Treća sreća – Vinske priče Istre i Kvarnera nominirane za Gourmanda!

523

Evo, da se pohvalim, Vinske priče Istre i Kvarnera su u ponedjeljak u režiji Gourmand Drinks Awards doživjele nominaciju za Najbolju svjetsku knjigu o europskim vinima. Time sam, dakle, čak treći put zavrijedio da me ova prestižna svjetska institucija, čije nagrade su u svijetu izdavaštva koje se bavi gastronomijom i vinima pandan Oscaru u svijetu filma ili Grammyju u svijetu glazbe, uvrsti u svojevrsni godišnji „Wall of Fame“ vinskog izdavaštva. Sretan sam i presretan!
Koliko je Gourmand Drinks Awards utjecajna nagrada govori podatak da je prošle godine, primjerice, u utrci za neku od nagrada bilo nominirano knjiga iz čak 216 zemalja ili regija u 105 kategorija. Usporedbe radi, Ujedinjeni narodi broje 193 članice, dok su, opet, 2012. godine, na Olimpijskim igrama sudjelovale 204 zemlje u 303 različite discipline.

U borbi za prestižnu titulu „Najbolje svjetske knjige o europskim vinima“, osim Vinskih priča Istre i Kvarnera, bit će i sljedeće knjige: Wein in Österreich Willija Kingera, Weinkultur und Weingeschichte an Rhein, Nahe und Mosel, Michaela Matheusa, Weinland Südtirol, Chtistopha Guflera, Wine Book of Romania, Marinele Ardelean, Slovenia, a winemaking country, Roberta Gorjaka, La vinya i el vi del Penedès Santija Borrella i Mireije Torres, Discover Sherry!, Sare Ekselius i Johana Wiréna, The landscapes of Swiss wines, Sue Style, The Wines of Germany, Anne Krebiehl, The Wines of Eastern Europe Johna Hudelsona.
Nakon što su isti uspjeh već postigle moje ranije knjige, Vinske priče kao i Vinske priče Dalmacije, nadam se da će Vinske priče Istre i Kvarnera napraviti iskorak i zaslužiti to veliko priznanje.