JOSIP TOLJ – Vina kao udžbenik srednjovjekovne Hercegovine

2413

Sklavinija, Tvrtko Kotromanić, Komlin, Dražeslav…, tek su djelići bogatog mozaika kojeg Josip Tolj iz Blatnice nedaleko od Čitluka već godinama sklapa i bosančicom, srednjovjekovnim pismom koje se koristilo u Hercegovini u 15. stoljeću, povezuje u povijesnu čitanku na etiketama svojih vina. Da, Josip je vinar, ali i jedan od rijetkih ponosnih baštinika srednjovjekovne povijesti svog rodnog kraja koji se smjestio u Brotnju između Čitluka i Širokog Brijega.

– Regija Brotnjo baštini kontinuitet života od antike do danas. Upravo u Blatnici i danas imamo impresivne ostatke Ilira, Rimljana, Slavena… U ranom srednjem vijeku Brotnjo je, kao samostalna župa, bilo u sklopu humske zemlje, koja je katkad nezavisna, a ponekad u savezu s nekom drugom sklavinijom. U razvijenom srednjem vijeku i naša regija Blatnica, kao i ostali dijelovi Huma, postaju dio bosanskih zemalja. Prvi spomen Brotnja pada u 1306. i nalazi se u Državnom arhivu u Dubrovniku. Sredinom XIV. stoljeća u Humsku zemlju (još dok je bio ban), došao je kralj Tvrtko Kotromanić s rodbinom, bratom Vukom i pratnjom, u goste velmoži Komlinu. Svjedoči o tome i povelja, koja se čuva u Dubrovniku, koju je pisao Dražeslav, dvorski pisac i dijak Tvrtkov, a koja završava riječima:
– „I kada ovo pisah, tada mi dade gospodin ban Tvrtko ispred sebe pehar vina popiti u dobru volju“.
– U povelji se također veli da je pisana u Suhoj na Prozračcu. Arheolozi i povjesničari pretpostavljaju da je Prozračac, koji se smješta u Brotnjo, bio u srednjem vijeku u posjedu knezova Komlinovića. O tome govori natpis iz 1423. godine kneza Pavla Komlinovića s lokaliteta Visočica u Velikom Ograđeniku.
– „Ovdje leži knez Pavao Komlinović s braćom: Pavkom, Radatom i Vukcem.“
– Izgleda da je tako Brotnjo, u srednjem vijeku, došlo na glas kao kraj gdje se pije dobro vino. Realno je pretpostaviti da se broćansko vino znalo naći na dvorovima humskih i bosanskih velikaša. U Bobovcu, kod Kraljeve Sutjeske, pronađeni su mnogi pehari i čaše za vino, uvezeni iz Italiji i Njemačke. Zato nismo daleko od konstatacije da je u njima bilo vino iz Brotnja, tj. iz Prozračca u današnjoj Blatnici, gotovo u jednom dahu ispriča Josip daleku povijest svog kraja koja ga je toliko okupirala i vremeplovom vratila 600 godina unatrag.
Štoviše, nakon izgovorene povijesti Josip nas je i fizički odveo do svog vinograda na Prozračcu pored kojeg, natkriveni krošnjama javora, u odličnom stanju leže stećci koji, u stvari, i jesu onaj okidač koji je Josipa povukao u preispitivanje vlastite povijesti, ali i budućnosti. Uostalom, legendarni pjesnik iz ne tako dalekog Stoca, Mehmedalija Mak Dizdar, o stećcima je napisao riječi koje su gotovo u potpunosti preslik Josipova razmišljanja:
– „Stećak je za mene ono što nije za druge, ono što na njem i u njemu nisu drugi umijeli ni znali da vide. Jest kamen, ali jeste i riječ, jest zemlja, ali jeste i nebo, jeste materija, ali jeste i duh, jest krik, ali jeste i pjesma, jest smrt, ali jeste i život, jest prošlost, ali jeste i budućnost.”

Ono što je kod Josipa naprosto fascinantno jest studioznost kojom je s prijateljima i poslovnim partnerima iz Studija „Smart“ u Mostaru krenuo u izradu svojih etiketa koje su izuzetna posebnost. Neka potvrda mojih riječi bude podatak da je na proučavanje stećaka angažirao dvoje sveučilišnih profesora i da je samo za potrebe znanstvene studije, koja je poslužila kao temelj „povijesnoj priči“ koja se piše na Josipovim vinskim pakovinama, potrošeno pune dvije godine vremena!
Doduše, mislio je Josip, radeći na svojim prvim etiketama 2012. godine, da je i tada bio ozbiljan, jer je na etiketu stavio povijesni artefakt s neke nekropole, ali, ukazali su mu stručnjaci kojima se obratio – nije to bilo baš to!
– Na etiketama sam imao jedan jedini stećak koji je bio dostupan na Googleu, a to je bio stećak broj 18, onaj ratnik sa strijelom iz Radimlje. Međutim, kad sam tri godine kasnije otišao do Studija „Smart“, oni nisu htjeli sebi dopustiti takav previd kojeg sam ja napravio prethodnim izborom krivog stećka pa su „zaorali“ toliko duboku povijesnu brazdu kao da radimo doktorat na temu stećaka u srednjovjekovnoj povijesti Bosne i Hercegovine.
Josip smatra da je njegova obveza ljubomorno brinuti o povijesti svog kraja koju, tvrdi, može pratiti unatrag sve do 14. stoljeća.
– Naša istraživanja, što se tiče djeda, pradjeda i svih predaka, govore da su se svi oni bavili vinogradarstvom i vinarstvom, a o tome govore i kameni stećci koji se nalaze na lokalitetu naših vinograda u selu Blatnica. A ti zapisi u Suhoj na Prozračcu sežu u 14. stoljeće! I danas pored naših vinograda leže nadgrobni spomenici, stećci, vlastelina Ivaniša, Grgura i Pavla Komlinovića. Nije nam zato teško zamisliti veliku gospodu Kotromaniće i Komlinoviće kako se goste na Prozračcu, uživajući u našem autohtonom vinu. Zašto onda ne bi i mi danas njegovali te naše tradicionalne sorte u kojim su svojedobno i kraljevi uživali s našim precima usred naših vinograda?!
Josip tvrdi da iza svih povijesnih zapisa o kojima priča, i koje je ponosno uvrstio na etikete svojih vina, „argumentima svojih znanstvenih radova stoje profesori Palameta i Nakaš“. A i sva „graviranja na etiketama“ prenešena su sa stećaka koji se nalaze u njegovim vinogradima!
Josip se odlučio i svoje prezime urbi et orbi predstaviti na bosančici koja, iz današnje perspektive, nije baš tako lako čitljiva ili prevediva…
– Naš logo je napisan na bosančici ili bosanici i ono što neki pročitaju kao „M“ u stvari je „T“, „O“ je „O“, a ovaj znak koji izgleda kao okrenuta čaša u biti je, kao znak, kao mali križić, služio da bi se naglasilo neko slovo. Znate da prije nije bilo slova „LJ“ ili „NJ“, pa kad se željelo neki dio riječi ili slova naglasiti onda se koristio taj naopako okrenuti znak da se nešto naglasi. Dakle, to je jednostavno „TOLJ“ na srednjovjekovnom pismu i sa slovima i znakovima koji su se tada koristili, pojašnjava Josip svoje prezime napisano na bosančici.
Josip priča da, u početku, većina ljudi koji bi se susreli s njegovim buteljama nisu mogli razumjeti što piše na etiketama. U posljednje vrijeme, pak, pitanja su više usmjerena prema traženju razloga zašto se odlučio na bosančicu.
– I, kako su intonirane te reakcije?
– Jako pozitivno! Svi se zamisle i zastanu kad im ispričaš da postoje zapisi iz tako davnih vremena da se tu nekada pilo vino… Na bosančici ima znakova jako sličnih nekim ćiriličnim slovima i nije uopće teško pročitati što piše.

Kao što je beskompromisno lojalan čuvanju lokalne povijesti, Josip je isto tako i bespogovoran u odluci da vino koje proizvodi mora biti odraz tog podneblja. Zato se i odlučio na pet hektara svojih vinograda uzgajati samo žilavku, blatinu i trnjak.
– Generacijama se provlači priča da je selo Blatnica dobilo ime po blatini koja se tu uzgajala. A i toponim našeg sela također vuče korijen u vinu. Suha je naš lokalitet, znači naše polje blatničko koje seže od Čitluka do Čerina, a Prozračac je Blatnica, gdje se upravo mi nalazimo. Mi nemamo nijednu rijeku, imamo jedan škrti izvor, Sutivan, koji se nalazi u sklopu našega sela, i dva bunara. Znači, od tamo se samo nosila voda za napiti se, nikada za zaliti. Mi imamo problem do do same cvatnje u travnju i svibnju, pa i do berbe, ne padne nijedna kap kiše, zbog čega na lozama ne bude više od 300-500 grama, a prinos od kilograma grožđa po trsu smatrao bi se izuzetno uspješnom godinom! Poput berbe 2018. godine!
Blatničko polje, tvrdi Josip, proteže se na 65 hektara pod vinogradima od Čitluka do Čerina, a posebno je zanimljivo što prosječna veličina tih vinograda manja je od 0,2 hektara. Josip se može pohvaliti da su njegovi vinogradi, vjerojatno, najveći u Blatničkom polju, ali i to ima svoju – povijest…
– Naša „sreća u nesreći“ je što obitelj Tolj kroz povijest nije imala puno muških potomaka pa se zemlja u nasljedstvu nije previše dijelila!
Josip je prve zapise o svom prezimenu, odnosno o dolasku Tolja na područje Blatničkog polja, našao u 1813. godini, a o tome svjedoči „vjenčani list našeg Ferke pronađen u Državnom arhivu u Zadru, a koji ukazuje da je on ovdje oženio Ružu Mate Galića“.
– Znamo cijelu povijest njezinih sinova i ostalih Tolja, a ovdje su sada samo dvije obitelji od prijašnjih pet. Svi koji su imali potomstvo po osmero ili sedmero ili trinaestero djece otišli su u svijet, a djeca su im ili ženska ili imaju svećenike ili nisu kasnije imali djecu ili se nisu ženili, a takvih ima dosta. Inače, ja imam dvoje djece, curicu i dečka, a on je četvrti u nizu koji nosi ime Martin. Moj stric je Martin, on je 1948. godište, njegov djed je bio Martin, 1879. godište i tako to ide…
Josipov stric Martin, koji je pozorno slušao nećakove riječi, dodaje da su trojica njegovih djedova završili četiri razreda osnovne škole u Gradnićima.
– Ne smiješ reći da su bili pametni, ali nisu se htjeli dijeliti, bilo je u tome nešto! Vremenom se pokazalo da je takvo razmišljanje bilo ispravno. Oni bi išli kopati u Konavle, a onda bi od zarađenog novca tu kupili komad zemlje. Dakle, suprotno svima i svemu, umjesto dijeljenja zemlje, oni su svoju zemlju okrupnjavali. Mi sad imamo toliko imanje koliko cijelo selo skupa! Naše njive su jako velike, pet generacija se to nije dijelilo.
Dok Josip nije odlučio ozbiljnije pokrenuti vinsku priču, koja je, posljednjih 40 godina, bila samo za obiteljske potrebe, Tolji su živjeli od potpuno drugih stvari. Proizvodili su plastiku, bavili se transportom, trgovali kožom, premda su nekada davno duhan i vino bili temelj opstanka obitelji.
– Imali smo mi velika imanja, kombajne, živjelo se od poljoprivrede. Nekada!
Premda je i Josip krenuo u drugom smjeru, upisao je i završio studij kineziologije, „zov povijesti i obitelji“ ga je vratio starim obiteljskim stazama vinarstva.
– Vinograd je temelj na kojem smo sve izgradili! Međutim, stjecajem okolnosti, tih ratnih i poratnih godina i poslova, kad smo odlučili raditi samo jedan posao i to bez stresa, onda nije bilo dvojbe što će to biti. Trebalo je samo cijelu vinsku priču dignuti na jednu razinu. Čak 80 posto naše proizvodnje izvozimo! Posljednjih godina smo proizvodnju utrostručili. Trenutno naš jedini problem je odlučiti što prvo napraviti – kultivirati brdo kamena, krša i šume od pet hektara ili, što nam se također nudi kao mogućnost, kupiti nasade u dolini Neretve, o čemu se pregovara.

Josip se prisjeća svojih razgovora s tatom i stricem, koji su već tada bili stariji ljudi, i načina na koji im je predstavio svoju želju „povratka obiteljskom izvoru – a to je vino“ koje je kanio proizvoditi isključivo organski, „bez ikakvih herbicida, pesticida, sistemika, kako se, doduše, ovdje radilo stoljećima“.
– A i naši prinosi su jako mali, vina su bez enzima, s divljim kvascima – naše grožđe samo fermentira, neko za tri sata, neko za tri dana… Ovo što radim nije ni priča ni bajka ni prevara, jer znam svaki grozd kako je izrastao. Zato sve od dragosti radim i ništa mi nije teško.
Jedan poznati bosanski sommelier, kušajući Josipov trnjak Prozračac iz 2015. godine, napisao je:
– Trnjak je sada hit na BH tržištu i drago nam je kad vidimo da ga je sve više i više u ponudi. Volimo ovu sortu, a još više volimo Jocu Tolja i njegovu posvećenost vinarstvu. Čovjek napravi samo 516 boca i ne sekira se. Kad kvalitet priča, sve ostalo samo dolazi!
Stric Martin, koji je do tada sve slušao i odobravao, prvi put se aktivnije uključio u priču dodajući da se njihova blatina „treba piti kao lijek“!
– Radiš ono što ti je dala priroda te godine! A ovo što posljednje imamo u bocama su bile uglavnom dehidrirane bobice, od kile nismo dobili ni 30 posto, nije imalo iz čega izaći!
Josip, pak, o stricu Martinu kaže da je bio „diplomirani ekonomist i prije nego što se on rodio“. A stric Martin na to mahne rukom i kaže:
– Ma, ja sam bio svašta. Prvo, kao student sam bio označen kao Maspokovac, pa nisam mogao nigdje naći posao kad sam završio ekonomiju. Onda su mi rekli:
– Upiši se u Partiju!
– Onda sam otišao u Zadrugu gdje se proizvodilo brašno, primili i mene, a ja kad sam ušao, sve sam razvalio. Kad bi došli lideri iz Sarajeva na sastanak, ja sve o superlativima, radnička klasa, ovo ono… Ma, znaš, u Čitluku je nas sa završenom ekonomijom bilo dvoje-troje, ne više, a nisam mogao doći do posla skoro dvije godine.
– Ja sam Budišu i Čička učio pjevati gange, oni ništa nisu znali.
Slušajući kako mu iz usta izlaze „med i mlijeko“, rekli bi da je stric Martin, de facto, bio predodređen napraviti veliku karijeru u diplomaciji. Naime, on je bio predsjednik Općine Čitluk u vrijeme kad se u Međugorju dogodilo Gospino ukazanje…
– Bio sam svašta, i predsjednik Općine i Socijalističkog saveza i Vlade, sve sam funkcije promijenio. Ja sam bio lak i jednostavan za suradnju i ljudi su voljeli raditi sa mnom. Nisam se pravio frajer. Kod mene je svatko mogao nogom otvoriti vrata, ući unutra i reći:
– Gdje si, pobro, što ima, treba li ti nešto?
– Cijelo Međugorje se napravilo kad sam ja bio predsjednik Vlade! Dođe čovjek i hoće napraviti kuću na javnoj površini, a ja bih mu rekao:
– „Pravi!“
– Kako je bilo biti političar u to vrijeme?
– Znaš kako je bilo? Organizira se sjednica, dođu ljudi iz CKSK, treba osuditi tu „pojavu“, Gospa je bila ustaška ujdurma. Ja sam tada bio predsjednik Socijalističkog saveza, znači – predstavnik naroda! Svi oni diskutiraju, a ja kontam što ću reći. U isto vrijeme u susjednom Lovačkom domu naručim da se ispeče janje. Kad dođe red na mene, ja kažem kako je diskusija vrlo plodna, ali da je vrijeme za ručak pa ćemo nastaviti nakon toga. Računao sam – kad se oni napiju, sve je gotovo. Tako je i bilo! Jednom su mi neki bili rekli kako sam ja jedini tada bio pametan i ništa nisam rekao.
– Pa kako ću pričati, onda bih morao reći da i moj ćaća ne valja!!! I da ne valja sve ono na čemu sam odrastao i tako se pomokriti po sebi i svojoj obitelji.

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88