te je, praktički, bio prisiljen sa suprugom otvoriti i voditi trgovinu prehrambenim namirnicama.

 • Nije svako zlo za zlo, jer sam se kroz rad u toj trgovini naučio trgovačkom zanatu. A kad se ukazala prilika za povratkom, vratili smo se u Ilok. Tijekom okupacije Iloka do nas su se nekako dovlačile poluinformacije o stanju vinograda, te radi se, te ne radi se, obrađiva se, ne obrađiva se. Bilo kako bilo, po povratku smo vinograde zatekli u dosta lošem stanju, loze su bile bolesne, loše su se obrađivale, puno loza je i nedostajalo! Uglavnom, sve je trebalo obnoviti i krenuti ispočetka u potpuno novu priču.

Mladenovu karijeru je po povratku u Ilok obilježio gotovo meteorski uspon na čelno mjesto predsjednika uprave Iločkih podruma. Prvo se zaposlio u tom vinskom gigantu kao enolog da bi već nakon četiri godine došao na mjesto prvog čovjeka struke u Iločkim podrumima!

 • U ovome poslu sam volio neprestane izazove, nove kreacije, a kad mi se ukazala prilika postati glavni enolog, vrlo brzo sam se uhvatio u koštac s tim obvezama i preuzeti odgovornost za sve. A 4-5 milijuna litara vina nije baš malo za mladog čovjeka koji je tek nekoliko godina ranije počeo raditi taj posao!

Za Mladena se u povijesti iločkog vinarstva može reći da je udario temelje suvremenim Iločkim podrumima, vinariji koja je pod njegovim vodstvom došla na mjesto vjerojatno najnagrađivanije hrvatske vinarije.

 • Odgovor je vjerojatno u raznolikosti vinskih kreacija na koje smo se odlučili nakon što sam 2006. godine došao na mjesto predsjednika uprave Iločkih podruma. Tada je uistinu krenuo uspon Iločkih podruma, počeli smo svašta raditi – vrhunska vina, predikatna vina, ledene berbe, počele su se slijevati u vinariju velike nagrade za naša vina… Sve je to bilo praćeno i odgovarajućim tržišnim pozicioniranjem Iločkih podruma. Evo, sad kad sam krenuo sa svojim vinima, ne mogu s polica istisnuti Iločke podrume, toliko dobro su pustili korijenje! Primjerice, Iločki podrumi su za mog vođenja te vinarije uspjeli osvojiti Vinkovce, koji su oduvijek bili neosvojiva tvrđava Kutjeva d.d.!

Premda je pokretanje vlastite vinske priče započelo u iznimno za vinograd nepovoljnoj 2014. godini, Mladen nije klonuo duhom. Štoviše, tvrdi da je pun optimizma.

 • A kad govorim da vinska priča koju pokrećem mora biti dobra, nimalo ne mislim na prosječnost! Ne želim biti prosječan. Imam i znanje i ‘cijelog čovjeka’ u priči, a startao sam možda i u najgoroj godini za vinara. No, upravo u tome vidio sam još jednu dodatnu motivaciju za dokazivanje. Kad sam odlazio u privatnu priču, znao sam da me čeka težak posao i da mi neće biti lako. No, da će biti ovako teško nisam mogao ni zamisliti! Bez obzira što sam poznavao puno ljudi i puno ljudi je znalo mene, ja sam bio potpuno novi na tržištu, novi brend koji tržište ne poznaje, ja se sad moram postupno i polako pozicionirati i dokazivati kvalitetom, a to je proces koji traži vremena.

U rekordno kratkom razdoblju Mladen je u potpunosti zaokružio lepezu vina koje je ponudio tržištu, od pjenušaca do ledene berbe.

 • U ovom poslu čovjek se ne može obogatiti. Najbolje što može postići je osigurati pristojan život sebi i svojoj obitelji. Ništa više od toga niti ne tražim. Kapacitet vinarije je oko 125.000 litara, godišnje proizvedem oko 70.000 litara. Sad sam od kuma uzeo u zakup nova tri i pol hektara vinograda tako da bih ove godine mogao ići i do 100.000 litara. I sve se može bez problema i preraditi i prodati!

Premda u vinogradima ima najviše graševinu, Mladen ne skriva svoju ljubav i strast prema rajnskom rizlingu, sorti za koju tvrdi da je “jako dobra stvar”!

 • Putujući po njemačkim vinogorjima zaključio sam da je njihov rajnski rizling dobro vino, ali da ta sorta u našem podneblju ima puno bolji potencijal, naša jesen nije kišovita kao kod njih, što je idealno za rajnski rizling koji upravo to traži i samo tako može u potpunosti dozrijeti. Osjetljiv je na botritis i lako trune, teško ga je čuvati počnu li kiše. Dosta sam mu se posvetio i za godinu-dvije, vjerujem, imat ću izvanredan rajnski rizling u svojoj ponudi. Kojeg ću rado poslati na neko natjecanje gdje ima puno vina od te sorte i baš me zanima kako će ga struka prepoznati. Proizvodim ga polusuhog, ali kiseline su preko 7 grama i one umanjuju tu slatkoću, kao što i šećer otupljuje onu oštricu kiselina. Ni sladak ni kiseo! A pun, kremozan.

Kad ga u priči vratim na razdoblje direktorovanja Iločkim podrumima i upitam za usporedbu s vođenjem vlastite vinarije, Mladen nema nikakve dvojbe:

 • Ovo je lakše, radim za sebe, više sam motiviran, bez obzira što moram sve raditi – i enologiju i komercijalu i financije. U velikoj firmi poput Iločkih podruma, gdje sam bio direktor i predsjednik Uprave, imaš vlasnika, koji najviše odlučuje, i predsjednika uprave, koji najviše odgovara. I to te najviše izjeda. Zbog problema koje imam u svojoj vinariji ja mogu spavati – imam problem, ali znam kako ću ga riješti. A zbog problema u velikoj vinariji, koje sam imao u Iločkim podrumima, nisam mogao spavati. Jer, nikada nisam znao hoću li problem moći riješiti s vlasnikom. A odgovornost je uvijek na meni.

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88