DOMINIK JAGUNIĆ – Vinar je taj koji prati i osluškuje vino, vino vinara usmjerava, a ne obrnuto. Pusti prirodu da svoje odradi!

2192

Volio bih da za nekoliko godina prva asocijacija svima koji spomenu našu vinariju budu – narančasta vina! To mi je san. Da naša vina postanu sinonim za duge macerate. Toliko sam zaglibio u tu priču da razmišljam u potpunosti našu vinariju osoviti samo na takav tip vina te da konvencionalna mirna vina pošaljem u prošlost. Naravno, pjenušci bi ostali, jer od nečega se mora i živjeti, ispričao mi je Dominik Jagunić, četvrta generacija vinske priče koju je 1920-ih godina prošloga stoljeća na Plešivici započeo njegov pradjed (s majčine strane!) Dragec, nastavio djed Zvonimir, a u ozbiljnu proizvodnju prebacio otac Velimir.

Dominik osluškuje vinske trendovske vjetrove, ali glavni savjet uvijek potraži kod još uvijek vitalnog djeda Zvonimira, 80-godišnjaka, koji i u toj životnoj dobi po cijeli dan boravi u vinogradima i podrumu.
– Kad sam ta dugo macerirana vina prvi put nudio djedu na kušanje, odgovorio mi je da oni prije 60 godina i nisu znali drukčije raditi vina nego ovako kako se sad rade narančasta vina! Samo što oni nisu poznavali tehnologiju proizvodnje i kemiju, pa su ta vina nerijetko ispadala loše kvalitete. No, i djed i otac shvaćaju da ta vina imaju budućnost te da nas vinare stavljaju u jednu potpuno novu situaciju koja, otprilike, glasi ovako:
– Vinar je taj koji prati i osluškuje vino, vino vinara usmjerava, a ne obrnuto. Pusti prirodu da svoje odradi!
Djed Zvonimir je bio presudan i prije nekoliko godina kad je odlučio ozbiljnije se pozabaviti pjenušcima i, skoro pa doslovno, stubokom zaokrenuti poslovnu politiku vinarije pretvarajući je u – šampanjeriju! Bio je to radikalan potez mladića koji je taman završio studij vinarstva na Agronomskom fakultetu i odlučio u startu prebaciti poslovanje vinarije u petu brzinu. Logika je bila:
– Moramo raditi nešto što nije često na tržištu!
– Blagoslov, ali i velika mana Plešivice je što se ovdje uzgaja preko 40 sorata! Tako vi u svakoj vinariji možete naći jednu ili dvije sorte koje druge vinarije, koje žive od vina, a takvih je dvadesetak, nemaju.
– Zato se razvila priča pjenušaca! Jer, našli smo tu neku nišu koja nije bila zastupljena na tržištu, bilo je jako puno prostora, a kompletno podneblje je naprosto idealno za proizvodnju pjenušaca. Baš zato pjenušce sad možete naći u gotovo svakom plešivičkom podrumu.

Dominik zasad proizvodi dvije vrste pjenušaca. Ponosan je na Three Stars pjenušac dobiven klasičnom metodom i koji je postao njegov zaštitni brend! Pjenušac je proizveo od grožđa iz tri različita vinograda, dominira chardonnay, „35-40 posto su stari nasadi ‘uz kolac’, što je prepoznatljivost Plešivice“, a kod Dominika ništa nije zamislivo bez – rajnskog rizlinga, koji je u „trozviježđu“ zastupljen s 10 posto. Rosé pjenušac „u extra sec varijanti“ proizvodi od portugisca. A uskoro će na tržište izbaciti „baš onaj pravi pjenušac, blanc de blancs od chardonnaya“.
– Kako su djed i tata prihvatili priču o pjenušcima?
– Ja imam veliku sreću što otac prihvati stvarno sve što zamislim, nemam problema sa sukobom generacija. Štoviše, maksimalno me podupire, baš kao i djed. U podrumu ništa ne napravim, a da djedu ne donesem pola deci i zatražim njegovo mišljenje. Evo, djed nikada prije nije pio pjenušce, a danas ne prođe dan, a da sam ne isprazni pola butelje! Zaljubio se u pjenušce. Znam da, kad završi neko kušanje na kojem bude veća grupa gostiju, djed obavezno sve obiđe i provjeri da slučajno nije ostala neka boca pjenušca nerastočena do kraja, jer – to ne može tako ostati!
– Pjenušci su nešto od čega trenutno živimo. U prijevodu vam to znači da na pet prodanih kartona pjenušaca ide karton mirnih vina. Mislim da je to posebnost nekoliko plešivičkih vinarija koje su poznate po pjenušcima. A u toj grupi smo, eto, i mi.
Dominikova macerirana vina njegovi prijatelji nazivaju – „hrvatska amfora“. Ne zbog toga što ta vina odležavaju u glinenim amforama, jer on i ne koristi takve posude, nego zato što je Dominik dosljedan plešivičkoj tradiciji proizvodnje u rabljenim baricima. Ili u „vožicama“!
– Amfora ovdje nije autentična, oduvijek su se ovdje vina radila u drvenim bačvama za koje imamo posebne lokalne nazive. Vožice su vam bačve od 500 litara. Zašto vožica? Kad su djed i pradjed u svoje vrijeme vozili vino u Zagreb na kolima i s konjima, onda su imali te 500-litarske bačvice koje su služile samo za prijevoz vina, u njima je vino voženo i otuda naziva „vožica“.

– Ili, kad bi bila berba, grožđe se nije nosilo doma nego bi bila neka kola na obršju, gornjem dijelu vinograda, gdje se grožđe nosilo u brentama, potom stavljalo u vožicu na tim kolima, a onda bi se rukom to sve skupa gnječilo i u toj vožici bi se vino vozilo doma i poslije pretakalo u sude, drvene bačve od tisuću litara do tisuću i petsto. Sve bačve iznad toga bile su lajti. Eto, te vožice, sudi i lajti su vam hrvatske amfore.
Dominik, koliko god se trudi „hvatati trendove“, pa čak i „biti trendseter“, silno poštuje tradiciju i obiteljsko nasljeđe. Tako se, primjerice, na zidovima prostrane kušaonice s jednim od najljepših pogleda na cijeloj Plešivici, nalaze brojne obiteljske fotografije iz životne svakodnevice roditelja, djedova, a posebno je upečatljiva fotografija grupe glazbenike koji marširaju Plešivicom, jer na čelu kolone, s kontrom, dominira djed Pavle. Za koga Dominik tvrdi da je svirao sve što ima žicu!
– To je tatin tata, on se nije bavio vinarstvom. U našoj familiji svi nešto sviraju, dosta smo muzikalni. Osim mene, ja sviram trubu, ali nikada se nisam toga prihvatio da bih bio ozbiljan. Moja orijentiranost prema glazbi svodi se na kolekcionarsko prikupljanje svih albuma ključnih za povijest rock’n’rola i moje glazbeno odrastanje. Djed se bavio glazbom dosta žestoko, i po svadbama i po svim seoskim veselicama. Sve njegove instrumente su nakon njegove smrti podijelili tata i stric, a kod strica stoji ta njegova famozna violina koja je starija od 100 godina. Naime, ni taj Ciganin, od koga je tata kupio violinu, nije točno znao njezinu starost. Pred skidanje iz vojske, koju je služio u Titovom Užicu, znajući da djed svira, ponudio mu ju je kako bi imao novac za kartu kući. Naravno, djed mu nije dao novac u protuvrijednosti karte, nego puno više, jer je cijenio instrument. A mi čuvamo i njegov brač farkaš, on je bio majstor tog instrumenta, koji je toliko izlizan na mjestu gdje je trzalicom lupao po žicama da je prostim okom vidljivo veliko udubljenje koje bi se, na najblaži dodir rukom, pretvorilo u rupu.
– Tata je od njega naslijedio ljubav prema svim žičanim instrumentima, imao je i svoj bend koji se zvao „Litra i voda“! A s njim u bendu je bio i Dragec Kurtalj, još jedan plešivički vinar. No, kako je krenulo ozbiljnije bavljenje vinarstvom i širenje vinograda, glazba, kao noćni posao, nije mogla ići uz sve te radnje i morao je prestati.
Dominik ključnim događajem u razvoju obiteljske vinske priče smatra očevo vjenčanje sa Snježanom, „najstarijom od tri kćeri Zvonimira Popovića“. A i njegovo rođenje 1987. godine, kao i nekoliko godina kasnije brata Zvonimira, dodatna je bila prevaga da Velimir u potpunosti napusti glazbu i gotovo manijački zasuče rukave i uđe u vinograd. Vrhunac, ako je uopće bilo potrebe preispitivati napuštanje glazbe, bilo je prvo buteljiranje obiteljskih vina 1992. godine.

– Doduše, kad imamo neke goste, zna on primiti se gitare i zasvirati i zapjevati… Oči mu se tada odmah zacakle od uzbuđenja!
Iz tih dana najranijeg djetinjstva Dominik se sjeća doručaka i ručkova u vinogradu, i to mu je bilo nešto najslađe u životu.
– Prostre se pećica na pod ili se jede na traktoru ili prikolici, to je bilo nešto najslađe. Ja u vrtić nisam išao, velika smo familija, sjećam se i pradjeda i prabake, svi smo živjeli zajedno, tako da sam ja s njima išao u vinograd umjesto u vrtić. Ja bih se igrao sa psom dok bi oni radili. Bilo je potpuno logičan slijed događaja da sam se i školovao u tom smjeru. A ispalo je kao da smo se brat i ja „strateški podijelili“ u ovoj našoj obiteljskoj vinskoj priči. Naime, kad sam ja već završavao vinarstvo na Agronomskom fakultetu, brat Martin je upisivao fakultet. Kaže:
– „Ja bih isto na agronomiju, ali ne vinarstvo – da ne budu dva vinara u obitelji!“
– Poželio je više se baviti vinogradima i u perspektivi meni prepustiti podrum, a on da se bavi lozom. On trenutno radi na doktoratu i živi u Zagrebu i radi na Fakultetu u Zavodu za zaštitu bilja. Radi doktorat na virusima vinove loze.
Prvo vino za koje može reći da je bilo „s njegovim potpisom“ bio je traminac kasna berba. Uostalom, zbog njega je čak dvije godine čekao magisterij, jer je radio kemijsku analizu vina u redovnoj i odgođenoj berbi i „je li to uopće opravdano s obzirom na polifenole“.
– Nama u malim vinarijama teško je proizvesti 300-350 litara vina potrebnih za neki znanstveni rad pa smo napravili malo više i sve preko potrebne količine stavili u prodaju. Bilo je ukupno oko 600 boca.
– Međutim, ono što je sigurno moja ideja i po mojim aranžmanima se sve radilo, bili su pjenušci s kojima smo krenuli 2013. godine. Dakle, zadnji ispit sam dao 2011. godine, magistrirao sam dvije godine kasnije, taman koliko mi je trebalo raditi na tom tramincu kasnoj berbi.
Traminac nije neka uobičajena sorta na Plešivici, Dominik nije ljubitelj predikata i baš zato je zanimljivo čuti otkuda on u priči s tramincem.

– Nisam ga ja sadio, u tome je stvar! Ovaj traminac je posađen ispod kuće 2006. godine, taman iste godine kad sam ja upisao fakultet. Tada još nisam bio toliko u toj priči što se tiče nekih planiranja. Ali, kad kroz studiranje u vinogradu vidiš ono što te tamo uče profesori, kad dođete svaki dan u podrum vidite to što oni govore, naravno da vam to onda preraste u strast i ljubav. A još kad vidite da od toga možete živjeti i da ste sami svoj gazda, kako si skrojite, tako vam i bude!
– Dakle, tata je htio neku sortu koja pruža široke mogućnosti i da me, kad odlučim hoću li se time baviti, ne limitira izborom sorata. Do tada smo već imali rajnski rizling, pinot sivi, rizvanac, chardonnay…, trebala nam je, možda, jedna sorta od koje se može napraviti visoki predikat, to je bila ideja. No, tata nije znao da ja i predikati nikada nismo potonuli u ljubav. Ali, nastavio sam raditi s tramincem i ta sorta me dosta zainteresirala.
– Evo, baš moj posljednji projekt je dugomacerirani traminac, gotovo sedam mjeseci, sve odrađeno na prirodan način, vino je praktički potpuno proizvedeno bez sumpora i na prirodnim kvascima.
Dominik priča da se njihovoj vinariji dugo proizvodi traminac „u totalno suhoj varijanti, što je tradicija Plešivice – proizvodnja suhih vina“.
– To jest fino, „za medalju“, ali takvi traminci su se jako teško prodavali, upravo zbog uvriježenosti mišljenja da aromatična sorta mora imati ostatak šećera. Čak smo bili i šampioni, najbolje vino Zagrebačke županije 2009. i 2011. godine, ali nikada se taj traminac nije primio na tržištu. Dakle, traminac, barem u ovome kraju, nije pogodan kao baza za pjenušce, možda ga se može koristiti u nekom postotku od 10 posto, predikate ne želim raditi kao ni polusuha vina redovne berbe, pa smo se odlučili na jedan potpuno novi koncept.
– A to je dugomacerirani traminac?
– Da.
– Ali, za proizvesti takav traminac učio se se na – rajnskom rizlingu, tvojoj omiljenoj sorti?

– Kad sam odlučio baviti se maceratima, prvo sam počeo s rizlingom, da odmah u startu ne zeznem, jer ne postoje neke knjige koje sve to opisuju. Mi na fakultetu nismo čak ni spominjali macerirana vina tako da sam sve sam morao naučiti i posložiti u glavi. Za rajnski rizling sam znao da se može od njega proizvesti dobro macerirano vino i ne bi me, čak i da sve ode u krivom smjeru, odbio od takve ideje jedan neuspješan pokušaj. Htio sam se naučiti na „zicer varijanti“, upravo zbog svega što Plešivica rajnskom rizlingu nudi, a to je dobar alkohol i nizak ph, što je jako bitna stavka kod vina koja se proizvode na takav način.
Imao je Dominik još jednu epizodu s tramincem koja se, u konačnici, pretvorila u posvetu nestalom mačku, velikom kućnom ljubimcu.
– U obitelji smo imali jednog mačka odrezanog repa, umiljatog, spavao u podrumu, neka kavkaska sorta koja voli hladnije krajeve i uvijek je spavala u jednom od boksova gdje slažemo traminac. Neposredno pred berbu 2013. godine mačak je jednostavno nestao. Nikada ga nismo našli niti smo išta čuli o njemu. Traminac iz te berbe bio je posveta tom mačku i zato smo ga nazvali Crni mačak. Prva ideja je bila da samo traminac iz te godine nazovemo po njemu, ali smo tako nazvali i rajnski rizling i pinot sivi i traminac i rizvanac. I bilo je to samo te godine.
– Radiš rizvanac?
– Da.
– Pa ta sorta je skoro nestala u Hrvatskoj…
– Znam i zašto, ha, ha, ha
– Zašto?
– Jako je zahtjevan u vinogradu, osjetljiv na apsolutno sve bolesti, na ovakvim terenima, gdje mi jako gledamo u nebo – kad padne kiša, nekoliko dana zbog strmih terena ne možemo traktorom u vinogradu, u takvoj varijanti ako padne kiša njemu padne kiselina i dobijemo dosta tupa vina. S druge strane, poklope li se sve meteorološki uvjeti, od rizvanca se može dobiti senzacionalno vino.

Dominik sebe smatra velikim gurmanom, a vrhuncem svojih gastronomskih eksperimentiranja smatra – bikova jaja!
– Za hlače nikada ne bih dao 1.000 kuna, ali za hranu i piće me možeš oderati koliko hoćeš i nikada neću požaliti zbog toga, ako mi je bilo dobro! A bikova jaja su bila dobra investicija!
S druge strane, Dominik je i strastveni kartaš bele, može se kartati „tri dana i tri noći, kad je bela u pitanju ne postoji problem s koncentracijom“!
– Moj stalni partner u beli je moj dvostruki kum, Domagoj Ivančić, mi ćemo vjerojatno ostati doživotni partneri u toj igri!

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88