DAVID i DINO DEKLIĆ – Djed Konstantin i u 77. godini sve nas svako jutro postrojava na marendu u 10 sati!

1408

Na etiketama vina Vinarije Deklić postoje četiri brazde koje, pričaju mi braća David i Dino Deklić, simboliziraju četiri generacija koje su u posljednjih 100 godina na svojim leđima iznijeli obiteljsku vinsku priču. David i Dino su posljednjih godina uistinu napravili dramatičan zaokret u pozicioniranju njihovih vina na istarskoj vinskoj sceni, uveli su i novitete u proizvodnji, poput roséa i pjenušca, sveprisutni su diljem Hrvatske na vinskim festivalima i gotovo manijakalno se trude svugdje gdje se pojave ostaviti trag o svojim vinima. Njihov otac Marino vjerojatno ni sam ne zna kad je nekim povodom napustio selo Mekiši u kojem se nalazi vinarija. Definicija definitivne posvećenosti zemlji! A pradjed Marko? E, on je 1920. godine kupio prvi hektar zemlje na kojem je posadio vinograd u susjednim Ferencima. I samo da je to napravio, zaslužio je onu jednu brazdicu na etiketi s kojom se najmlađi naraštaji Deklića hvale kao prapočetkom svoje vinske priče.

Međutim, vinska priča obitelji Deklić, uz svo poštovanje i divljenje prema svemu što su napravili i Marko i Marino i David i Dino, vjerojatno nikada ne bi bila na tako uzorno visokoj razini da se posla u vinogradu nije prihvatio djed Dine i Davida, otac Marinov i sin Markov – Konstantin, koga se u kontekstu uloge koju je odigrao, i još uvijek je igra u vinogradu unatoč svojih 77 godina života, slobodno može nazvati Konstantinom Velikim! Mekiškim carem Flaviusom Valeriusom Aureliusom Constantiusom Augustusom koji je najzaslužniji što se Vinarija Deklić može dičiti „tradicijom obiteljske vinske loze od 1920. godine“!
Svjesni su toga David i Dino kad najavljuju svoje veliko crno vino koje će biti posvećeno djedu Konstantinu, koji još ne zna za njihovu namjeru.
– Mislim da je on nedvojbeno najzaslužniji za sve što danas imamo, ali i zato jer smo svi mi preko njega stekli tu ljubav prema vinu i vinogradima, strast… Djed stalno pije teran, i za ručak i za večeru, i u kupaži, koja će se zvati po njemu, bit će udio i terana. Inače, zadnjih nekoliko godina je počeo biti fleksibilniji prema novostima, jer je shvatio da se ne može raditi samo ono što se njemu sviđa. Postao je sklon je prilagodbama! Ali i dalje tvrdokoran i nepopustljiv prema svemu što u vinogradu nije perfekcija. Primjerice, on i dalje loze veže vrbovinom, ne želi ni čuti za neke nove vezačice. Jako je tradicionalan u vinarenju i onda od nas traži perfekciju, nikakvu površnost, priča David.
Dino, pak, sa smiješkom priča kako je svojedobno, kad je bio znatno mlađi od današnjih 26 godina, išao u vinogradu skidati lišće, ali je to radio tako trapavo da je skoro „očerupao cijelu lozu“.
– Djed je poludio kad je to vidio, potjerao me iz vinograda! Djed nema nikakvu toleranciju prema ludostima i krivom pristupu u vinogradu. On inzistira da u postupku defolijacije, odnosno cimanja loze, kako već u Istri nazivamo micanje zaperaka i listova, svaki grozd ostane sa svojim listom i ni slučajno ga ne smijemo ostaviti nezaštićena na suncu. Njemu je ta loza poput žene, neprestano s njom priča, a poludi kad vidi da krivo potrgamo lišće. Unatoč 77 godina, djed je glavni oslonac za sve što se radi u vinogradu, on odlučuje kad će se grožđe brati, kad je dostignuta prava zrelost, on je, jednostavno, taj koga se sve pita i tako će biti dok je živ, priča Dino.
Prema priči Dine i Davida, u obitelji Deklić vinograd je nešto što je u njihovoj krvi, konstanta u njihovim životima, premda je dugo vremena rad s lozama bio tek jedna u nizu težačkih aktivnosti kojima se osiguravala egzistencija.

– Obitelj se oduvijek bavila time, od vinarstva se uvijek živjelo i poodavno je naša obitelj pustila korijenje u ovu crvenicu. Djed Konstantin je 1960-ih i 1970-ih godina napravio ozbiljan iskorak u proizvodnji vina i sve što se proizvodilo izvozilo se u Sloveniju. Ozbiljno se živjelo od vina. Slovenci su tu dolazili, kupovali vino, a riječ je bilo o nekih 7-8 tisuća litara. Dakle, djed jest dobio ime po katoličkom kalendaru, odnosno po imenu koje se na tom kalendaru „nudilo“ za nadnevak 11. ožujka, ali, znamo li da je to ime došlo iz latinskog oblika „constantinus“, tj. „constans“, što znači „postojan, stalan, čvrst“, onda je on, kao konstanta naše obiteljske vinske priče skoro 60 godina itekako potvrdio onu uzrečicu – Nomen est omen, koja se upotrebljava kada nečije ime nosi značenje koje se poklapa s njegovom osobinom.
– Pa kako to da ste pored toliko pohvala na djedov račun prvo vaše vino posvetili – baki Gracijeli?
– Taj pjenušac smo nazvali Grazia, po baki Gracijeli za koju od dragosti volimo reći da je Odred za čistoću. Naime, ona po cijeli dan hoda po imanju gledajući što treba očistiti! Onda smo odlučili proizvesti neku malu količinu pjenušca kojeg smo kanili nuditi aperitivno svima koji dođu u našu kušaonicu. S njim smo namjeravali dočekivati goste, a proizveli smo ga u tek nekoliko stotina boca, ništa komercijalno. Baka Gracijela se gotovo rastopila od dragosti kad je vidjela na etiketi naziv Grazia. No, posveta baki je tek jedan dio priče, jer Grazia na etiketi predstavlja i zahvalu, „Hvala“, svima koji dođu i s nama nazdrave u kušaonici.
– Premda djed Konstantin čeka svoje vino, on je itekako prisutan na svakoj etiketi, jer smo upravo njegovim stiliziranim rukopisom, obojanim u broncu, ispisali nazive vina na svim našim etiketama. I tu smo zadovoljili dva kriterija – sve je, dakle, djedov rukopis, a boja slova treba asocirati na istarsku crvenicu u kojoj smo toliko ukorijenjeni.
David i Dino najvećim uspjehom vinske priče obitelji Deklić neće imenovati neko vino ili podičiti se nekom od brojnih nagrada kojima su se nakitili na raznim natjecanjima. I u tom slučaju njihov odgovor se vrti oko djeda Konstantina koji je obiteljsko zajedništvo podigao na razinu imperativnog okupljanja svih članova obitelji svaki dan u 10 sati na obaveznoj zajedničkoj – marendi!
– Da, ta marenda je obiteljski ritual, za zajedničkim stolom se tada nalaze tri generacije Deklića, jedu se kobasice, istarski ombolo… Djed Konstantin je tu tradiciju marende sačuvao još iz vremena kad se težački i teško radilo na zemlji i kad je ta okrjepa bila neophodna. Mi danas u obitelji svaki dan četiri puta jedemo.
David i Dino niti jednom u životu nisu računali na nešto drugo osim zemlje kao na svoju budućnost.
– O čemu smo drugo i mogli razmišljati, kad kod nas u obitelji i ne postoji neka druga tema osim zemlje. Mi smo se kao djeca naučili na sve poslove u vinogradu i podrumu, na nas su svoja znanja prenijeli naši roditelji i djed, zar smo mogli to zanemariti i otići raditi nešto drugo?! Nas niti jednom nitko nije trebao pitati čime ćemo se baviti, jer to je nama bilo utisnuto u gene našim rođenjem!

Drugim riječima rečeno, za Dinu i Davida ne postoji drugi život izvan vinograda i vinskog podruma.
– Ispušni ventili? Da imamo neku hobističku zanimaciju, pa kad bi se još i tome posvetili?! Volimo putovati, ali gledamo da to uvijek bude neka vinska destinacija – zapravo smo konstantno vjerni samo struci i svom poslu. U ovome poslu moraš biti 100 posto, nema površnosti, ili jesi ili nisi!
Za mjesto studiranja su izabrali Poreč, tako da i David i Dino, koji su završili studij vinarstva, praktički nisu zbog fakultetskih obaveza niti morali napuštati svoje selo Mekiši. Štoviše, Dino se sa svojom curom Ines iz Nove Gradiške upoznao na štandu svoje vinarije na vinskom festivalu u Rijeci.
– Pa da, Ines je radila kao hostesa na našem štandu, točila je naša vina. Zar mislite da bih je mogao upoznati izvan naše vinske priče?
– Inače, njoj se tada jako svidio muškat, toliko da sam joj obećao donijeti bocu kad završi festival. No, javio joj se tek nakon tri mjeseca. Rekla mi je, logično, da je zauzeta i da može tek navečer, misleći, vjerojatno, da će me tako otkantati. Ali, ja sam njoj odgovorio da ću je čekati i da ćemo se vidjeti navečer. Čekao i dočekao!
Ne treba ni spomenuti da je Dini najveća sreća bila kad je vidio djedov smiješak nakon što ga je upoznao s Ines. U Konstantinovim očima Ines je narasla do neba nakon što je saznao da je karika njihova upoznavanja bio muškat o kojem je on brinuo u vinogradu.
– Prekretnica u suvremenoj povijesti naše vinarije nastupila je onda kad smo nas dvojica osjetili potrebu za potpunim rebrandingom naše vinske priče. Naime, prije se sve prodavalo kroz Istru, nisu to bile neke velike količine. A mi smo računali da nas dvojica braće, kao i sestra Lucija, ulazimo sve ozbiljnije u tu priču sa svojim obiteljima te da je potrebno širenje kako bi svi mogli živjeti od toga. Osjetili smo potrebu za preuzimanjem inicijative, što su tata Marini i djed Konstantin pozdravili i odlučili biti uz nas za sve što nam treba njihova potpora.

– Naš prvi rukopis u ovoj vinariji bio je početak proizvodnje roséa od terana koji se odmah rasprodao, kao i godinu kasnije i stalno tako. I tati i djedu je to bilo nešto novo, čudno, ali baš zato im je bilo drago što se napravilo nešto drukčije, što oni nisu znali, a tržišno se pokazalo jako dobrim.
Potom su odlučili konačno u povijest pospremiti etikete koje su krasile vina od 2007. godine, angažirali su vrhunske dizajnere iz susjedstva, „Studio Sondu“, kreativce iz Vižinade koji su od 2004. godine, kad su počeli s radom osvojili sve domaće i međunarodne nagrade što se moglo osvojiti u svijetu dizajna poput Red Dot, American Institute of Graphic Arts (AIGA), One Show, European Design Award, Plus x award, Brands of the world, International Council of Graphic Design Associations, World Packaging Organization, London International Awards i mnogih drugih, a dobitnici su Velike nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva 2010. godine za projekt plakata Festivala rabljenih knjiga Booktiga 2009. u Knjižnici Poreč.
– Oni su nam osmislili ovaj vizual koji bi htjeli da trajno ostane naša prepoznatljivost. Jer, naše velike etikete, koje prekrivaju pola butelje, koje su u obliku slova „D“, odmah kupcu sugeriraju prezime Deklić. O četiri brazde, koje predstavljaju tradiciju obiteljske loze od našeg pradjeda Marka, djeda Konstantina, oca Marina do nas, već smo vam pričali, kao i o boji slova na stiliziranom djedovom rukopisu, koji asocira na istarsku crvenicu.

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88