MARIO BANKO – Briškula mi je donijela sedam telaca, puno janjaca, prasaca, pršuta… Dobar temelj za početi vinsku priču!

1691

Znao sam da se u Istri igraju briškula i trešeta, ali nisam mogao ni pretpostaviti da su te dvije igre uzele toliko maha da se nijedno mjesto koje drži do sebe ne može „drznuti“, a da nema nekim povodom organiziran turnir u kartanju. Igra se u Puli, Koromačnu, Svetom Petru u Šumi, Lesičini, Svetom Bortulu, Kringi, Tinjanu… Ma, gdje god se okrenete stolovi u lokalnim konobama i klubovima puni su đogadura, a strast za triještinama ili trieštinkama, kako se nazivaju talijanske karte u četiri boje – kope, špade, baštoni i dinari, toliko je velika da je čak i Istrapedia, odnosno Istarska enciklopedija, briškuli i trešeti posvetila zavidan prostor. Briškulu obilježava sporazumijevanje motima, tj. dogovorenim tajnim znakovima među suigračima i upravo ta vještina komunikacije je nerijetko važnija od snage karata u ruci.
E sad, pobijediti u briškuli te pritom i osvojiti turnir san je svakog đogadura. Mario Banko iz Bašića pored Tinjana, ugostitelj i vinar, među najboljim je istarskim igračima. Premda je u mirovini, za briškulu i trešetu se uvijek nađe vremena nedjeljom poslije ručka.
– Za vas se priča da ste bili sjajni u briškuli?
– Još uvijek sam dobar!
– Je li još uspijete biti toliko koncentrirani da u svakom trenutku znate koje su karte u igri?
– Svaku znam koja izađe, jer ako to ne pratite, nemate što tražiti u briškuli. A i partneri su mi dobri. Ima ovdje nekoliko parova koji su vrlo jaki u kartanju.

Mario Banko se hvali da je, skoro pa doslovno, profesionalni kartaš još od 1990. godine.
– Na turnirima sam osvojio sedam teladi i to dok su turniri bili puno jači, a glavne nagrade tele, janje, pršut, sir. Sedam telaca sam donio doma! I tri krave. Odojaka preko stotinu.
Moglo bi se reći da Mario nije ni trebao nikakav kredit za ozbiljniji ulaz u vinsku priču i izgradnju vinskog podruma, jer je kompletnu investiciju osigurao na briškuli!
Kartašku hladnokrvnost, koja, kad se gleda đogadure više nalikuje vrućem eksplozivnom temperamentu, Mario primjenjuje i u svojim poslovnim odlukama. Tako je, uvjeren u kvalitetu onoga što ima u bačvama, a kronično nezadovoljan ocjenama koje je za ta vina svake godine dobivao u Zavodu za vinarstvo, na nagovor sina Tonija odlučio poslati vina na veliko godišnje Decanterovo međunarodno vrednovanje u London.
– Kad sam sa sinom kušao vina u podrumu, odlučili smo napraviti veliki iskorak iz dotadašnje ustajale prakse te slanjem vina na Decanter vidjeti uistinu gdje je naše mjesto na toj vinskoj karti. Poslali smo svježu malvaziju iz 2016. godine, unatoč saznanju da tamo više poštuju odležana vina, kao i jednu odležanu malvaziju iz 2015. godine. Rezultat je bio potpuno šokantan – svježa malvazija je osvojila zlato, a odležana malvazija srebrnu medalju! Slanjem vina na Decanter htjeli smo vidjeti kako stojimo, jer ocjene koje dobivamo na Zavodu su nerealno niske i rijetko pređu 83 boda! S druge strane, na Vinistri, kojoj u ocjenjivačkom sudu posljednjih godina predsjedavaju Englezi, ocjene su znatno bolje, i upravo ta malvazija, koja je na Decanteru dobila zlato s dodijeljena 93 boda, u Poreču je dobila 87,6 bodova. Nas je to zbunjivalo i htjeli smo „treću sreću“ i realnu procjenu kvalitete naših vina dobiti na mjestu gdje nitko ništa o nama ne zna i – tako je i bilo.
Mogao je Mario mirno sjediti i uživati u lovorikama brojnih nagrada koje je osvojio za svoja vina na Vinistri, ali nije zgoreg dobiti potvrdu nekoga sa strane za vrijednost onoga što radiš!
– Otkako sudjelujemo na Vinistri, posljednjih 10 godina, svaki put se kući vratimo barem s dva zlata! Može se reći da je to dobar pokazatelj kako je kvaliteta naših vina konstantna. Ili muškat ili malvazija ili neko crno vino. Usput, tek posljednjih nekoliko godina smo malo ozbiljnije krenuli s crnim vinima, prije smo imali tek nekoliko bačava. Imali smo veliku potražnju za njima, evo mi tek sada na tržište izlazimo s teranom iz 2015. godine, znači nakon skoro četiri godine odležavanja u podrumu. Došlo je vrijeme da nitko ozbiljan, tko drži do kvalitete svojih vina, neće pustiti na tržište crno vino mlađe od tri godine. Možda rinfuzno, ali ja rinfuzu ne želim prodavati! S druge strane, u drvo morate staviti vino, vinčinu, jer ako stavite nešto tanko, drvo će ga pojesti i na kraju nećete dobiti ništa. I još, kad mi krećemo u berbu, svi su već pobrali svoje grožđe i ptice im jedu one zadnje ostatke na lozama. A ja tek tada, početkom ili sredinom listopada, ulazim u vinograd započeti berbu! Najmanje 20 dana poslije svih drugih! I gosti to prepoznaju, a naši gosti su u velikom broju korisnici ovih luksuznih vila kakvih je posljednjih godina u selu niknulo jako puno.
Kad bi se htio našaliti, Mario bi rekao da u Bašićima jedino on radi, a svi drugi koriste blagodat luksuznih vila i odmaraju.
– Bašići su vam postali selo vila za odmor, imamo ih čak osam s pet zvjezdica! I mislim da smo po tom pitanju najjače selo u Istri.
U ozbiljniju proizvodnju vina Mario je krenuo 1997. godine. Sve prije toga bio je čisti hobi i mala količina rinfuze. Naravno, ponosan na svoje vinske kapljice, Mario je i u toj hobističkoj fazi tražio potvrdu kvalitete na lokalnim vinskim smotrama i već tada je odskakao od drugih. No, kad je svoju prvu buteljiranu malvaziju iz 1997. godine poslao na Vinistru 1998. godine, odmah se okitio zlatnom medaljom.
– Od našeg prvog pojavljivanja na Vinistri 1998. godine znamo samo za zlato. Naime, za mene je prije toga Vinistra bila samo san, jer sam vjerovao da su za najveće uspjehe na tom festivalu mjesta rezervirana za najveće i najmoćnije vinare. Kad ono – ja na Vinistri i ne znam za nešto drugo doli zlato!
Za sebe Mario nikada neće reći da je neki veliki proizvođač, ali, što se tiče kvalitete vina, sebe će bez imalo susprezanja uvrstiti u „gornji dom istarskih vinara, među 7-8 najkonstantnijih vinara što se tiče vrhunskih dometa svojih vina“. S odležanom malvazijom je 2016. godine bio i sveukupni šampion Vinistre!
Inače, njegova vinska priča je krenula iz ugostiteljske potrebe da u svom restoranu poslužuje i svoje vino. Mario u kompleksu Zelene Lagune u Poreču već 26 godina vodi restoran Vila Romana…
– Ako znamo da ocjenjivačka komisija Vinistre djeluje u hotelu pored vašeg restorana, znači li to da ste svoja zlata na Vinistrama zaslužili njegovanjem njihovih nepca u Vili Romana?
– Ma kakvi, oni u hotelu dobiju sve samo da ne dođu u moj restoran!

Mario naglašava da je podrijetlom iz jako siromašne obitelji u kojoj je petero braće i sestara. Mario je bio najstarije dijete i, kad je došlo vrijeme odlaska na školovanje, znao je da nema više povratka u obiteljsku kuću, posebno kad se oženio, jer ni uz najbolju volju tamo se nije moga pronaći dodatni prostor za suprugu.
– Odrasli smo u selu Banki. Ja sam prvi napustio kuću, otišao u Poreč u ugostiteljsku školu, a odmah poslije toga i u JNA. Po povratku iz vojske sam se oženio, a kako nije bilo slobodne sobe u obiteljskoj kući u Bankima i nije se imalo gdje spavati, odlučio sam u Poreču sa suprugom unajmiti stan i tako započeti zajednički život.
Međutim, Mario jest otišao iz rodnog sela, ali Banki nikada nisu otišli iz njega. Žarko se želio vratiti u rodni kraj, no žena nije htjela ni čuti za to. Na kraju su, kao neku vrstu kompromisa, odlučili kupiti zemljište za izgradnju kuće u obližnjim Bašićima, na mjestu gdje je tada bila šuma. Bilo je to u studenom 1982. godine.
– Kao konobar imao sam dobru plaću, a i napojnice su bile još bolje. Žena je radila u Rivijeri, a ja u Laguni i, kad smo odlučili uzeti kredit, taman su počele one ogromne inflacije. Žena i ja samo, svatko u svojoj firmi, bili među prvih pet na listi za dodjelu stanova. Međutim, ja nisam htio stan, tražio sam kredit i oni su mi odobrili. Da nisam tako napravio, ja bih i danas živio u stanu u Poreču. Isto je i žena napravila i dobili smo svatko od nas po 150 milijuna dinara kredita. Od tih sredstava sam kupio novi auto. Zastavu 101! Inače, vrijednost kredita je bila pet takvih auta, bilo je to 1984. godine. A kako je izgledala velika inflacija u to vrijeme, evo primjera. Znači, ako vreću cementa danas ne platite po cijeni od, primjerice, 20 dinara, sutra će vas već koštati 30. Tako smo mi odmah rezervirali sav materijal po određenim cijenama po kojima smo ga i kupili kad je došlo vrijeme kupnje – stolariju, cement, crijepove… Ali, prethodno smo novcem od kredita kupili njemačke marke, malo ih držali i, kad bi trebalo nešto platiti, postupno opet pretvorili u dinare. Dobili smo višestruko veću količinu dinara, a platili materijal po onoj cijeni po kojoj smo dogovorili nekoliko mjeseci ranije, tako da u konačnici smo kuću napravili vrlo povoljno.
Kao iskusan konobar, koga je Laguna stipendirala u srednjoj školi, Mario je početkom 1990-ih godina maštao o uzimanju u zakup nekih objekta u Laguninom kompleksu. No, vijest o davanju restorana u zakup najboljem ponuditelju zatekla ga je na vrletima Velebita, gdje je 1994. godine mjesecima boravio u punoj ratnoj spremi na prvoj crti bojišnice.
– Supruga mi je sa to saznala, nekako je došla do broja vojnog stožera i javila im da mi, kako znaju i umiju, prenesu tu vijest. Kad su nam sutradan na naše položaje na Velebitu poslali hranu, prenijeli su mi i ženinu poruku. Odmah sam zatražio otpust na samo jedan dan, kako bih sve sredio i prijavio se na natječaj. Zapovjednici su me pustili bez ikakve rasprave, dali su mi pušku i dva šaržera, u slučaju da me netko zaskoči, jer sam trebao propješačiti 25 kilometara po ničijem terenu. Mislim da sam sve protrčao za sat i pol!
Naravno, Mariova ponuda je bila najveća i Laguna je njemu u dugoročni zakup ustupila prostor restorana. Ruku na srce, prvu godinu, a Mario se dva mjeseca kasnije u potpunosti skinuo iz uniforme, posao nije bio nešto poseban, prodavali su „samo sladoled i pokoji hamburger, a tako je bilo još dvije godine“.
– Mi smo radili slabo, a drugi još lošije. Imali smo barem dobru poziciju. Ali, vjerovali smo da će sve doći na svoje kad se stabilizira situacija u zemlji. Turizam je počeo 1997. godine. Posao je krenuo, uskoro smo u zakup uzeli još jedan restoran, na vrhuncu smo zapošljavali 40 ljudi!
Pokrenuo je proizvodnju domaće tjestenine, a zašto ne bi imao i vlastito vino?! Tako je i napravio. I imao je sreću što mu se sin, koji je otišao u Zagreb studirati kineziologiju, na posljednjoj godini studija posvađao s profesorom koji mu je rekao da neće nikada položiti njegov ispit, te se vratio u Bašiće raditi u očevom restoranu.
– Dobar je, priča četiri jezika i tu je top, dok u svemu drugome nije baš takav. No, takvi su ovi današnji mladi. Ja sam otišao u mirovinu i njemu sve prepustio, tako da danas puno više vremena mogu proboraviti u podrumu i baviti se vinima. Evo, mi sad radimo sedam etiketa i ne znam koja je vino bolje od boljeg!

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88