PAVO PULJIĆ (Markant) – Kada bismo i željeli, mi ne bismo mogli drukčije, jer – izvrsnost je naša sudbina!

2160

Kad su složna braća Puljić iz Rotimlje – Pavo, Stojan i Božo, moralno podržani i od četvrtog brata, svećenika, don Krešimira Puljića, župnika Župe sv. Tome apostola u Mostaru, počeli 2002. godine saditi prve loze u vinogradima Rotimlje i Humčine, ideja je bila da se buduća vinarija zove – Bona. Može i po latinski, gdje bona znači – dobra, a i slangovski, hercegovački, gdje je bona dio elipse „bolna ne bila“ i upotrebljava se u iskazivanju molbe, čuđenja, predbacivanja („nemoj, bona, govoriti svašta“) ili, pak, u prijateljskom i familijarnom obraćanju u značenju rodice, prijateljice, prije („Đe si, bona“). Kako god, naziv Bona nikada nije zaživio, jer, ispričao mi je Pavo, koji je, praktički, voditelj te alfa i omega vinarije, „to ime je netko već bio prisvojio ili nadjenuo za neku svoju ideju“, tako da su „posegnuli“ za drugim asom iz rukava – vinariju su nazvali Erovino. I tu je u pozadini bila igra riječi, jer se Erovino moglo tumačiti i kao Hercegovačka vinarija ili, anticipirajući budućnost, kad god nastupi, a neminovno je, Erovino može biti i kraći oblik naziva Europsko vino. No, ni taj naziv nije bio zaživio (premda i danas neki prometni znakovi upućuju na „Erovino“!), razne boljetice koje su pogodile Pavu Puljića gotovo u potpunosti su bile zaustavile razvoj te vinarije smještene na magistralnom pravcu koji povezuje Mostar i Stolac. A i Markan Puljić, stup obitelji, čovjek koji je „sve podigao na noge“, preselio se u bolji svijet 2006. godine te su njegovi sinovi jednostavno odlučili, deset godina kasnije, Erovino preregistrirati pod novim imenom i, sada već ozbiljno i s punim pogonom, krenuti u osvajanje tržišta kao – Markant! Potpuno personalizirana vinarija koja će ih uvijek podsjećati na ulogu oca i djeda Markana Puljića u oblikovanju njihovih života.
– Naša najbolja vina se zovu – Markant! To je čisto savršenstvo, vina s kravatom. Gospodska vina! Mi imamo jednu stolariju u kojoj ćemo raditi kutije za vino u kojima ćemo uz butelju prodavati i – kravatu. Kravata je hrvatskog porijekla i mi to hoćemo i u Bosni i Hercegovini promovirati kroz našu vinariju.

To bi bila naša kravata Markant… Sve smo to fino bili zacrtali, ali smo usporili zbog moje bolesti.
– Što vam je bilo?
– Transplantirao sam jetru.
– Je li vas to dugo mučilo?
– Kako je jedan od sinova postao liječnik, rekao mi je da imam cirozu…
– Od vina?
– Ma od svega, prije sam radio i s otrovima.
Nevjerojatno je koliko su Vinariju Markant obilježile bolesti glavnih aktera te vinske priče. Prije svih je legendarni Markan, priča njegov sin Pavo, u Njemačku svojedobno otišao – bolestan, jer trebalo je omogućiti braći i cijeloj obitelji u Rotimlji preživljavanje. Ali, bolest ga nije spriječila u ostvarenju svoje obiteljske misije.
– Počeo je s kopanjem kanala, a završio je za majstora limara. Onda je pokupio dvojicu starijih sinova, Stojana i Božu, dok sam ja s majkom i sestrom ostao ovdje i školovao se. Moj Markan, rođen 1916. godine, prošao je i Bleiburg, bio sirotinja, ali 1960. godine je otišao u Njemačku osigurati bolju budućnost svojoj obitelji. Njega je ta borba za druge vratila u život. Do 1974. godine uspio je sve nas osoviti na svoje noge. A njemačku mirovinu je zaradio 1977. godine.
– Dvojica starije braće su ostala u Njemačkoj, Stojan se bavio ugostiteljstvom, Božo je imao svoju firmu.
I, naglašava Pavo, „Markan je uvijek u svojoj rodnoj Rotimlji imao vinograd“. Koji je, u konačnici, upravo Pavi najviše pomogao da se usmjeri i upiše, prvo, srednju poljoprivrednu školu, a onda i Agronomski fakultet. Dogurao je do treće godine studija, zaljubio se i oženio i nije se htio razdvojiti od supruge pa je odustao od studiranja. Odslužio odmah i vojni rok, a po povratku kući „zaposlio se kao šef otkupa i poljoprivredne apoteke ovdje na Hodovu“.
– Ovaj dio Hercegovine bio je strašno poznat po trešnjama, za prodaju u Njemačku smo otkupljivali po 12 vagona trešanja godišnje. Bili smo poznati i po ljekovitom bilju, koži, vuni… Sve što se bralo ovdje se moglo prodati. I otkupljivalo se! Najskuplji je bio plod drače.
– Prije rata smo ispred kuće držali i trgovinu mješovitom robom. Sve sam radio. I voće vozio u Banju Luku. Mlado se bilo, nosio život, sve se radilo. I duhan se sadio, imali smo tri svoje krave, domaći sir, poznati smo i po dobrim pršutima.
I onda je došao rat i život u Rotimlji je gotovo u potpunosti zamro barem deset godina.
– U izbjeglištvu smo bili od Njemačke, Dalmacije, Neuma, Stoca da bi se na kraju vratili u Rotimlju 2002. godine.
– Tek tada?
– Da, da, da.
– Jeste li nešto zatekli, je li išta bilo čitavo?
– Ništa. Ovdje gdje niču vinarija i restoran i svi sadržaji koji će uskoro vidjeti svjetlo dana sve je iznova sagrađeno i kupljeno kao poljoprivredno gospodarstvo. Prije smo imali svoju prijevozničku firmu, a onda smo sve uložili s braćom u vinariju.
– Prijevozništvom ste se bavili i u vrijeme izbjeglištva?
– Da, pa čak i u vrijeme rata. Odradio bih svoju čuku i odmah u kamion. Imali smo svoju špediciju, dva kamiona, najviše smo vozili željezo iz željezare iz Stoca za Zagreb i šipku iz Osijeka za Stolac. Bili su to kamioni MAN i Mercedes. I time sam se bavio sve dok se 2002. godine nisam razbolio i završio u bolnici zbog gadnog zapetljaja crijeva. Ma, to je samo jedna od brojnih operacija koje sam prošao i kojima sam morao biti podvrgnut uvijek kad bi trebali imati neke ozbiljnije poslovne poduhvate.
I onda, 2004. godine, konačno započinje vinska priča koja se, ponavljam, prvo trebala zvati Bona pa su prozvali Erovino, a od 2016. godine preimenovali u Markant.
– Najprije smo uz našu zemlju dokupili još zemlje i posadili 10 tisuća loza ovdje u Rotimlji, uz magistralni put Mostar – Stolac. Nedaleko od naše vinarije bila je ona avionska nesreća u kojoj je stradao makedonski predsjednik Boris Trajkovski i spomenik njemu u čast odmah je pored naše kuće. Nama u vinariju svrati dosta Makedonaca koji ovdje dođu odati počast poginulom predsjedniku.
– A onda smo do 2005. godine posadili još 25 tisuća loza na ovoj uzvisini na nadmorskoj visini od 400 metara, ovdje sunce i grane i zađe, po cijeli dan je sve osunčano. Ne vjerujem da u Hercegovini postoji mjesto na kojem grožđe može postići sladore tolike kolike mi postižemo na toj parceli. Evo, ove godine smo u normalnoj berbi postigli 22,9 gradi šećera, odnosno 13,1 posto alkohola. Inače, kod nas su alkoholi između 12,8 i 13,4 posto. Širina između redova je 2,25, a između loza 80 centimetara. Ide se na luk sa sjevera prema jugu i kod nas loza može maksimalno dati 1,5 kg po trsu. Kapacitet naše vinarije je 100 tisuća litara, a iz proizvodnje godišnje uradimo maksimalno 35 tisuća litara vrhunskog vina. Onda još kupimo tako da ćemo ove godine imati oko 70 tisuća litara vina ukupno.
Pavo najavljuje da će uskoro krenuti u još jedno proširenje svojih vinograda, jer pored naselja Dubrave kane uzeti u zakup novih 10 hektara zemlje.
I onda, 2006. godine, umire Markan u svojoj 90. godini, umire i njegova supruga Ruža, kao i Pavina tetka Rosa, koju su zbrinuli u kuću i pazili na nju do kraja.
Pavin brat, don Krešimir Puljić, povodom očeve smrti napisao je i pjesmu koju u obitelji Puljić smatraju svojom obiteljskom sagom:

Naš se otac Markan Puljić zvao
Za njega je loza ko svetinja bila
Tepao je samo trsu i pčelama
Njegova se ljubav u nas presadila.
Ljubav je naša u markantnom vinu
Što od trsa teče do kapljice zlata
Svaku našu bocu s puno poštovanja
Grlimo kravatom oko njena vrata.
Ovo vino nije za družine svake
Niti ono kuca na svačija vrata
Najljepši je ukras svečanome piru
Zato ga i resi svečarska krvata.
Vino s kravatom i njegove draži
Ljubavna je priča dvoje zaručnika
Nebo i zemlja u njem se ljube
Zato može biti piće pričesnika.
Kada budeš za blagdanskim stolom
S prijateljem, društvom ili svatom
Obiteljske gozbe kad se slave
Tvoje pravo piće Vino je s kravatom.

Pavo tvrdi da je „naglasak njihove obiteljske priče na obitelji i ljubavi prema rodnoj grudi“.
– Mi smo svi mogli negdje otići, kupiti kuću drugdje, ali ostali smo ovdje jer volimo ovaj kraj.
Pavin sin Petar diplomirao je na Agronomskom fakultetu, ali se vratio u Rotimlju i sada polako preuzima sve poslove vinarije u svoje ruke. Pavin drugi sin, Krešimir, doktorirao je na temi psihe i ženskih bolesti i radi kao psihijatar u bolnici Vrapče u Zagrebu.
– A imam i malu, radi u Ravnom, magistrirala je agroekonomiju, vodi ruralni razvoj između Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
– Kako biste opisali svoje mjesto na vinskoj karti Hercegovine?
– Ja stojim iza svojih riječi! Kad prodajem svoje vino, ne trčim odmah naplatiti ga. I vazda i svakome kažem:
– „Nađeš li manu mom vinu, sav dug ti opraštam!“
– Mi smo svoje ime stekli ponajviše zahvaljujući kvaliteti svojih vina i neke od glavnih restorana, primjerice, u Trebinju, koje je poznato po dobrim vinima, držimo mi sa svojim vinima. Ili, najbolji širokobriješki restoran Borak. Pola bosanskih fratara kupuje od nas misna vina.
– Ne volim vidjeti vino fino upakirano u butelju od 0,75 litara, a košta 2,8 KM. To smeta pravim vinima, a smeta i onima koji to piju! I tjera druge da moraju prodavati vina u bescjenje, kako bi u takvoj nelojalnoj konkurenciji uopće opstali. Ako ćeš se pošteno baviti vinom, u takvoj konkurenciji ne možeš opstati!
– Premda radimo od 2006. godine, mi, praktički, još nismo izašli u javnost. A sve prodamo! I osvajamo zlata u Mostaru, Stocu, Sabatini… Mi imamo od čega proizvesti vino! Ne težimo nekoj količini da, ajde, zaradimo još 20.000 maraka. Meni to ne treba!
– Mi smo materijalno osigurani i zato ne žurimo, nismo u panici, ne želimo se gurati s nedovršenom pričom. Više smo posvećeni obitelji i djeci.

– Nismo htjeli ići na neke velike kredite, sve radimo sa sredstvima koje imamo. Nismo skloni zaduživanjima!
Pavu i sina Petra zatekao sam neposredno nakon berbe. Užurbano se privode kraju radovi u vinariji i restoranu. I uvjereni su da je njihovo opredjeljenje prema agroturizmu jedino ispravno tamo gdje se nalaze. Jer, tvrde, drukčije se i ne može i ne smije razmišljati na „tranzitnoj ruti koja povezuje Mostar s Republikom Srpskom i Crnom Gorom“.
– A u blizini su i Blagaj, Mostar, nekropola Radimlja, Vjetrenica, Ravno…, sve ide ovuda. Napravit ćemo dobru reklamu da čovjek ovdje stane i dobro se okrijepi. Od samih početaka mi se stalno dorađujemo, usavršavamo i mijenjamo da bi u vrhunskoj kvaliteti ostali isti. Odlučni smo čuvati „zavjet vjernosti“ markantnom vinu pa smo svoju poslovnu viziju i misiju izrekli po uzoru na onu Cezarovu izjavu:
– „Ili Markant ili ništa! Aut Markant, aut nihil!
– A to hoće reći:
– Ili izvrsnost ili ništa!
– Ukratko, sve kada bismo i željeli, mi ne bismo mogli drukčije, jer – izvrsnost je naša sudbina!

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88