IGOR LUKAČEVIĆ (Vinarija Apostol) – Elektrograševinar koji je doktorirao na – teoriji kaosa!

2231

Igor Lukačević, doktor znanosti, elektrotehničar koji je doktorirao na teoriji kaosa, suprotno uvriježenoj percepciji o njegovoj rodnoj Trnavi nedaleko od Đakova kao selu prepoznatljivom po vinu i vinarima, smatra da je ta slika potpuno pogrešna. Igor, vlasnik vinarije Apostol, tvrdi da je Trnava vinogradarski kraj, ali i da je tamo vrlo malo vinara.
 Netko je rekao da u Trnavi stotinama godina svi prave dobra vina. Istina je opet djelomično točna, ovdje se možda i rade vina stotinama godina, ali nema nijednog vinara na području cijele biskupije koji ovdje imaju tradiciju veću od nekoliko desetaka godina. Istina je da su ljudi oduvijek za svoje potrebe radili od 200 do tisuću litara vina, ali po današnjim kriterijima oni se ne mogu zvati vinarima. Oni nisu imali ni tržište ni boce ni etikete, vino su prodavali po seoskim kirbajima. Osim Nadbiskupije, koja je oduvijek poznata kao brend, smatra Igor.
Čak i Misna vina, vinarija iznikla iz ekonomije Đakovačko-osječke nadbiskupije, bila su na potpunom izdisaju dok ih pod svoje nije uzeo tadašnji direktor nadbiskupijskog gospodarstva Ravan iz Trnave, velečasni Stjepan Karalić, i proslavio svojim predikatnim tramincima. No, velečasni Stjepan Karalić je otišao u mirovinu, dugogodišnji enolog Miroslav Bošnjak tamo više ne radi, tako da u Trnavi opet više nitko ništa ne zna o tamošnjoj najvećoj vinariji. Sjećam se kako mi je velečasni Stjepan Karalić objašnjavao da je dobro vino koncentrat “onoga gore”, čovjeka i prirode, te je, u svom stilu, pojasnio da je upravo čašicom traminca 2003. godine, “vratio papu Ivana Pavla II. iz mrtvih”.
 Kao što znate, Papa je jednu večer boravio i u Đakovu. Već ga je bolest dobro načela, a zbog poodmakle dobi teško je podnosio putovanja. Bio je vidljivo iscrpljen. Ponudili smo mu čašicu traminca, on je popio, a lice mu se ozarilo. Preporodio se! Zatražio je još jednu, ispričao mi je velečasni Karalić priču poslije koje je bilo logično u Vatikan u privatni arhiv Svetoga oca otpremiti pošiljku od gotovo deset tisuća butelja traminca.
Za velečasnog Karalića bio je izazov obnoviti slavu velikog podruma kojeg je 1873. godine podigao znameniti biskup Josip Juraj Strossmayer. I uspio je!
 Kad čovjek zavoli ono što radi, onda on stvara. U protivnom – upropaštava, objasnio mi je tada velečasni Karalić opsjednutost poslom kojega je tako dobro radio.
Velečasni Karalić uspio se brzo izboriti za zaštitu geografskog porijekla svojih vina, a, nakon malo natezanja s vlastima bivše Jugoslavije, uspijeva izboriti se i patentirati naziv za svoja vina. Tako je velečasni Karalić uspio svima doskočiti i samo svojim proizvodima službeno pripisati naziv – misno vino!
U počecima uzleta Misnih vina Igor je još bio dječak. Kao i većina Trnavčana, i njegova obitelj je imala mali vinograd o kojem se tata brinuo. Tata je bio ravnatelj lokalne osnovne škole, vino mu nije bilo prioritet, proizvodio ga je dostatno tek za vlastite potrebe.
 Uz tatu smo se brat i ja “naučili” poslovima u vinogradu i vinariji, ali, što je bitnije, zavolio sam to vino, svidjela mi se sva ta priča koja prati nastanak vina.
Igor smatra da je ključan događaj za Trnavu bilo pokretanje vinske manifestacije Bonavita koja, evo, traje već duže od 30 godina.
 Ja sam bio klinac, ali sjećam se kakva su se sve vina donosila na ocjenjivanje – oksidirana, cikla, u bocama od coca cole, mineralne ili gustog soka. Za mene je Bonavita bila prozor u svijet i tek na toj vinskoj fešti sam naučio što je vino. Sjećam se onih natjecanja, koje smo mi zvali Svjetsko prvenstvo u Trnavi, u povlačenju vina na teglicu. Stavi se jedno veliko crijevo, šlauf, umoči se u posudu s vinom, burence ili bocu, te se onda na teglicu povlači tko će više metara povući to vino. Bilo mi je 15 godina kad sam bio svjetski prvak! Pritom nije bitna dužina crijeva, koja je tu oko 5 metara, nego nagib. Prvo se kreće s manjim nagibom, a onda poveća, ti moraš jače povući… To je bio zabavni dio Bonavite, ono što je bitno ozbiljnije jest činjenica da je Bonavita u ljudima probudila svijest da postoje puno bolja vina nego što su oni do tada smatrali da je dobro! I ja sam se tada počeo malo više zanimati za proizvodnju vina kod kuće. Imali smo tisuću panjeva, a iz toga smo izvlačili oko tisuću litara vina.
Bio je to, objašnjava Igor, njegov “sportski početak” zanimanja za vinarstvo. Ozbiljan ulazak u vinsku priču dogodio se tek 2007. godine, i to u vrijeme kad čak nije ni živio u Trnavi nego u Osijeku. Sa suprugom se dugo premišljao što i kako dalje, kupiti stan ili kuću u Osijeku ili vratiti se u rodno selo.
U isto vrijeme njegov otac, koji je bio među osnivačima Bonavite, odlazi u mirovinu, ali je i iskazao želju da bi se nečim bavio u mirovini.
 Već je on negdje vidio hektar i pol zemlje pa je brata i mene upitao, posadi li vinograd, bi li mu htjeli pomoći. Naravno, odgovorili smo, a pritom smo kupili i neki traktorčić, da ima čime drndati po tom vinogradu. Odjednom, ukaže se prilika da uz to zemljište koje se njemu svidjelo postoji još jedna parcela za prodaju, pa, ako i nju kupimo, zaokružujemo sve na 2,5 hektara budućih vinograda. Kako smo supruga i ja na kraju zaključili da, pošto smo oboje sa sela, ne volimo grad, naišli smo na kuću preko puta crkve u Trnavi, ali – uz nju se prodavala još jedna parcela, tako da je u konačnici sve to naraslo na četiri hektara!!! Pokazalo se to sjajnim rješenjem, jer ovdje je nemoguće u komadu naći toliki komad zemlje pogodan za vinograd.
Nisu ni počeli raditi, a do Igora dođe njegov šogor i započne priču kako u Majaru ima jedno brdo, a na vrhu brda potpuno zapuštena njiva koju nitko godinama ne obrađuje – zemlja je odmorena! Parcela je okrenuta na jug, prodaje se, a mogla bi se okrupniti okolnim zemljištima.
 Zanima li te, bi li htio kupiti tu zemlju, upita šogor Igora.
Malo razmislio, izračunao je da su već kupili četiri hektara, uzmu li još četiri – to će onda već biti vinogradi respektabilne veličine.
 Eto, tako je ispalo da smo mi odmah u početku krenuli sa osam hektara vinograda, kao i da smo isto tako odmah se opremili traktorima i svom potrebnom mehanizacijom…
E sad, kako pravno riješiti toliko nove zemlje u svom vlasništvu? Igor je, osim svog stalnog posla “doktora za struju” u HOPS-u (akronim za Hrvatski operator prijenosnog sustava), imao otvoren obrt za elektroinstalacije, računarstvo…, a zvao se LB Inženjering.

 Ajde da se tata ne bavi tom papirologijom u mirovini, ajmo sve prebaciti na moj obrt, ja ću registrirati još vinarstvo i vinogradarstvo, položit ću još neke tečajeve koji se moraju formalno odraditi kako bi mogao otvoriti i – mi krenemo u tu priču. Sjećam se, kad je Nenad Trifunović Vinopija pisao osvrt na naše prvo vino iz berbe 2010. godine, našalio se baš na račun naziva obrta, a mene je, aludirajući na LB Inženjering, nazvao – graševinarom!
Znao je Igor da vino i struja nemaju nikakvih dodirnih točaka, ali, smatrao je, u tome i jest smisao. Kad se čovjek zasiti temeljne struke, onda traži zadovoljstvo u nečemu potpuno novom i suprotnom. Tako je, ne želeći papagajski objašnjavati ljudima što “LB Inženjering” znači na njegovim etiketama, Igor promijenio naziv vinarije u – Apostol. Vjerojatno nije mogao ni sanjati da će tek taj naziv izazvati lavinu pitanja na koje i deset godina kasnije mora strpljivo odgovarati.
 Morali smo smisliti neko ime. Kako vinari većinom vinariju nazivaju po svom prezimenu, mi smo u startu morali od toga odustati, jer već ima jedna vinarija s tim imenom u Bektežu pored Kutjeva, a, opet, u Trnavi je toliko Lukačevića da nikome ništa neće biti jasno. Bila je i ideja da vinariju nazovemo Štros, po biskupu Strossmayeru, čije bačve i danas stoje u starom podrumu Misnih vina, jer Strossmayer u vinskom svijetu uvijek budi asocijaciju na Trnavu. I Apostol je bio jedna od ideja koja će svakoga podsjetiti na Nadbiskupiju, da se naša vinarija nalazi preko puta ulaza u trnavačku crku, a, s druge strane, Apostol je internacionalni termin, dobro zvuči, lako je pamtljiv, a pod stolom još bolje odjekuje. Znak ovce? Pa ovca je biblijski simbol apostola, vrlo jednostavno, ali mi se šalimo da je ta ovca pokazatelj neupućenima da vino ide dobro uz janjetinu!!!
Vrlo brzo nakon što su se na tržištu pojavila vina s etiketom Apostol, Misna vina su uzvratila sa svojim novim proizvodom, bijelim cuvéeom kojeg su nazvali – Prvostolnik!
Igor ne skriva blago razočaranje odzivom pilaca na svoja vina. I nemogućnošću da se više angažira kako bi biseri koji leže u podrumu došli do istinskih ljubitelja vina.
 Kad bih imao veću motivaciju i kad bi vina mogli naplatiti onoliko koliko ona zaslužuju, onda bih se i ja više trudio. Ja u podrumu imam sjajne male serije vina koja i ne dajem na tržište, a s kojima sam osvajao šampionske titule po vinskim smotrama, od Trnave do Bukovlja. Popit će se ta vina s prijateljima i onima koji dođu u vinariju, ali na policama trgovačkih centara po smiješnim cijenama nikada ih se neće moći naći!
Igor je doktorirao na – teoriji kaosa!
 Kaos ljude odmah asocira na nešto neuređeno, kaotično, U biti, kad se čovjek počne baviti kaosom u tome vidi jednu ljepotu. Posebno zbog činjenice da cijeli svijet počiva na kaotičnom ponašanju. Već najosnovniji sustav, fizikalno-tehnički, matematički, pokazuje to kaotično ponašanje. Odnosno, prividnu neuređenost. Zadaća nas znanstvenika je u toj prividnoj neuređenosti vidjeti pravilnost i uređenost i zakonitost. Mi tu vidimo pravila i ljepotu i, u stvari, otkrijemo drugima kako je to sve pravilno i jednostavno.
Naravno da je Igor u razmnožavanju bakterija u kvascima vidio krajnje nepredvidljiv i kaotičan proces.
 Kao što svaki biološki proces pokazuje značajke kaosa, tako je i fermentacija vina čisti kaos.

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88