MIRJANA ĐURĐEVIĆ i BRANKO MLAĐENOVIĆ (Patkov vinograd) – Danas ne možeš ništa izmisliti, a da stvarnost ne bude još gora!

1335

Da ga nema, taj Krčedin bi trebalo izmisliti! Zahvaljujući tom naselju na obroncima Fruške gore godinama sam živio u iluzijama misleći da je ono, što sam načuo o Krčedinu, stvarnost. Tako sam mislio da je Krčedin u svinjskom, a ne vinskom Srijemu, dok se nije, prvo, pojavio Zoran Živković, bivši premijer Srbije, sa svojom vinskom pričom, a poslije njega zaredali proizvoditi vina u tom dijelu Srijema i mnogi drugi. Volio bih da mi sad netko pojasni gdje je granica i postoji li uopće još uvijek podjela između svinjskog i vinskog Srijema?! Ili je, ipak, ta granica, kako me neki već godinama pokušavaju naučiti, na samoj autocesti?!

Tako sam, također, godinama živio u zabludi da je Krčedin svojevrsna menažerija te da tamošnji mještani u toj zaluđenosti životinjama čak i svoje ugostiteljske objekte nazivaju po svojim ljubimcima. Eto vam Zekin salaš. Kad sam prvi put čuo da je na ulazu u taj restoran čak i mural sa slikom zeca, da zečevi slobodno trčkaraju između stolova, da tamo ima i jedan “muzejski” dio posvećen toj plahoj životinji, ali i da jedino mjesto na kojem zeca nema u Zekinom salašu jest – jelovnik, znao sam da želim otići na to mjesto. Ali, kad sam prvi put nakon nekoliko godina došao u Krčedin želeći vidjeti bogatstvo njihova fruštuka, kušati trganjce i flekice, ukrajinske piroge ili gusku u vinu, Zekinog salaša više nije bilo, a saznao sam i da ime restorana nije došlo zbog vlasnikove ljubavi prema zečevima nego zbog praktičnih razloga. Naime, ulica u kojoj se nalazio Zekin salaš nosila je ime narodnog heroja Veljka Zekovića znanog i kao Zeko!!!

Negdje u svibnju 2017. godine, bez nekog jasnog razloga, jer događaj o kojem su vijest prenijele sve svjetske agencije svakodnevno se odvija od 1984. godine, svi regionalni mediji objavili su priču o ogromnom jatu od 800 pataka koje u svojevrsnom “The Runner Duck Paradeu” obiđu sve vinograde tamošnje vinarije Vergenoegd, očiste ih od nepoželjnih insekata, ispljeve korov i pritom još pognoje zemlju. Patke su postale sinonim te vinarija čiji počeci sežu još iz 17 stoljeća, a pačji mimohod mediji su prigrlili kao najbolju ilustraciju organske proizvodnje kojom se diče vlasnici vinarije iz čuvene vinske regije Stellenbosch.

Priču o patkama iz Vergenoegda nismo ni prestali prepričavati, a ono, kao grom iz vedra neba, ponovo u medijima životinje iz Krčedina. Ovaj put – patke. Jer, eto, pišu specijalizirani vinski portali, u Krčedinu krenula potpuno nova vinska priča dvoje poznatih srpskih spisatelja, Mirjane Đurđević i Branka Mlađenovića, udruženih pod svodom – Patkova vinograda!

 

Nije baš da smo ime dali po patkama, kojih i nema u našim vinogradima, ali nije da u ovome kraju nema životinja. Evo, kad idemo subotom i nedjeljom u vinograd, mi automatski, upravo zbog lovaca koji pucaju oko vinograda na sve strane, moramo odjenuti one kričave prsluke i kabanice kako bi nas uočili i ne zapucali u nas, pričaju Mirjana i Branko, tvorci Kneza Miškina, krasne graševine u kojoj je malo i rajnskog rizlinga, vina koje je i prije pojavljivanja u javnosti počelo dobivati veliku medijsku pozornost.

Jer, Mirjana Đurđević i Branko Mlađenović su poznati spisateljski tandem koji se svojim svojedobnim bestselerom, Bunker Swing, već knjiški dotaknuo Krčedina. Njihov ulazak u vinsku priču poznavatelji Bunker Swinga su unaprijed doživjeli kao “praktično učenje” svega i svačega u vezi s vinarstvom i vinogradarstvom, a što će biti iskorišteno u novoj knjizi o američkim krijumčarima alkohola srpskog podrijetla koji su se prepuni novca vratili u Srbiji te u Krčedinu zasadili vinograd. Mirjana kaže da u njenoj obitelji postoji legenda o nekoj rođakinji koja je u vrijeme prohibicije pekla rakiju u Chicagu, ali je barem na još tri različita mjesta čula slične priče. I, što je zanimljivo, u tri od te četiri priče poduzetni preci su bili – žene. Još kad se sve to što su čuli vizualizira uz pomoć one legendarne fotografije bebe u krevetiću oblijepljenom dolarima zarađenim na ilegalnoj rakiji, objava romana bilo je samo pitanje tehnikalija.

Iz svijeta knjiga nije bilo lako ući u vinograd, poglavito kad prije toga nikada niste bili u nekom takvom ambijentu. Ali, tu je Branko, on je izmislio cijelu stvar, ja sam se samo pridružila, priča Mirjana, kojoj je, pak, prvi i osnovni posao, kojim će osigurati mirovinu, katedra hidrotehnike, ekologije i komunalne infrastrukture na Visokoj građevinsko-geodetskoj školi u Beogradu.

Branko priča kako je svojedobno, nakon što je Mirjanin suprug donio iz okoline Smedereva nekoliko stotina kilograma vinogradarskih bresaka, odlučio od njih napraviti rakiju, a Mirjana je poželjela uz njega naučiti taj zanat. Pritom se potrudila te za peći rakiju nabavila “damski kotao” od 20 litara!!! Branko je pekao rakiju, Mirjana je gledala i učila…

Tada sam se već nekoliko godina bavio poljoprivredom u istočnoj Srbiji. Želio sam se u potpunosti povući na selo! I okrenuti se višnjama kod punca na njegovoj zemlji. Međutim, bilo je to ipak daleko, oko 300 kilometara, okolina Zaječara, na bugarskoj granici. A bio sam čak kupio i zemlju da zasadim vinograd crne tamjanike! Oduvijek je kod mene postojala ljubav prema vinu, ali oduvijek sam samo pekao rakiju. S druge strane, taj istočni dio Srbije mi je bio nekako daleko, htio sam cijelo vrijeme imati nešto bliže Beogradu i glavnoj cesti, što sam u konačnici i pronašao u Krčedinu, odakle do Vračara stižem za 45 minuta, koliko treba s kraja na kraj Beograda! Mirjana je tu prepoznala o čemu se radi, njoj se sve to dopalo, i kada sam kupio zemlju u Krčedinu i riješio posaditi vinograd, pitala me može li i ona partnerski sudjelovati u cijeloj priči. Sjeli smo i ozbiljno porazgovarali i pokazalo se da će to biti priča koja će dugo trajati. Bilo je to 2012. godine u jesen!

Mirjana i Branko, vjerojatno i zbog euforije koja ih je zahvatila zbog sjajnog uspjeha Bunker Swinga, što se vremenski poklapalo s njihovim prvim radovima na podizanju vinograda, nisu imali nikakvu predodžbu čak ni o eventualnom nazivu vinarije. Znali su da ispod vinograda teče potok Patka, razmišljali su, možda, da vinariju nazovu Patkov podrum, ali su se plašili da ih se u startu ne difamira zbog “očiglednog i jeftinog imitiranja” naziva već postojeće vinarije Mačkov podrum u ne tako dalekom Irigu. I tako su godinu dana razbijali glavu dok nije došao traktor kojim su trebali rigolovati zemlju.

To preoravanje zemlje do metar dubine, koje je obavezno u pripremi sadnje vinograda, uistinu je nešto impresivno. U jednom trenutku sam primjetio da je traktor iz dubine preorao i na površinu izbacio nešto plavo. Kad sam prišao vidjeti o čemu se radi, bio sam šokiran. Bio je to gumeni – Paja Patak! Alooooo, usred njive, na metar dubine, dva i pol kilometra od sela!!! Oprostite, zar to nije bio znak kako ćemo nazvati vinariju, priča Branko.

Kad su konačno odlučili kako će se zvati, onda su zasadili vinograd, dočekali prvu berbu, drugu berbu, a od tih prvih grozdova, ponajviše graševine, odlučili su nešto i sami iskemijati. No, kako nisu imali nikoga poznatoga u svijetu vinarstva (a i danas tvrde da ne znaju bitno više vinara nego kad su počeli svoju vinsku priču!), poslušali su preporuku svojeg agronoma koji im je “na pladnju” doveo enologinju Tatjanu Đuričić, koja radi za Vinariju Erdevik, ali koja stoji i iza uspješnica vinarija Vinum, Veritas i Chichateau.

 

Mislim da ju je najviše ponukalo da dođe kad je čula da imamo graševinu. Prvo smo otišli do vinograda, sve je pogledala, nije bila baš previše pričljiva, a kad smo ušli u vinariju pitala je što nam je to. Odgovorili smo joj da je to vino koje smo sami napravili. Kad smo joj ponudili da kuša vino, ispričavala se da ne može, jer mora voziti. Čuj, enologinja koja se izvlači na vožnju!!! Mi smo to preveli kao da nije htjela to probati, poglavito jer je čula da smo to vino sami radili. Krajičkom oka je vidjela da je vino bilo skroz bistro i ipak se zainteresirala kako smo ga uspjeli izbistriti. Rekli smo joj da je bila jaka zima, otvorili smo sve kapije i prepustili vino mrazu. Onda se ohrabrila, kušala je vino, širom otvorila oči i rekla: Radimo! Tek kasnije nam je ispričala kako uopće nije očekivala ništa i da je bila ugodno iznenađena kako smo uspjeli napraviti jedno tako pristojno vino. Pazite, da ne bude zabune, nemamo mi nikakve iluzije da je to bio neki enološki veliki poduhvat, ali… Od tada zajedno guramo i naša suradnja traje već treću godinu!

Dok su smislili ime vinarije i pronašli enologinju koja će im voditi brigu o svemu što budu radili u vinariji, već se pojavilo i prvo vino oko čijeg naziva nije bio problem u dogovoru Mirjane i Branka nego u nagovoru savjetodavne službe da prihvati njihovu argumentaciju. No, to je već teren na kojem je Mirjana maestralno zaronila u svijet knjiga neposredno nakon beogradske “oktobarske revolucije” 2000. godine.

Tada je, prisjeća se Mirjana, komisiji predala svoj doktorat na kojem je radila pet godina, ali trvenja na fakultetu, do kojih je došlo zbog političkih promjena, dovela su je do takvih komplikacija da je u jednom trenutku rekla kako sve to što se događa oko nje zaslužuje biti tema – romana. U njezinom slučaju – zamišljeno, urađeno!

Sjela sam i počela pisati, a na kraju je to ispao i svojevrsni dnevnik “oktobarskih promjena”. Svi kojima sam to pokazala inzistirali su da moram rukopis objaviti kao knjigu, što sam na kraju i uradila… Radeći sve to utvrdila sam da mi je pisanje jako ugodno i, kad je jednog dana u listopadu te godine nestalo struje, rekla sam da ću “sad u demokraciji biti pisac”. Odmah nakon te odluke sjela sam i napisala svoj prvi roman, da vidim mogu li ja to. I vidjela sam da ljudi vole čitati, dok sam ja tu svoju prvu pisaniju nazvala ne romanom nego – faktografskom farsom “Čas anatomije na Građevinskom fakultetu”. Knjigu sam objavila u vlastitoj nakladi, kao i sljedeće tri knjige, priča Mirjana.

I tako, iz romana u roman, iz vlastite naklade u izdavačku kuću Čigoja pa Agora i, na kraju, gdje je i danas – Laguna. Eto, statistički gledajući, posljednjih 17 godina Mirjana je svake godine objavila po jedan roman, ukupno, dakle – 17 naslova. S obzirom na neke gotovo vizionarske prispodobe na koje je ukazala svojim romanima, a tu se prije svega misli na aferu na onkologiji te na uhićenje Radovana Karadžića, Mirjanu neki obožavatelji doživljavaju vješticom ili, barem, dobro povezanom s obavještajnim službama.

Ma, to što sam pisala su stvari koje bi svatko mogao uočiti kad bi otvorio treće oko! Priča o poklapanju moje knjige s uhićenjem Radovana Karadžića je zapravo potpuno blesava, premda postoji neka teorija o kojoj su, pazite sad, pisale bangladeške dnevne novine, da je Karadžić iz mog romana dobio ideju kako se skrivati!!! Ono što mogu reći je da danas ne možeš ništa izmisliti, a da stvarnost ne bude još gora!

Riječ je o njezinom kriminalističkom romanu iz 2008. godine “Prvi, drugi, treći čovjek”.

I tako, kad su Mirjana i Branko odlučili svoj vinski prvijenac nazvati Knez Miškin, nisu ni slutili koliko je nazivanje vina po junaku iz romana Idiot Fjodora Mihajloviča Dostojevskog toliko komplicirano u Srbiji.

Ideja da se vino krsti imenom Knez Miškin bila je Brankova, obrazloženje je našao u nevinosti i čistoći, dobru i plemenitosti, osobinama koje krase junaka romana. Pritom smo odlučili da naziv vina bude napisan ruskim pismom, a prijateljicu slikaricu, koja trenutno živi u Americi, zamolili smo za pomoć u ilustriranju pa nam je ona ustupila sve svoje slike da sami proberemo i uzmemo ono što nam najviše odgovara. U konačnom odabiru smo se odlučili za lik za kojeg nismo sigurni je li on ili ona, ali dobro izgleda na etiketi dok čita citat iz Idiota.

Mirjana priča kako su pokušali “slijepo slijediti sve naputke iz Pravilnika Ministarstva poljoprivrede o izradi etiketa” i vrlo brzo su dobili primjedbu da na pakovini “ne može biti rusko pismo”. Kad su im u korespondenciji Mirjana i Branko uzvratili navođenjem slova poput Q, X, Y, kojih nema u srpskom pismu, ali ih se može naći na vinskim etiketama i medijskom prostoru, stiglo je novo tumačenje: Ne može se koristiti ime Knez Miškin na etiketi, jer lica od značenja za nacionalnu povijest ne mogu biti u imenima vina. I pritom su obrazloženje pojasnili Pravilnikom u kojem se, pak, iz toga tumačenja “isključuju etikete starije od 15 godina”, tako da ljubitelji Kneza Lazara i Carice Milice ne moraju brinuti.

Onda smo čuli da su mnogi vinari imali razne i slične probleme i kako su ih rješavali. Čuli ste za vina Tri Morave, koja se zovu kao i službeni naziv vinske regije, a to, prema Pravilniku, također ne smije da se koristi na etiketi ako nemate zaštićeno porijeklo. E, ta vinarije i Ministarstvo su stigli do suda gdje se vinar branio da on uopće nije mislio na Tri Morave, nego na Tri Mopabe, što je, po njihovom tumačenju, naziv afričkog drveta. Opet, ovi naši iz Fruškogorskih vinograda imaju vino Fruškač, a i njima se to ime pokušalo zapriječiti. Jer, naziv podsjeća na Frušku goru, a nemaju zaštićeno geografsko porijeklo. No, vinar se dosjetio na kontraetiketi staviti da to vino ide odlično uz fruštuk i da ime vina ne dolazi od Fruške gore nego od fruštuka, naziva za obilan doručak. I dobili su spor! Netko je imao vino koje je nazvao No1, što “ne može, jer navodiš potrošaču da si prvi i najbolji”, a vinar nije uspio izboriti se za svoju ideju. Onda je samo stavio razlomačku crtu i dvojku ispod, tako mu se vino zove No ½, a napravio je već i No ¾, tako da se i tom gradacijom lagano približava toj famoznoj jedinici.

Na prvoj etiketi koju su nalijepili na butelju, koju sada ponosno čuvaju u dnevnom boravku kuće/vinarije u Krčedinu dopisali su nadnevak – 16. 06. 2017., neka se zna kad je okorjeli antialkoholičar završio u nazivu vina! Ali, kako stvari stoje, Knez Miškin neće ostati usamljen, jer će uskoro i druga vina iz Patkova vinograda dobiti imena po junacima poznatih svjetskih romana. Već se zna da će pinot crni biti nazvan po Marquezovom pukovniku Aurelianu Buendiji iz romana Sto godina samoće. Budu li se odlučili proizvesti rosé, zvat će se Molly Bloom, po junakinji romana Uliks, Jamesa Joycea, dok će rizling odležan na divljim kvascima, “o čemu još razmišljaju”, nazvati Alex DeLarge, po junaku romana Paklena naranča Anthonyja Burgessa…

Nemamo iluziju da će svi koji uzmu naše vino u ruke znati tko je Knez Miškin, većina ih to i ne zna, ali oni koji znaju uglavnom se razvesele.

A Poljubac nindže? Odakle taj naziv za lozovaču?

Taj naziv je izmišljotina iz čiste zezancije, Mirjana je kuma tom imenu rakije. Naime, ona se oduvijek divila mojoj spremnosti za fizički rad. Ja ustanem po mraku i odem u vinograd, ako imam nešto obaviti, i kad se vratim kući ona još uvijek spava. Pa mi kaže: Koji si ti nindža, sve obaviš po mraku! I tako sam ostao nindža. A kad je rakija izašla iz kotla i malo odležala, nudili smo je prijateljima, nije to bila nikakva komercijalna varijanta. Ne znam tko je to rekao, ali jedan od komentara je bio da je rakija “kao kad te nindža poljubi”. I tako je ostao naziv Poljubac nindže!!!

I u pozadini “Natječaja za jako kratku priču o Knezu Miškinu” također je bila dobra zezancija, ovaj put na račun velikog srpskog vinara Mije Radovanovića, koji tradicionalno već nekoliko godina za životno djelo nagrađuje velikane srpske književnosti “vinsko-književnom nagradom” – barikom ispunjenim cabernet sauvignonom!

Morali smo se zezati, jer posljednja nagrada, dodijeljena Vidi Ognjenović, otišla je u pogrešne ruke, Vida uopće ne pije!!!

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88