Autor Vinskih priča nominiran za – OSOBU GODINE!

557

Početkom 2018. godine doživio sam nominaciju Gourmand Awards za svoju prošle godine objavljenu knjigu Vinske priče Dalmacije za – Najbolju knjigu na svijetu o europskim vinima (izvan Francuske). Ono što je Oscar u svijetu filma, Grammy u svijetu glazbe, to je Gourmand Awards u svijetu izdavaštva koje se bavi gastronomijom i vinima. Bilo je to, u stvari, ponavljanje uspjeha kojeg sam postigao svojim prvim Vinskim pričama nekoliko godina ranije.

Krajem svibnja iz tiska je izašla moja treća afrička knjiga, Fra Vjeko Ćurić – junak našeg doba, koja je u nekoliko ljetnih mjeseci rasprodana i pomogla našem fra Ivici Periću, misionaru u Ruandi, da počne graditi dva učenička doma te kupi školski autobus kojim će, konačno, većina njegovih gotovo tisuću učenika, koji pohađaju obrtničku i srednju tehničku školu u selu koje ne postoji na karti, dobiti priliku prvi put otputovati u glavni grad Kigali, a da ne spominjem mogućnost obilaska nacionalnih parkova i upoznavanja drugih kutaka malene Ruande.

Početkom listopada na svijet je izašla i moja treća vinska knjiga – Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja. Još nisam ni pokrenuo distribuciju knjige, a iz Vinarta mi je stigla obavijest sljedećeg sadržaja:

„Poštovani gospodine Garmaz,
bliži nam se drugo izdanje dodjele nagrada Vinart Godišnja Postignuća gdje ćemo dodijeliti nagrade trgovcima, vinarijama i osobama koje iz godine u godinu, predanim radom unaprjeđuju hrvatsku vinsku ponudu, promiču kulturu pijenja vina i značajno mijenjaju hrvatsku vinsku scenu.
Ovim putem Vas želim obavijestiti da ste nominirani za Osobu godine!“

Prošle godine sam i sam sudjelovao u izboru Vinartovih Godišnjih Postignuća, a osobno sam uručio nagradu Luki Krajančiću, kojeg se izabralo za najboljeg vinara Dalmacije. U objašnjenju nagrade bilo se navelo da je Luka vinar koji je izgradio sasvim novu percepciju pošipa kao sorte te krucijalno utjecao na modernizaciju dalmatinskih bijelih vina.

Titulu Osobe godine prošle godine je zaslužio veliki vinar Tomislav Tomac, „najzaslužniji za napredak i profiliranje Plešivice kao naše „šampanjske vinske regije“, začetnik trenda „narančastih“ vina iz amfora, te vinar čiji je pjenušac Amfora prošle godine uvršten na Decanterovu listu 75 Stellar Buys“.

E sad, naći se uopće u društvu ljudi čija postignuća se opisuju tako biranim riječima za mene je već ogroman uspjeh. Ali i pokazatelj da radim dobar posao i da to, ipak, netko poštuje.
Dragi prijatelji iz Vinarta, od srca vam se zahvaljujem na nominaciji!

Željko Garmaz