Iguman SAVA MIRIĆ (Manastir Tvrdoš) – Bosanac iz Čekrčića koji se u Hercegovini „ovinio“ na žilavku i vranac

3837

Putuj, igumane, i ne pitaj za manastir! Ovako uprošćeno može se ta stara izreka uputiti igumanu Savi Miriću, poglavaru manastira Tvrdoš nedaleko od Trebinja, stasitom Bosancu iz Visokog, koji je na pravdi Boga postavio svoju bogomolju na jedno od čelnih mjesta na vinskoj karti Bosne i Hercegovine. Jer, ruku na srce, iguman Sava donedavno nije ni znao što je vino, a onda, gotovo preko noći, manastir Tvrdoš na Decanterovom ocjenjivanju vina, osvoji nevjerojatno visokih i vrijednih 95 bodova za svoj Vranac, Grande Reserve iz 2009. godine, te bude jedina vinarija koja se 2018. godine „pozlaćena“ vratila iz Londona u Bosnu i Hercegovinu. Da ne bude zabune, nema u povijesti tog natjecanja puno bosanskohercegovačkih vinarija koje se mogu podičiti odličjima najvećeg sjaja, takav uspjeh polučili su tek vinarije Hercegovina Produkt za svoju Charismu Blatinu iz berbe 2015. godine, Podrum Vilinka za X-Line, kupažu cabernet sauvignona i blatine iz 2015. godine, te Crnjac&Zadro za Selekciju Žilavku iz 2016. te CZ Selekciju Blatinu iz iste godine. Stoga, kad čujete da je iguman Sava negdje na putu, kao što sam ga ja morao čekati dok se vrati iz Amsterdama, „ne pitajte za manastir“, ovaj uzoriti svećenik je sve dobro posložio u svojoj duhovnoj utvrdi na stijeni iznad Trebišnjice.

– Ja sam iz Visokog, tamo se ipak proizvodila rakija, o vinu se nije znalo ništa. Ja sam na Duhovnoj akademiji Svetog Vasilija Ostroškog u Foči upoznao vladiku Atanasija Jevtića, on mi je bio profesor, i praktički sam radi njega došao ovdje. Dolaskom u Tvrdoš ja sam praktički prvi put zakoračio u Hercegovinu! A kad sam došao u Hercegovinu, za mene je to bilo kao da sam došao u neki drugi svijet. Klima, kamen, sunce, mentalitet, sve mi je bilo impresivno!
– Nigdje oko vas visočkih „piramida“?
– Pa da, nigdje, a ja se rodio i živio u Čekrčićima, u podnožju tih „piramida“, šali se iguman Sava.
Krajem 1980-ih godina, ponajveći srpski filmski redatelj, Slobodan Šijan, snimio je Tajnu manastirske rakije, svoj ne baš najuspješniji film. Neke od scena snimao je u Trebinju. No, sadržaj filma je intrigantan i gotovo kao da je poslužio kao predložak igumanu Savi za sve što se kasnije dogodilo u manastiru Tvrdoš. Naime, u filmu neki američki milijarder želi obnoviti porušeni manastir u Jugoslaviji nadajući se da će doći do rakije u čije čudesno djelovanje se i sam uvjerio za vrijeme Drugog svjetskog rata. No, tajni recept za rakiju znali su samo monasi, a njih u manastiru već odavno nema…
U vrijeme kad se snimala Tajna manastirske rakije, iguman Sava je bio tek osnovnoškolac koji je dječački razigran trčao za loptom oko vikendice Emira Kusturice u svojim i njegovim Čekrčićima.
Daleko je bilo još do njegova dolaska u Hercegovinu. A i u manastiru Tvrdoš tada je živio i radio tek jedan monah, otac Georgije, „bolestan i slijep, koji je obnovio kuću i crkvu u manastirskom kompleksu“. Kad je iguman Sava, koji je tada još „nosio“ svjetovno ime Slobodan Mirić, završio elektrotehničku srednju školu i otišao na Pravoslavni bogoslovski fakultet Sveti Vasilije Ostroški u Foči, u manastir Tvrdoš za igumana dolazi otac Grigorije Durić, koji će u poslijeratnom razdoblju, kad je postao episkop zahumsko-hercegovački i primorski, zajedno s biskupom dubrovačkim Matom Uzinićem, 2012. godine započeti praksu zajedničkih molitva za jedinstvo kršćana (i izgovoriti ono dugo traženo: „Oprostite!“).

Ni Grigorije tada još ništa nije znao kakvu manastirsku tajnu kriju tadašnje tvrdoške ruševine. Postojala je neka epska narodna pjesma o „manastirskim izbama ispunjenim vinom“, ali tada, dok nisu započeli arheološki radovi u tvrdoškom kompleksu, nije se moglo ni pretpostaviti postojanje nekog vinskog podruma. Prvo saznanje o drevnim izbama dobili su tek 1997. godine, kad su arheolozi, pozorno rabeći čekiće, krampove i metlice, nabasali na zakopan i prekriven zemljom vinski podrum u gotovo besprijekornom izdanju!
Te godine je u manastir Tvrdoš pristigao tadašnji bogoslov, a sadašnji poglavar manastira, iguman Sava Mirić. Prvo se, godinu kasnije, zamonašio, a 1999. godine, odlaskom vladike Atanasije Jevtića u mirovinu i dolaskom dotadašnjeg igumana Grigorija Durića na mjesto episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog, postaje iguman i – započinje proizvodnju vina.
– Istina je da nam je drevna epska pjesma bila služila kao svojevrsni putokaz u potrazi za izgubljenim izbama. Doduše, postoje i predanja prema kojima su se u manastiru Ostrog i čatrnje punile vinom. No, te čatrnje još nismo otkrili!
Iguman Sava priznaje da u trenutku kad su odlučili početi proizvoditi vino nikakvo znanje o vinarenju nisu imali te su u potpunosti bili oslonjeni na svoje susjede koji su vinu pristupali na tradicionalan način, kako su, uostalom, radili u svojim kućama.
– A veliki oslonac su nam bili i neki vinari iz Trebinja, poput Tome Marića i Rade Pejanovića… Oni prave lijepa vina, ali to su domaća vina za koja nikada nisu imali najnoviju tehnologiju. Tako smo i mi na njihov nagovor i uz njihovu pomoć počeli proizvoditi vino u Tvrdošu za svoje potrebe. Inače, svi oni su godinama sa svojim obiteljima tradicionalno dolazili na liturgije i družili se s tvrdoškim monasima. Mi tada još nismo imali svoje vinograde pa bi grožđe kupovali. A sve smo počeli zbog podruma! Ipak je otkriće postojanja podruma, za kojeg su arheolozi pretpostavili da postoji barem 500 godina, postalo svojevrsna obveza nama da priča o izbama dobije zasluženi sjaj. Već 2002. godine smo počeli vino stavljati u boce i prodavati.

Manastir Tvrdoš je u svojoj prebogatoj povijesti čak sedam puta bio rušen i obnavljan. Posljednja intenzivna obnova počela je 1995. godine i traje do današnjeg dana. Nešto prije toga, 1928. godine, obnovu središnje manastirske crkve financirao je Nikola Runjevac, bogati Trebinjac iz američke dijaspore. Čak 300 godina prije tog obnoviteljskog pothvata manastir je bio u potpunosti pust, gomila ruševina već zaraslih u korov.
– Tad nije bilo arheologije, nije se striktno pazilo na poštivanje prvobitnog izgleda i materijala pa su ugradili novije kamene stupove. Uglavnom, sve ono što su pronašli, ugradilo se na postojeće temelje i podiglo ispočetka. I obnovilo, otprilike, kako je izgledalo u srednjem vijeku. No, ono što otkriva raspored stupova je elipsasti oblik kupole kakav na ovim prostorima ima još samo manastir Gradac u Srbiji, a kojeg je podigla Jelena Anžujska, francuska katolikinja, žena kralja Uroša 1. i majka kralja Milutina i Dragutina.
Kako u povijesti manastira Tvrdoš ništa se ne može ispričati bez spominjanja darežljivih i bogobojaznih ktitora, tako se i „uskrsli“ tvrdoški podrumi mogu podičiti svojim donatorima bez kojih vinska priča igumana Save vjerojatno nikada ne bi otišla dalje od male proizvodnje vina za potrebe monaha. Tako je prvi veliki pomagač bio proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga.
– Premda je Dejan rođen u Zrenjaninu, on je podrijetlom iz sela Bodiroge, odmah iznad Tvrdoša. A tu vam je i selo Petrovići odakle je otac Dražena Petrovića. Oni su vam prvi rođaci.
– Kako vam je pomogao Bodiroga?
– Kad smo kupovali prve bačve 2002. godine, on je investirao u tu nabavku. I tako smo mi počeli! Ta godina je, inače, bila izvanredna u vinogradu, bio bi grijeh da vino nije dobilo svoje bačvice za odležavanje.
Onda su se pojavila dvojica uspješnih poslovnih ljudi, Milan Pešut i Branko Tupanjac iz Amerike, poznat kao ktitor izgradnje Hercegovačke Gračanice, velebnog hrama na brdu Crkvina iznad Trebinja u kojem su zakopani posmrtni ostaci pisca i diplomata Jovana Dučića.
Naime, da bi pomogao manastiru Tvrdoš i omogućio im „poguranac“ ideje o stvaranju vinarije koja će biti svima na čast i ponos, Branko Tupanjac je, kad su ta prva vina bila spremna za izlazak na tržište, otkupio skoro 10.000 litara vranca!!!
– Lako je tako raditi, jedan vam kupi bačve, drugi otkupi vino, zadirkivao sam igumana.
– Dobro, nije tada bila baš neka velika proizvodnja, ali taj otkup svih proizvedenih butelja nam je bila dobra financijska injekcija i pravi vjetar u leđa za odluku o podizanju vinske priče na još veću razinu!

Dodatnu vjeru u potencijal vinske priče davala im je i potpora koju im je nesebično pružao Vladan Nikolić, tadašnji glavni enolog kruševačkog giganta Rubina, a kasnije glavni enolog Vinarije Aleksandrović te stručni konzultant Lallemanda, prestižnog proizvođača enoloških sredstava, za zemlje istočne Europe. A mirnije su spavali i zbog blizine Radovana Vukoje, ponajvećeg hercegovačkog vinara, velikog igumanova prijatelja, koji bi se „u sekundi“ stvorio kad god bi trebalo hitno riješiti neku problematičnu situaciju.
– Kad smo odlučili povećati proizvodnju, morali smo ipak razmišljati i o profesionaliziranju cijelog projekta, a nismo imali nikakvih sredstava. Morali smo uzeti vrlo nepovoljne kredite u banci, kamate su bile 12,5 posto! Kupili smo opremu, godinama otplaćivali, polako počeli prodavati vino ovdje i u Srbiji, a uskoro smo se raširili s prodajom po cijelome svijetu. Nama je sad proizvodnja oko 200 tisuća butelja…
– Kad ste krenuli s internom proizvodnjom samo za vaše potrebe krajem 1990-ih godina, jeste li očekivali da ćete za desetak godina doživjeti ovako dramatičan porast proizvodnje?
– Nismo o tome mogli ni sanjati!
Nakon berbe 2002. godine, ništa lošije grožđe nije bilo ni sljedeće godine, priča o manastirskom vinu brzo je prerasla u legendu, ali vina iz te dvije berbe nije se moglo naći ni za lijek! Istina, financijska injekcija pomogla je da se kupe nove bačve, ali kako se pohvaliti nečim fantastičnim kad je vino otišlo u Ameriku?! Tada se iguman Sava zaputio u Ameriku ponudivši svom bogatom dobrotvoru otkup boca.

Direktor tvrdoške vinarije, Tihomir Kuduz, u jednom intervjuu se prisjetio da igumanova „američka misija“ nije bila lagana, jer je novi vlasnik vina, Branko Tupanjac, „shvatio da je to vino danas izuzetno vrijedno, a ostalo mu je još samo oko pet tisuća butelja“.
– Uspjeli smo vratiti tek neke od tih boca, a Tupanjac je jednom negdje u šali izjavio:
– „S mnogim Židovima sam pregovarao po Americi, ali nitko od njih nije bio ravan igumanu Savi“!
Vraćene boce danas se nalaze u Malom podrumu manastira Tvrdoš i one su i za igumana Savu, kao i za cijelu pravoslavnu crkvu, neprocjenjivo vrijedne.
Tako je manastir Tvrdoš vrlo brzo zauzeo ulogu koja ga je i u hijerarhiji Srpske pravoslavne crkve postavila uz bok tek nekolicine bogomolja prepoznatljivih po svojim ekonomijama, poput Bukova, Studenice, Hilandra, Dečana ili Ljubostinje.
– Manastir Tvrdoš je površinski relativno mali, ali je svojedobno u svom vlasništvu imao nepregledne površine. Priča se da se moglo odavde do Herceg Novog doći sve po manastirskoj zemlji. Uglavnom, većina te zemlje je oduzeta 1928. godine, u vrijeme provođenja agrarne reforma kralja Aleksandra, a ono malo što je bilo ostalo oduzeto je poslije Drugog svjetskog rata, tako da su manastiru ostale samo zidine. Čak ni pristupni put manastiru nije ostao u vlasništvu crkve!

– E, kad smo krenuli u obnovu, nešto smo kupovali, nešto su nam poklanjali, tako da sada oko manastira u vlasništvu imamo oko 3 hektara zemlje s ove strane rijeke, a na drugoj obali Trebišnjice imamo još tri hektara.
Sa starom crkvenom štednjom kupili su dionice u kombinatu koji je u Popovom polju imao oko 100 hektara u svom vlasništvu. Sada su tek 10 posto u vlasničkoj strukturi tih plantaža, ali se mogu podičiti da imaju 166 hektara vlastitih vinograda. A u vinariji, koja je kapaciteta oko 600 tisuća litara, godišnje proizvedu oko 200 tisuća butelja.
Pokušao sam se našaliti prenijevši mu odgovor jednog mog prijatelja, fratra, nakon što sam ga zadirkivao „da pravoslavni svećenici proizvode vino, a fratara i dijecezanskih svećenika nema nigdje ni blizu vinograda“:
– „E moj Željko, treba netko i raditi!“
– Eto, sad možete reći i da ste vinar. Štoviše, manastir Tvrdoš je posljednjih godina poznatiji po vinu nego liturgijama!
– Ne mogu za sebe reći da sam vinar, ali, eto, i vinar sam! Nismo mi ovdje samo monasi. U početku, dok nismo imali radnike, mi smo sve radili, od berbe do proizvodnje. Danas nismo toliko involvirani u cijeli proces proizvodnje, sve smo prebacili na profesionalce. Taj vaš fratar je u pravu – ima ovdje jako puno posla!
– Jeste li se kao Bosanac iz Visokog navikli na vino, imate li svog favorita?
– Znate kako kažu ovdje u Hercegovini – kad se ovinite na jedno vino, teško druga postanu favoriti. A mi smo se svi ovinili na vranac i žilavku!

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88