DUBRAVKO VUKAS – Pjenušac od rukatca uz mušule pa kontonjata i mantala sa slatkim plavcem – može li bolje?

1438

Dubravko Vukas, mlada vinarska zvijezda iz Ponikava na Pelješcu i prvi susjed Frane Miloša, do prije jedanaest godina grožđem se bavio – po potrebi. Eventualno nekad nešto prskati u vinogradu ili brati grožđe. Uglavom kao pomoć roditeljima. S obzirom da je njegov otac sve radio strastveno, potreba za Dubravkovom pomoći bila je uistinu minimalna. Nakon škole, Dubravko se otisnuo u ugostiteljske vode, kafić u Stonu postao mu je glavna zanimacija. A brat Đani navigavao je u Argentini za jednu belgijsku kompaniju. Kaže, bio je to bijeg od težačkog života svojih roditelja koji nisu izlazili iz vinograda. I onda, iznenada, svijet mu se okrenuo naopačke – otac mu je poginuo u prometnoj nesreći.

– Kad se sjetim svojih vinskih početaka te 2002. godine, kad smo s neba pali u ove vode… Možda bih, da sam se nastavio baviti ugostiteljstvom vjerojatno imao i više novca, ali ne bih bio ni blizu zadovoljan kao sad kad se osjećam – ispunjenim čovjekom. Ne sjećam se kad sam se zadnji put iznervirao, što je rijetkost. Čak ni 2010. godine, kad je pred cvatnju tuča uništila pedeset posto loza. Ali, šta ćeš, dogodilo se, kažem sebi – bit će bolje dogodine, i – bilo je bolje! Znate, nisam vam ja baš neki ljubitelj rada u vinogradu. Kao dijete vječito sam bio u tom vinogradu i uvijek je trebalo nešto pomagati i nikad tim poslovima nije bilo kraja. I našao sam neki posao za koji sam mislio da mi je dobar samo da pobjegnem od vinograda. I na kraju se vratiš tamo odakle si i pobjegao! To vam je sudbina. Kad se sjetim što sam kasnije sve morao proći, sto puta kažem sam sebi da sam trebao ranije više biti uz oca u vinogradu, priča Dubravko Vukas.

Tragedija s ocem Dubravku se dogodila neposredno prije berbe. Grožđe su te godine uglavnom dali u vinariju, a sebi su ostavili tek toliko da se okušaju u vinarstvu, “čisto da vide kako će to ispasti, jer – otac je uvijek radio vino”! Tradicija se morala nastaviti, makar i simbolično, jednom bačvicom.

– Kad se sjetim tih pokušaja pravljenja vina, sjetim se i očevih riječi koje nam je upućivao svaki put kad bi ga zadirkivali zbog njegovih silnih planova da posadi nove i nove nasade vinograda na brdu na kojem je bila šuma. Zastao bi, pogledao nas i rekao nam: ‘Kad ja umrem, nećete imati vina za napit se!’. Nisam smio dopustiti da se to dogodi, ako ništa drugo onda zbog uspomene na njega, priča Dubravko.

Ni 2003. godine nije uspio napraviti vino koje bi ga zadovoljilo. Razgovarao je s bratom i dogovorio se da, ako već hoće raditi vino za kućnu upotrebu, moraju “uzeti” nekoga tko to zna. Prijateljica im je preporučila Gorana Marmilića, mladog enologa vinarije u Smokvici na Korčuli. Njihova kasnija druženja značila su prekretnicu u Dubravkovom odnosu prema vinu. Priznaje, s Goranom Marmilićem “razumijevanje postupka proizvodnje okrenulo se za 180 stupnjeva”!

– On je radio u vinariji u Smokvici. Preporučili su da bi on mogao biti dobar te da je blizu i mogao bi skoknuti do Pelješca. S druge strane, njemu kao mladom i ambicioznom enologu nije bilo jednostavno u Smokvici uvoditi nove tehnologije, auto su mu lomili. Dugo je trebalo proći do toga prvog susreta. Sjećam se, kad smo se dovoljno zbližili, Goran mi je priznao da je s nevjericom vozio u Ponikve prvi put strahujući da ćemo ga totalno izmaltretirati. Bio je vrlo kratko, oko sat vremena, kušao je vino, obećao doći za petnaest dana i da ćemo se tada sve dogovoriti. Tako je i bilo. Sjeli smo, on je pričao, a ja sam upijao njegove riječi. Tek sam s njim shvatio koliko je proizvodnja vina kompleksan posao, priznaje.

S obzirom da nisu mogli priuštiti investicije u nove tehnologije, okrenuli su se onome što su najbolje znali – improvizacijama. Naime, Dubravkov brat završio je elektrotehniku, neko vrijeme radio je u Gorenju, a na brodu se bavi elektronikom. Tako su braća doslovno sami napravili rashladni sustav u cijelom podrumu. Kupili su vinimatik, ali su paralelno koristili i stari očev badanj, želeći se i osobno uvjeriti “daje li taj vinimatik uistinu toliko puno”! A prvo proizvedeno vino, rinfuzno, nazvali su – Mato. Odabirom tog imena odali su počast pokojnom ocu.

– Prvo vino u boci izbacili smo tek s berbom 2005. godine. Naravno, bio je to plavac mali. Bila je to loša godina, kvasci su bili loši, fermentacija nije odradila kako treba, ostalo je nekih deset grama šećera, kasnije nismo ni filtrirali vino… Nismo ga napravili puno, četiristo do petsto butelja, uglavnom smo ga imali u vinariji i tek jedan restoran trošio je to vino. No, već sljedeće godine počelo je sve ići u dobrom smjeru. Ni tada nije bila neka velika količina, šesto, sedamsto butelja, bile su tek tri male drvene bačve. Za to razdoblje danas govorim da je bilo zagrijavanje, jer još nismo u svojim glavama odlučili hoćemo li uopće s našom vinskom pričom izlaziti izvan našeg vinskog podruma. Tek 2008. godine završili smo vinariju i počele su agencije dovoditi prve turiste na vinsko kušanje. Još sam te godine vodio kafić u Stonu. A te godine smo za berbu 2006. godine prvi put dobili vrhunski status za Plerej. Već te godine smo ukupno od svojeg grožđa prerađivali šezdeset posto. Bilo je to u neku ruku probno razdoblje, jer smo neprestano učili uz našeg enologa i paralelno postupno smanjivali prinos na lozama, što se nije moglo učiniti preko noći. Već s berbom 2007. godine cjelokupan urod s naših vinograda prerađivali smo u svojoj vinariji i mogli smo se pohvaliti s dva svoja crvena vina, Matom i Plerejom. Matu inače radimo od grožđa iz Ponikovskog polja, a Plerej od grožđa iz brda, objašnjava Vukas.

Na Pelješcu se uvijek znalo da je dobro grožđe na brdu i da se ono može uvijek dobro prodati. Smatralo se prevelikim luksuzom u vlastitom podrumu preraditi tako dobru sirovinu. Eventualno bi se s grožđem iz polja pomiješalo malo grožđa iz brda i sve skupa preradilo, eto – da se i kući popije malo kvalitetnije vino. No, Dubravku se vrlo brzo isplatilo postupno smanjivanje uroda na lozama u polju.

– Kad sam poslao Matu iz 2007. godine na Zavod tražeći, normalno, kvalitetno vino, nazvali su me i rekli da su ga ocijenili s osamdeset i pet bodova te pitali – hoću li staviti vrhunski status na etikete. Odbio sam, nije me zanimalo imati dva vrhunska vina. Godinu kasnije, ponovo me zovu i kažu: ‘Opet ste prošli, imate osamdeset i sedam bodova, morate staviti vrhunsko na etiketu!’ Ok, pristao sam, ali ostavio staru cijenu. I tako iz godine u godinu, vinograd u polju konstantno daje sjajna vina. Tamo su loze stare oko dvadeset godina, prinosi su maksimalno do kilograma po trsu, a Mato je u odnosu na druge plavce manje napadan i robusan, i tanini su mu manji, vjerojatno zbog toga tako dobro prolazi na ocjenjivanju, misli Vukas.

Među hrvatskim vinarima Dubravko je vjerojatno jedini koji se u isto vrijeme bavi i školjkarstvom, uzgojem kamenica i mušula. Ne zanima ga otvarati nikakav restoran, tek namjerava u ponudi svojeg vinskog podruma imati i školjke. U tom smislu već od sljedeće godine u ponudi će imati pjenušac od rukatca, kojeg smatra gotovo idealnim uz školjke, kao i rosé od plavca malog.
Veliki san mu je napraviti slatko vino od plavca malog.

– Ako već ne može kasna berba, stvorio bih neke uvjete za sušenje. Jer, plavac je stvarno dobar s ostatkom šećera. Đani i ja svake godine sebi najavljujemo slatko vino, ali, berba uvijek dođe na brzinu, grupe turista ne prestaju dolaziti, jednostavno – ne stignemo ga napraviti, priča Dubravko.

Dok ne proizvede slatko vino, na vratima podruma dočekat će vas s kontonjatom i mantalom. To su jedinstvene slastice iz Dubrovačke republike. Kontonjata je kolač od dunja, a mantala je kolač od mošta plavca malog.

Dočekat će vas i Dubravkove lijepe riječi o svojim kolegama iz Ponikava – “od kojih svatko ima barem jedno vrhunsko vino – Bukvić, Miloš, Vlašić, Ćurlin, Marlais, Rozić, Barović, Andrović, Braco i Željko Ledinić”.

– Znate, kad pročitam ili čujem neku dobru riječ o njima ili općenito o plavcu malom, automatski je to i za mene dobra riječ, zaključuje Dubravko Vukas.

Napravio je Decumanus i Cardo, sada još samo da Ponikve proglasi Forumom

Kad je prije dvije godine Dubravko Vukas, divni mladi čovjek iz Ponikava, prvi na Pelješcu napravio pjenušac od rukatca, rijetki koji su kušali te perle napunjene u tek 500 boca gotovo jednoglasno su utvrdili da je to vino u kombinaciji sa školjkama “perfect match”. Idealan spoj! Međutim, Dubravko ne bi bio to što jest da nije krenuo u novi eksperiment koji je ovih dana doživjeo svoj izlazak na svjetlo dana. Naime, opet je nešto sanjao i opet je odlučio napraviti nešto što dosad nitko drugi nije napravio – pjenušavi rose od plavca malog!

– Znam da će mnogi vrisnuti kako sam uopće krenuo u ovu priču sa sortom koja baš nije prepoznatljiva po nekim kiselinama, ali ishod je toliko iznenađujući da mogu reći kako je ovaj pjenušac u kombinaciji s kamenicama idealan spoj. Da, da, dobro ste čuli, konačno mogu ponosno uz školjke svoje goste poslužiti plavac, makar u perlanoj izvedbi, hvali se Dubravko koji inače baš i nije sklon nekoj samohvali.

Kaže da je na pojedinim dijelovima “polja”, gdje plavac mali teško sazrijeva, namjenski puštao malo veći prinos “kako bi zadržao malo manje šećera i skupio malo veće kiseline”.

– Treba biti iskren do kraja i reći da je ovaj pjenušavi rose od plavca malog u odnosu na pjenušac od rukatca definitivno s manjim kiselinama, ali, s druge strane, toliko je osvježavajući da se to i ne primjeti. Ima jako lijepe arome i savršeni after taste. Ako je plavac mali u nečemu deficitaran, u slučaju ovog pjenušavog rosea te sortne manjkavosti su potpuno prekrivene jako dobrim drugim kvalitetama! No, nije moje da se hvalim, svi koji to budu htjeli kušati su dobrodošli i pozorno ću poslušati svačiju reakciju. Premda znam kako će te reakcije izgledati…, smješka se Dubravko.

Ovaj donedavni ugostitelj i uzgajivač školjaka (čime se još bavi!) do Božića 2012. godine nije nikada ni pomislio da bi mogao u svom vinskom podrumu imati pjenušce. Taj Božić je bio nekako poseban, a danas bi rekao – i vrlo konstruktivan. Pile su se njegove ranije uspješnice, Plerej i Mato, a onda je, onako u zezanciji, netko spomenuo mogućnost proizvodnje pjenušca kojim se na Pelješcu dotad mogao pohvaliti tek nezaobilazni Mato Violić Matuško. Ali, da to ne bi bila ista priča, pod maliganima se već razvila teorija da Dubravkov pjenušac ne smije biti od chardonnaya, kojeg je Matuško tko zna odakle nabavio za svoje perle, nego od rukatca, gotovo jedine bijele sorte koja se koliko-toliko veže uz Pelješac.

– Odmah sam sutradan tu ideju spomenuo našem enologu, Goranu Marmiliću, koji je već od ranije imao iskustva s proizvodnjom pjenušaca. ‘Što misliš da i mi napravimo jedan pjenušac’, oprezno sam mu se obratio, a on mi je samo rekao: ‘Zašto ne’. Ne znam je li me ozbiljno bio shvatio, ali sam mu odlučno uzvratio: ‘ Vidjet ćeš, ove godine ćemo to odraditi’. Tako je i bilo! Najveći problem s kojim sam se suočio bio je pronaći grožđe za pjenušac, jer ovdje kiseline jako brzo padnu, a šećeri narastu. Zato se i uvriježilo razmišljanje da je proizvodnja pjenušca na jugu nemoguća. Uza sve te porođajne muke, barem meni, kome je pjenušac bio nešto potpuno novo, priča se dobro završila. Štoviše, toliko dobro da smo rekli kako ćemo od berbe 2014. godine napraviti i pjenušac od plavca malog.

Pjenušac od rukatca je nazvao Decumanus, čime je, poput svojeg najuspješnijeg Plereja, kojeg je nazvao po malom ilirskom plemenu koje je nastanjivalo taj kraj i koje je za sobom ostavilo gomile: tipične nadgrobne humke od naslaganog kamena koji se i danas raspoznaju razbacani po čitavom kraju, htio odati počast bogatoj povijesti Pelješca.

– Reakcije na Decumanus su bile iznenađujuće dobre! Iskreno, moja očekivanja su bila nikakva, neš ti grožđe s juga za pjenušac, i to rukatac, koji je deficitarna sorta… No, pokazalo se da je taj i takav Decumanus postao prestižno vino u mojoj ponudi, a gosti nisu skrivali pozitivne reakcije. Napravili smo doduše tek 500 boca i odlučio sam neka ode sve na brzinu!

Za Dubravka je proizvodnja pjenušca bila izlet u nešto potpuno novo tako da ga je i sama pomisao na to dodatno motivirala.

– Ja sve to radim dok mi je interesantno, a to će sigurno potrajati, jer podizanju kvalitete vina nema kraja. Nijedno vino ne radim iz nekih ekonomskih razloga, jer da sam tako gledao, vjerojatno bih puno bolje financijski prolazio da sam nastavio raditi posao kojeg sam radio prije nego sam se počeo s ovim baviti. Ja u ovome uživam, ovo mi je sve super i zanimljivo. Kad se sad sjetim nekih iskustava tijekom proizvodje prvog Decumanusa odmah mi se razvuče osmijeh. Primjerice, s pjenušcem je prvo trebalo napraviti bazno vino, koje je bilo skroz lagano, puno kiseline i svježe, pa je došla ta fermentacija u boci, hoće li krenuti, neće, pa praćenje, otvaranje prve, pokusne boce… Zvao me Goran iz Zagreba i zapitao je li počela fermentacija u boci, a ja mu kažem da je sve mirno i da se ništa ne događa. ‘Mora biti’, kaže mi. ‘Ma ništa!’ ‘Daj otvori bocu!’, gotovo je vikao kroz slušalice na mene. ‘Ne treba otvarati, što će ti to’, pokušao sam ga razuvjeriti. No, morao sam ga poslušati, telefonska linija je ostala otvorena dok nisam otišao po prvu bocu, a iz nje čep izletio s takvim pucnjem da sam se uhvatio za glavu i zapitao: ‘Ajme, što je ovo?!’ Kako zaboraviti tu situaciju, ha, ha.
Decumanus, ta rimska oznaka za puteve koji povezuju istok i zapad, Dubravku je kao naziv nadošao iz Stonskog polja kojeg su Rimljani svojedobno baš bili podijelili Decumanusom i – Cardom. A Cardo, rimski naziv za put koji povezuje sjever i jug, pogađate, Dubravko je “uzeo” kao ime za svoj pjenušavi rose od plavca malog. Stoga je logično pretpostaviti da nakon Decumanusa i Carda, koji se spajaju u njegovoj vinariji u Ponikvama, sljedeći rimski naziv za neku novu vinsku igrariju mogao bi biti, primjerice, Forum. A ne bi iznenadilo ni da Ponikve proglasi nekom Kolonijom, a sebe Senatorom…

– Nijedno vino kojim sam bio zadovoljan nema šanse da ostane jednokratna igrarija, mogu se baviti eventualno samo njegovim daljnjim unaprjeđivanjem! Zato sam za napredovanje u razvoju bijelih vina posadio, među prvima nakon dugo vremena na Pelješcu, oko tisuću loza malvasije, kojom ću poboljšati bijelu kupažu…

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88