BILJANA TRAJKOVSKA (Traikovsky)– U našoj rakiji se uživa, može se piti i bez salate!

2101

Ako bih rekao da sam se s Vinskog salona u Skopju vratio najsretniji zbog fantastične rakije Stara lozova Žta, kako je slengovski nazivaju u Negotinu, ili Stara lozova Žolta, kako dvostruko destiliranu rakiju od grožđa nazivaju diljem Makedonije, onda to ne treba shvatiti kao osudu kvalitete brojnih vina koja sam tamo imao priliku kušati i istinski uživati u njima. Ne! Za mene je vinarija i destilerija Traikovsky uistinu bila otkriće, tečaj za pijenje žestica, atlas otkrivanja sklonosti prosječnog Makedonca. Uostalom, zar bi njihov vinjak zavrijedio uvrštavanje predsjedničkog amblema i zastave predsjednika države na etiketu da u pozadini cijele priče ne stoji istinska kvaliteta!? Zar bi predsjednik Makedonije njihov vinjak darivao svojim visokim uzvanicima da je to neki drlog koji, eto, u nazivu vinarije i destilerije dijeli isto prezime s pokojnim predsjednikom Borisom Trajkovskim, koji je, nažalost, na vrhuncu svoje popularnosti, poginuo u zrakoplovnoj nesreći u Bosni i Hercegovini 2004. godine!?
Nekako u isto vrijeme kad je Makedonijom prostrujila vijest o tragičnoj pogibiji voljenog predsjednika, koga se pamti i kao velikog borca za međunarodno priznanje ustavnog imena Makedonije, u rodno Negotino se iz Francuske, nakon završenog MBA u Parizu, vratila Biljana Trajkovska. Svoje znanje o marketingu i menadžmentu, stečeno na uglednoj visokoj poslovnoj školi u francuskoj prijestolnici, odlučila je uložiti u razvoj obiteljske vinarije i destilerije koju su, otac Ilija i brat Petar, inženjeri elektrotehnike poslovno stasali u negotinskoj tvornici električnih kablova, upravo odlučili pokrenuti.
– Nikad neću zažaliti što sam se iz Francuske vratila zbog ovog izazova! U Francuskoj sam bila pet godina i, kad sam se vratila u Makedoniju, računala sam:
– Sad je trenutak, sad ćemo ući u Europsku Uniju, treba se pozicionirati prije tog čina! Poslije, kad se podijeli tržište, bit će kasno.
– Evo, još čekam na taj ulazak Makedonije u Europsku Uniju!
Dodao bih – glavni obiteljski posao još uvijek je struja! Biljana se na tu konstataciju samo smješka, ali i dodaje da se, u stvari, alkohol i struja „jako nadopunjuju, jer – rakija je idealna za cirkulaciju krvi“!
– Kad smo bili u Negotinu, dolazi nam neki majstor i kupuje pet žarulja. Mi ga ponudimo rakijicom, da mu se ruke stabiliziraju, a on odbije. Kaže:
– Ne mogu, moram raditi!
– Eto ti njega ponovo za sat vremena i kupuje opet pet žarulja. Kaže:
– Ruke su mi se bile toliko tresle da su mi sve žarulje popadale i porazbijale se. Ipak mi dajte onu rakijicu da me stabilizira!
– Eto, zar ti nismo ponudili rakiju?
– Jeste, i sad neću odbiti vašu ponudu.
– Popio ju je i nije se ponovo vraćao po nove žarulje!
Biljana je u Francusku otišla „nastaniti se za stalno“. No, kao staroj „rakijašici“, brzo joj je sinulo da ono što oni kao obitelj tradicijski njeguju više od stotinu godina ništa ne zaostaje za vinjacima i konjacima s kojima se zbližila u Francuskoj.
– Meni je, izgleda, trebalo otići u Francusku da bih shvatila da ono što mi radimo, naročito naš fantastični brandy, za kojeg smo uvijek govorili da je super rakija, u stvari je vinjak! Mi ga radimo od vina, a ne od grožđa. Malo smo se dali u potragu i našli obiteljske zapise iz 1922. godine. To nam je bilo dovoljno, nije bilo potrebe da se dalje razbijamo pretraživanjem, jer – to je bilo to! Imali smo, dakle, arhiviranu recepturu staru 100 godina na kojoj smo mogli izraditi cijelu priču. Znala sam da imamo blago i bilo je logično što sam se gotovo euforično vratila kući.

Biljana me uvjerava da je u makedonskoj tradiciji gosta ponuditi prvo rakijom, „žutom“, „žoltom“ ili „žtom“, premda se u zapadnim dijelovima Makedonije „pije i ‘bijela’ rakija, vrlo jaka, do 60 posto alkohola“.
– Naš pristup proizvodnji rakije je drukčiji. Znači, u Makedoniji se pije vrlo jaka rakija, da te ispeče kad ju piješ, ona rakija koja, kad ju piješ, napije te! U našoj rakiji se uživa, može se piti i bez salate. U Makedoniji gotovo svaka kuća proizvodi mastiku na svoj način, dok je ključna uloga u izboru i proporciji sorata, u kojem hrastu rakija odležava. Mi za rakiju koristimo kičevski hrast, koji je blažih tanina. U Makedoniji imamo dvije regije pogodne za hrastovu šumu – Berovo i Kičevo. I cijeli šmek rakije je od hrasta u kojem odležava. Unutra je šest sorti grožđa, od smederevke do vranca, neovisno o boji vina, tako se radilo i ranije, tako je tata nastavio raditi, a mi smo samo produžili život toj recepturi. Ono po čemu se naše rakije razlikuju od drugih je što mi naše rakije proizvodimo od vina, ne od komine. I sve radimo tradicionalno, na bakrenom kazanu, dvostruka destilacija. Tako i vinjak i rakiju radimo iz vina! A mastika nastaje trostrukom destilacijom. Znači, dva puta dobijemo destilat kojeg ne stavljamo da odležava u bačvi nego ide i treći put na destilaciju, samo u manji kazan. Tada se kapa kod kazana namaže medom, unutra u kazan, zajedno s alkoholom, stavi se anis i mastikos i sve ostalo – po recepturi. Kad na kraju mastika počne kapljati, ona mora ići preko kocke šećera. To mi nitko nije znao objasniti, zašto mora ići kroz kocke, a ne može, recimo, običan šećer. Bilo kako bilo, nastavili smo tako raditi, makar nitko od struke nam nikada nije znao stručno objasniti u čemu je tu tajna…
Nakon Biljaninog povratka u Makedoniju, obitelj Trajkovski – otac Ilija, mama Ordanka, brat Petar i Biljana, trebala je nekoliko godina za ispoštovati stroge standarde opremanja vinarije i destilerije te su se, praktički, tek 2008. godine uspjeli registrirati. I nisam ništa pogriješio kad sam napisao da svi koji u Makedoniji žele imati destileriju za proizvodnju žestica moraju biti registrirani i kao vinarija. Tako kaže zakon!
– Mi nemamo vlastite vinograde, mi grožđe otkupljujemo. Naša prednost je što smo locirani na Kožuv planini, 25 km od Kavadaraca. Vinogradi iz kojih otkupljujemo grožđe su na 700 metara nadmorske visine, to je Bogu iza leđa, tamo se spajaju planinska, kontinentalna i mediteranska klima, nije vruće kao u Tikvešu, navečer se ne može bez pulovera, imamo toplo-hladno, toplo-hladno, kiseline se zbog toga nabildaju i grožđe daje snažne arome. Vino koje proizvedemo je samo samotok, nema prešanja grožđa. A da bismo mogli otkupljivati grožđe, morali smo se registrirati kao vinarija. A kad smo se već registrirali i kao vinarija, zašto onda ne bismo proizvodili i vino?! Tako su razmišljali tata i brat, tako su i opremili vinariju, vino je bilo logičan korak kojeg smo svjesno napravili!
U obitelji Trajkovski su si zacrtali ambiciozan plan – ako već proizvode rakije koje su svjetski vrh, onda vino ne smije biti ništa manje kvalitetno! U prvim godinama proizvodnje, od 2011. godine, kad su krenuli s rajnskim rizlingom, okušali su se u proizvodnji čak pet vrsta vina.

– Na kraju smo se odlučili ostati samo na rizlingu. Inače, prvu berbu rizlinga smo imali 2010. godine i svi su ga odmah proglasili najboljim rizlingom u Makedoniji. Rekli smo – radit ćemo ono što najbolje radimo, a ne ono što se nama sviđa. Radili smo mi prije i grenaš, koji je bio izvanredan, ali rizling je od starta bio poseban.
– U principu, mnoge ljude zanima zašto se nismo više proširili na vina?! Dakle, u Makedoniji ima puno vinarija u odnosu na broj destilerija. Realno, vinarija bi trebalo biti i dvostruko, trostruko više. Ali, destilerije se mogu izbrojati na prste dvije ruke. Osim velikih vinarija, poput Tikveša ili Skovina, mi smo jedini od malih vinarija koji proizvodimo rakije. A uz Grozd iz Strumice, mi smo jedini koji proizvodimo – mastiku!
Za mastiku je zadužena mama Ordanka, tata Ilija vodi proizvodnju vinjaka i rakije Stara lozova žolta, brat Petar brine o prodaji, a na Biljani su marketing i – enologija.
– Od proizvodnje vina i rakija pa do brendinga, sve radimo „in house“, sve je naše! Pravilo brendinga je da se naziv proizvoda ispravno izgovara i da je lako pamtljivo. Zato smo ime vinarije internacionalizirali, umjesto Trajkovski piše Traikovsky, napravili smo prepoznatljiv vizualni identitet… Sve je napravljeno na takvoj razini da nitko ne može ni pomisliti da je Traikovsky proizveden u Makedoniji!
– Koji vam je cilj?
– Cilj nam je da Traikovsky za 100 godina postane svjetski brend! Nemamo mi nikakvih iluzija da ćemo mi biti ti koji će ostvariti taj cilj, ali postavit ćemo takve temelje da će to sigurno napraviti naša djeca ili unuci.
– Na čemu gradite taj optimizam?
– Prva zemlja u koju smo ostvarili izvoz bila je Kanada, što mi je posebno drago, jer Kanada kotira kao posebno teška zemlja za uvoz žestokih pića. Radili smo nešto u Bosni, Nizozemskoj, Belgiji, Australiji itd. – 70 posto proizvodnje izvozimo!
Biljana je u pripremi vinskog dijela obiteljske priče o destileriji i vinariji Traikovsky obišla nekoliko vinarija u inozemstvu i tamo se obučavala za posao kojeg će jednom raditi u svojem podrumu. Međutim, ni u najvećoj noćnoj mori nije mogla očekivati ono što joj se dogodilo. Naime, na sam dan berbe, kad je grožđe već bilo pobrano, enolog, koji je trebao predvoditi proces proizvodnje vina – nije uopće došao u vinariju!!!
– Tako smo, praktički, bili prisiljeni sami u potpunosti pobrinuti se o proizvodnji rizlinga. Odlučili smo ući u veliki rizik! Grožđe je već bilo pobrano. Zvala sam Zlati grič i Vinsku klet Goriška brda, gdje sam išla na neku praksu, telefonski su mi dali nekoliko savjeta i – proizveli smo najbolji rizling te godine u Makedoniji! U sljedećim berbama smo ga još i usavršili! Ali, što je još važnije, naučili smo sami proizvesti vrhunsko vino i ne dovesti se više nikada u situaciju ovisiti o nečijoj pomoći! Upravo zbog svega što smo tada prošli, rizling volim nazvati svojom prvom bebom!
Baš zato je Biljana na etikete svojih proizvoda odlučila staviti sliku jelena s golemim rogovljem, koji, tumači, „simbolizira izdržljivost, ali i borbu brenda za izlazak na tržište“.
– Prevedeno na jednostavniji rječnik, jelen otkriva da su naše rakije za vječnost!
Htjela bi Biljana u asortiman destilerije i vinarije Traikovsky uvrstiti i vlastite voćne rakije, ali „to u Makedoniji baš i nije prepoznato pa nismo s tim još započeli“.

– Makedonija je zatvoreno tržište za bilo što novo. Ljudi desetke godina piju samo ono što su davno naučili piti i ne žele mijenjati ni naviku niti proizvođača! Kad kažeš žta ili žolta, to podrazumijeva Tikveš, kao što je Grozd sinonim za mastiku.
Mislio sam da je Makedonija tradicionalna zemlja u kojoj se razaznaje koji su poslovi za muškarce, a koji za žene. No, Biljana me uvjerava da je proizvodnja rakije, poglavito u Negotinu i Kavadarcima, posao kojeg u velikoj mjeri rade – žene!

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88