GRGO VASILJ – Ne treba pitati što je Gospa donijela Međugorju, nego što je – odnijela! A odnijela je duhan i komunizam.

1895

Grgu Vasilja, vlasnika vinarije Podrum Grge Vasilja, skoro svi opisuju kao velikog vjernika koji gotovo da nije propustio nijednu večernju misu u obližnjoj Crkvi sv. Jakova u središtu Međugorja u posljednjih 40 godina. Grgo će na te riječi skrušeno reći tek „da je imao Božju milost svaku večer si priuštiti misu, tu mi je blizu“.

A sve je krenulo 24. lipnja 1981. godine kad su šestoro mladih iz župe Međugorje, Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović, na brdu Crnica, na predjelu zvanom Podbrdo, vidjeli bijelu pojavu s djetetom u naručju. Sutradan su im se pridružili Marija Pavlović i Jakov Čolo, a ponovni susret s Onom koju su prepoznali kao Gospu potrajao je u molitvi i razgovoru.
Međugorje je malo mjesto pa se tako i vijest o Gospi proširila brzinom munje po cijeloj Hercegovini. Grgu Vasilja je priča o Gospinom ukazanju zatekla sutradan u robnoj kući u Čitluku. Bio je zatečen pitanjem, jer ništa nije znao. No, kad se sjeti tih dana, nikada neće zaboraviti riječi jednog svog sumještanina koji je rekao: „Vidjet ćete, u Međugorju se događaju velike stvari.“
Na Podbrdu je bio treći dan po ukazanju Gospe i od tada svaku večer ga nešto „silno nosi“ na večernje mise. Kaže, tamo je već treći dan bilo desetak tisuća ljudi!
– Nisam u tome bio usamljen, već sva moja obitelj, i sve obitelji iz župe, svi smo išli na večernju misu. Jest to bilo vrijeme velikih radova na njivi i vinogradu, ali se odjedanput našlo vremena za svakidašnji odlazak u crkvu. Crkva je stalno bila puna župljana, i dobro bi bilo da je to netko snimao, da danas vidimo kako je to bilo – možda bi nas povuklo da smo opet takvi. Radilo se o zanosu, ali ne samo o njemu – radilo se o živoj vjeri koja se samo u to vrijeme mogla doživjeti, priča Grgo
U početku je mislio da je u pitanju bio samo zanos, ali brzo se i razuvjerio, jer – „bilo je tu itekako žive vjere“.
– Meni je pokojna baba Vida pričala da se nekada davno, kad je ona bila dijete, u svakoj obitelji molila sva tri dijela krunice. Ne možemo reći da je Gospino ukazanje neka naša zasluga, neee, ovo je ipak sve bio Božji dar nama.
– Međugorje se jako puno promijenilo u odnosu na vrijeme prije ukazanja Gospe. Sad smo na udaru materijalizma. U početku ukazanja svi smo imali samo svoje obiteljske kuće i kad su počeli dolaziti hodočasnici župnik bi nas zamolio da nekoga primimo – nitko tada nije mislio na zaradu! Onda se ukazala potreba da malo, ipak, proširimo svoje kuće za pokoju sobu i sve se postupno širilo. Danas smo tu gdje jesmo.
– Kad su u pitanju materijalno i novac, to su jako opasne stvari. Međutim, sjetite se one iz Biblije kad je Gospodin rekao da će teško bogataš u Kraljevstvo Božje. Ali, nije rekao da je to nemoguće! Rekao je da je Bog svemoguć. Tako, mi se uzdamo i za nas je jako važna Gospina poruka kad je rekla:
– „Ispovijedajte se svaki mjesec!“
– Zna ona nas kakvi smo – kad pogriješiš, ispovijediš se i ideš dalje…
Kad Grgu upitate što je Gospino ukazanje donijelo Međugorju, on pitanje preokrene pa retorički uzvrati:
– „Bolje je reći – što je Gospa odnijela iz Međugorja?“
– Odnijela?
– Da, izgubili smo dvije stvari – jedna stvar je duhan, a druga komunizam. Nekad čovjek žali kad nešto izgubi žali, ali mi nismo imali razloga žaliti zbog toga. Obje stvari gadno dime i smrde i neka su otišle!

I na vlastitom primjeru Grgo može argumentirati metamorfozu koju je Međugorje prošlo Gospinim ukazanjem. Naime, na mjestu današnjeg velebnoj vinskog hotela Cesarica sa čak 120 kreveta, nekada je bilo – polje duhana! Grgina Cesarica, koju je izgradio 1987. godine, prvo je funkcionirala kao klasični pansion za hodočasnike. No, Cesarica je radila iznad svih očekivanja te je Grgi omogućila da djecu školuje u inozemstvu, ali i vrati u Međugorje. Grgo ima šestero djece i dvadesetero unučadi. Tvrdi – „Gospa nas je upoznala sa cijelim svijetom“!
– Na mjestu hotela je nekada bila jedna od naših parcela na kojima smo sadili duhan. To je već stari problem Hercegovine na kojoj je sve jako parcelizirano, a područje, koje je bogom dano za vinogradarstvo, propada jer nitko ne želi pokrenuti postupak komasacije i okrupnjavanja zemljišta…No, da se vratim na duhan. Moja obitelj je nekada proizvodila suhog lista duhana do četiri tone godišnje. To je puno i jedno vrijeme se moglo dobro živjeti od toga. Mogao si živjeti i od vina, a duhan prodavati i to je trajalo možda pet godina, od 1965- do 1970. godine, kad se ponovo sve urušilo.
– Duhan ste legalno prodavali?
– Da, ovaj naš duhan nije bio dobar za šverc. On, kad se reže u presjeku, nije žut, za razliku od Mamića i Gruda, gdje se duhan žutio i bio je gotovo idealan za prodaju.
– Znači, vi niste živjeli od šverca duhana?
– Nismo mogli. Nekada davno odavde se duhan nosio u Glasinac u Istočnoj Bosni. I jedan moj tetak, a bilo je to 1930-ih godina, nikada se nije vratio s tog puta. Zima je bila, negdje se okliznuo i nitko ga nije našao. Premda naš duhan nije bio naročito dobar za prodaju, onako iskrižanog smo ga mogli prodati u Bosni, jer tamo nisu imali nikakvog izbora. Ljudi bi uzeli na leđa do 22 kilograma, više se nije moglo nositi. Puno je legendi o stradavanju hercegovačkih duvandžija, ali i o kažnjavanju onih koje bi se uhvatilo u švercu. No, moralo se riskirati, prodati 22 kilograma duhana švercajući bilo je daleko povoljnije nego državi prodati 500 kilograma! U jesen, kad je meko vrijeme ili južina, imali smo vagu u Čitluku ili Čapljini, otjerali bi duhan na prodaju, onako vlažan, a od novca bi se odmah kupilo brašno za cijelu godinu, ulja, masti…, i to se moralo rasporediti na cijelu godinu. Duhan je zahtijevao jako puno posla, ali imao je i jednu dobru stranu. Obralo bi ga se ujutro, prije nego sunce izađe, dok je još čvrst na struku i nije olabavio, onda bi ga donijeli kući, sjeli bi u krug, a duhan stavili u sredinu i počeli nizati na igle i špage u tzv. vijence. Hoću reći, imali smo na okupu svu djecu. Ruke smo imali crne i ljepljive od smole i, da ih je i bilo, zbog toga se ne bi mogli služiti mobitelima. Prije je bilo lakše odgajati djecu!
Nije duhan jedini „obilježio“ obitelj Grge Vasilja, jer, u najmanju ruku, ništa manju ulogu u osiguravanju egzistencije nije imalo vinarstvo i vinogradarstvo. Grgo se voli pohvaliti da je u obitelji već nekoliko naraštaja obilježeno vinima te da se u njihovom podrumu krajem 19. stoljeća proizvodilo oko dva vagona žilavke!
– Kad bi grožđe počelo dozrijevati, to bi se poklapalo s vremenom kad se kosilo sijeno u Mostarskom blatu. Ako nemaš sijeno, onda nemaš kravu i mlijeko, ali ni gnojivo za vinograd! Znači, sve se moralo uvezati. Morao si imati cijeli jedan lanac da bi bio ozbiljan proizvođač. E, djed je to znao pa je kupio 25 duluma zemlje u Mostarskom blatu.
Nije to jedina „mudrost“ koju je Grgo obiteljski naslijedio…
– Prije se nije smjelo tek tako ulaziti u vinograd. Kad se vinograd drugi put okopava, mi smo to zvali jaridba, onda bi se sve poravnalo i bio bi itekako vidljiv trag onoga tko bi ušao unutra. Od grožđa se živjelo i takve „klopke“ bile su potpuno normalne.
Grgo priča da se vino iz njihova podruma „u velikim bačvama vozilo i do Praga“, a osobno se sjeća trgovaca iz Sarajeva koji bi zbog vina u Međugorje dolazili u mađarskom kamionu marke Csepel, za kojeg se govorilo da mu je mjenjač kao da kuhaš palentu – miješaš pa gdje upadne.
– Dok su komunisti bili na vlasti, a zato mi nije mrsko što su otišli, mali privatnici nisu mogli puniti vino u boce. Svoje vino sa svojim etiketama smo mogli tek slomom komunizma, onako kako mi želimo. Prvu bocu s našim vinom smo postigli tek 1995. godine, a za te naše početke bilo je zaslužno nekoliko inženjera među kojima svakako treba istaknuti Zdravka Dujmovića, Darka Šimića, Tihomira Prusinu…
– Otkuda takva opsjednutost carevima, zašto je hotel Cesarica, zašto vam se vinarija zove Carska vina?
– Imali smo mi ovdje jednog pjesnika koji je, nažalost, umro, zvao se Krešo Šego, i on je često znao govoriti kako su ovdašnja vina pili i rimski i habsburški carevi. Ja sam ga prekinuo i upitao:
– A što misliš, Krešo, da ja vinariju nazovem Carska vina?
– Dobra ideja, odgovorio mi je.
– I stvarno se pokazala dobrom ta ideja. Jer, puno je žilavki, a ti se moraš po nečemu razlikovati. I tu ne mislim samo na ime, nego i na kvalitetu, dizajn… Mi smo i zaštitili naziv Carska vina!
Za Grgu gotovo da i ne postoji razlika između kraljevstva i carstva. U stvari, kad se opusti i iskrenost pobijedi, onda će vas i upitati razlikuju li se ta dva društvena uređenja po onoj podjeli istok-zapad. Ono, kao, „istočno su carevi, na zapadu su kraljevi“.
Bilo kako bilo, Grgo je svojim vinima napisao svojevrsnu posvetu jednoj velikoj državnoj tvorevini, Austro-Ugarskoj Monarhiji, u kojoj se počela i pisati njegova obiteljska vinska priča. Njegov pradjed Stanko je, tvrdi, među prvima uopće koji je u Hercegovini ozbiljno shvatio naputke „kraljevsko-carske“ vlasti iz Beča i Budimpešte te krenuo u sadnju vinograda. Duhan je, tako, prestao biti jedina poljoprivredna kultura za preživljavanje u obitelji Vasilj.

Stoga, danas kad na Grginim vinima vidite nazive poput Impero, Cesarica, Domina, Carska…, onda znajte da se barem u jednom podrumu još uvijek sanja carska povijest Hercegovine i nikad prežaljeni Franjo Josip. Uostalom, u Podrumu Grge Vasilja, krcatim nagradama za svoja vina, uvijek će s ponosom naglasiti da su svoje prvo veliko međunarodno priznanje dobili davne 1912. godine, kad je Hercegovina bila dio velikog carstva…

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88