IN MEMORIAM – Zlatan PLENKOVIĆ – Najriskantniji potez u mojoj karijeri bit će – odlazak u mirovinu!

2255

Prije pedeset godina Zlatan Plenković bio je tek siromah koji si nije mogao priuštiti napuštanje Svete Nedjelje radi višegodišnjeg studiranja. Danas je priča potpuno drugačija. Zlatan Plenković je najmoćniji, ako ne i najluđi, ali zasigurno najtrofejniji hrvatski vinar. Negdje između smjestio se turizam iz kojeg se izrodila fascinantna vinska priča Prometeja s otoka Hvara. Zbog koje su ga mnogi bili spremni smjesta proglasiti najvećim vinskim luđakom!

– I ja bih sebe mogao proglasiti ludim! Jer, sve što sam radio, od djetinjstva, radio sam drukčije od drugih. Takva mi je bila sudbina. Nakon što sam završio osnovnu školu, brat je već bio na studiju, sestra je bila mala, otac je bio bolestan i morao sam ostati. Probao sam kasnije studirati, ali nitko to nije mogao financirati. Probao sam otići i u Njemačku, ali i od tamo sam se vratio doma pomoći materi da se barem sestre školuju i da ostanemo nekako svi na okupu, priča Zlatan Plenković.
Za svog oca Zlatan govori da je bio prvi čovjek “koji je počeo raditi turizam na južnoj strani otoka Hvara, i to još 1953. godine”.
Tada je u Svetu Nedjelju stigla jedna Belgijka koja se zainteresirala za freske u lokalnoj crkvi, a već sljedeće godine i cijelu je obitelj dovela sa sobom ponovo na isto mjesto. Tada u Svetoj Nedjelji nije bilo ni struje ni vode, a ni cesta do mjesta još nije bila probijena. Prva civilizacijska tekovina koja je došla u to mjesto na južnim padinama Hvara, bio je telefon, i to 1958. godine, struja i voda tu su od 1963. i 1964. godine, a cesta je prošla kroz onaj klaustrofobični tunel u Zavali tek 1969. godine.
 Selo je propadalo, tko je mogao odlazio je, premda ih dosta i nije otišlo iz istoga razloga kao i ja – tada se nije bilo lako školovati. Kad sam u Njemačkoj vidio kako tamo rade moji prijatelji, pomislio sam, da ako tako budem radio doma možda ću i preživjeti. A i bit ću doma! I tako sam odlučio vratiti se i ostati doma, počeo sam nešto raditi, vezao se za to što radim i više se od toga nisam mogao odvojiti! Vidio sam kako je svojedobno otac započinjao turizam, vidio sam u tome perspektivu i okrenuo sam se u tom smjeru, priča Plenković.

Turizam mu je išao dobro, a mali vinograd, koji je dobio u nasljedstvo, služio mu je za proizvodnju vina koje je darivao gostima koji bi kod njega odsjeli. Godile su mu pohvale za vino te je Zlatan želio razinu proizvodnje podići još jednu stepenicu. Bila je 1972. godina i otišao je u Trst prijateljima koji su ga darivali čepilicom za buteljiranje i mješinom za filtriranje vina.
 Kad sam tamo vidio njihove litrenke i plutene čepove, zahvatila me euforija. Da se razumijemo, ja tada nisam imao puno vina, proizvodio sam toliko da sam prodavajući Vinoproduktu, odnosno Dalmacijavinu imao taman toliko da pokrijem troškove vinograda. No, radio sam dobar turizam pa sam htio napuniti svoju bocu za svoje goste! Odmah po povratku iz Trsta na otok Hvar otišao sam u mjesto Hvar kod referenta kojeg sam inače od ranije poznavao. Ma, znao sam ja već tada sve na otoku, jer sam vozio prugu za Hvar i održavao brodsku liniju s malenom drvenom brodicom i odrađivao za čitavo selo sve što je trebalo da oni ne idu gubiti vrijeme – tada se nije putovalo kao što se danas putuje. Kad je referent čuo za moju želju da počnem proizvoditi svoje vino u svojim bocama, skoro me zatvorio! Bilo je to odmah poslije Hrvatskog proljeća, rekao mi je da će, ako još jednom spomenem ideju punjenja vina u svoje boce, zvati miliciju, prisjeća se Plenković.
Kad se danas toga sjeti, skrušeno priznaje da se jako preplašio. Kaže, bilo je vrlo lako završiti na Golom otoku bez ikakva razloga.
 Brzo sam se ohladio od te ideje i izgradio sam pansion koji je u kolovozu počeo raditi u novoj kući. Za razliku od stare kuće u kojoj smo mogli primiti deset do petnaest ljudi, u novom pansionu imali smo i do šezdeset gostiju dnevno. I tako je, zahvaljujući strahu, ali i dobrom turizmu, moja vinska priča bila potpuno potisnuta u drugi plan, priča.
Kad se danas zbroji njegova tadašnja turistička zarada, rezultati koje je postizao bili su impresivni. Potpuno logično pitanje glasilo je: Što mu je trebalo tako lukrativan i lagodan posao iznajmljivanja apartmana zamijeniti teškim i neizvjesnim poslom vinara, i to u predvečerje rata?!

 Lako je biti pametan poslije bitke! Na ideju o proizvodnji vlastitog vina ponovo sam došao 1985. godine. Bio sam u nekoj turističkoj komisiji za otok Hvar te sam u Zagrebu u Intercontinentalu morao sudjelovati na nekom sastanku predstavnika svih dalmatinskih općina. Dođem tamo, a domaćini nas ponude nekom litrenom bocom zatvorenom pivskim čepom, i kažu: ‘Ovo je od Enjingija, prvo hrvatsko privatno vino punjeno u boce!’ Tada sam rekao – kad može on, mogu i ja. Došao sam doma i iste godine u rujnu kupio od nekog Srbina šest drvenih bačvica. I tako je krenulo. Budući da ja nisam trebao živjeti od tih nekoliko tisuća boca, sve sam prijavio Institutu za jadranske kulture u Splitu, ali mi nisu dopustili da sve punim kao vrhunsko vino, premda mi je položaj bio već vrhunski. Trebao sam imati praćenje pet godina, odnosno pet različitih berbi. U isto vrijeme s istim poslom krenuo je i Plančić, predložio sam mu da se fuzioniramo, međutim nismo našli zajednički jezik. Onda sam odlučio otići sam u Mursku Sobotu, kupio sam sve što mi je trebalo i 1989. godine dobio dozvolu za vrhunsko vino Zlatan Plavac. To je bilo prvo hrvatsko vrhunsko vino! Te godine napunio sam prve boce, ali ih nisam prijavio, jer se tada trebalo platiti 1.800 maraka kotizacije za godišnje punjenje, prisjeća se Zlatan Plenković početaka svoje vinske priče.
Prema vlastitom kazivanju, tada su u Hrvatskoj samo šestorica privatnika punili boce svojim vinom – Enjingi i Zjelarević u Slavoniji, Lebar u Međimurju, Tomac na Plešivici te Plančić i Plenković u Dalmaciji.
 Možda je i bilo nekih manjih, ali nas šestorica smo 1990. godine jedini svoje boce imali na tržištu. Tada još nisam htio stvarati vinariju, želio sam samo proizvoditi nešto vina za svoje goste. Prvo sam 1989. godine napunio 9.100 boca, 1990. godine 28.000 boca, a 1991. godine, nakon što je Dalmacijavino ljudima uzela grožđe i rekla im da će im platiti kad sve prodaju, otkupio sam čitav urod na južnoj strani Hvara i odmah otišao na 180.000 boca! Najviše sam proizveo 2011. godine, a to je bilo 97 vagona grožđa, što otkupljenog, a što svojeg, priča Zlatan Plenković.

Od početne želje da zadovolji svoje i potrebe gostiju pansiona te eventualni višak proda nekim restoranima, Zlatan si je stvorio veliki problem. Jer, potražnja za vinima višestruko je premašivala njegovih 9.100 proizvedenih boca vina. Zanimanje za Zlatan Plavac, pak, nije bilo ni blizu zanimanju za Zlatan Otok! Mesijanski otkupljujući, ali i plaćajući, sav urod od svojih sumještana, Zlatan Plenković i doslovno je ušao u posao koji je samo rastao.
 Kako su vinogradi u velikoj mjeri bili zapušteni, kupio sam bager, kompresor, zaposlio dvoje, troje ljudi i napravio 24 kilometra ceste po ovim brdima. I sada svaki vinograd na području Svete Nedjelje od Ivan Dolca do Hvara ima pristupnu cestu i nijedan vinograd nije sto metara dalje od najbliže ceste! I to je vratilo ljude, priča Zlatan Plenković.
Vraćajući film unatrag, Zlatan tvrdi da je najviše naučio od svojih kolega vinara! Za sebe i Vladu Krauthakera tvrdi da su možda najviše u Hrvatskoj učinili u eksperimentiranju s različitim sortama. Premda je sada odlučan glavninu proizvodnje, čak 95 posto, zasnivati na plavcu malom, crljenku, babiću i pošipu, ne kani prestati igrati se s trideset različitih sorata posađenih u svom pokusnom vinogradu. A u malom vinogradu u Zavali, kojeg je kupio 1995. godine, posadio je sve autohtone hvarske sorte do kojih je mogao doći, ali i graševinu, chardonnay… Na sjevernoj strani otoka nastavio se igrati sa chardonnayom, sauvignonom, rajsnkim rizlingom, graševinom, zanimajući se što te sorte mogu dati u hvarskim uvjetima. U suradnji s Institutom za jadranske kulture i Agronomskim fakultetom, na površini od 3.000 kvadratnih metara posadio je sve sorte srodne s plavcem malim – tribidrag, dobričić, plavac veliki, plavinu, zinfandel, primitivo, crljenak…
 Taj vinograd sad je star nekih deset godina, Institut je sve do prošle godine uzimao i analizirao grožđe i sad su prestali, jer imaju rezultate. Sažetak cijelog eksperimenta je da je plavac mali bogom dan za ovo podneblje i ne treba izmišljati toplu vodu. Sve smo vidjeli, sve smo probali, ali plavac mali na Richteru 110 dokazano je najbolja sorta, ali isključivo za padine hvarskih, peljeških, bračkih plaža, gdje su nagibi od trideset do šezdeset posto, gdje su mali prinosi i gdje sunce peče od jutra do sutra. Već na drugoj strani, gdje su bogate zemlje, plavac mali ne bih preporučio, ali i on može biti ugodno vino ako ga se dobro napravi, misli Plenković.
Neskromno, ali s puno ponosa, za sebe će reći da je “prvi u Hrvatskoj, dok još nitko nije ni znao što je to crljenak, posadio deset hektara te sorte” u Makarskoj. Našao je tri stare loze, napravio plemke i riskirao. Znao je na temelju vlastitog iskustva da crljenak “nije za južne padine Hvara, jer prerano rodi i pregori, ali iznad Makarske, pod brdom, malo je drukčija klima i daje odlične rezultate. I dolazi mjesec dana ranije od plavca malog.”

Izgradnja marine je posebna priča…
 Razlika između mene i drugih je što sam ja po prirodi spreman riskirati! Ovu marinu u Svetoj Nedjelji jedan posto ljudi, taman i da imaju novac, ne bi se usudio raditi. Jer, ona je na otvorenom moru gdje su valovi i po šest, sedam metara visoki i koji su, dok nisam izgradio pristanište, prelazili preko čitave zgrade. Druga stvar, nisam radio marinu da bih na njoj zaradio, nego nešto trajno što će ostati u mjestu i pomoći ljudima. Marinom smo produžili turističku sezonu ovdje za najmanje mjesec dana, ne usudim se reći i dva mjeseca. Na račun ove marine sada imamo kvalitetne goste, koji imaju skupe jahte, brodove, uzimaju pansione i odavde kreću u obilazak obližnjih otoka. Ova marina rađena je izvan svih kriterija po kojima se grade marine! A marine se grade u zaštićenom području s malom investicijom i velikim mogućnostima zarade. Ja sam radio obrnuto – puno sam uložio i riskirao da ništa ne zaradim, ali nije me ni briga, govori Zlatan Plenković.
Čak dvanaest godina čekao je građevinsku dozvolu za izgradnju restorana Bilo Idro u toj istoj marini, a vrhuncem apsurda smatra obvezu pribavljanja studije utjecaja na okoliš – “kao da je okružen tvornicama”. Na kraju je i to nabavio, platio nevjerojatnih pola milijuna kuna, ali – ni marina ni restoran još nemaju sve potrebne dozvole za rad! Stoga ne čudi kad Zlatan kaže da će u konkurenciji “najvećih ludosti” koje je radio za radnoga vijeka uvjerljivo najveća biti – odlazak u mirovinu.

 Bez papira sve će izgledati kao da nisam ni postojao posljednjih 25 godina! No, sada barem znam da mještani Svete Nedjelje ne moraju, kao što sam ja radio dok sam bio mlađi, spavati poluotvorenih očiju i strepiti od svake promjene vremena. Ne znam ni broja koliko sam puta kao vlasnik barke noću morao ustajati iz kreveta i trčati izvući barku na obalu od olujnog mora, priča Zlatan Plenković.
Mnogi su dugo bili spremni tvrditi da je Zlatan najveću ludost napravio sadnjom velikog vinograda na obroncima Biokova gdje je prvi u Hrvatskoj pokrenuo pilot program uzimanja u služnost neobrađenih površina Hrvatskih šuma.
– Ja sam bio prvi, još prije devet godina, Badel je s Korlatom bio drugi u melioraciji krškog tla. Kasnije je na temelju naših iskustava posađeno nekoliko tisuća hektara vinograda u Dalmaciji koji će Hrvatskoj vratiti dostojanstvo crnih vina! A priča je počela iz obične znatiželje. Prolazio sam Makarskom rivijerom i vidio neki položaj kojeg sam odmah počeo zamišljati kao idealan za vinograd. No, nigdje u blizini, sve do Piska, Marušića i Mimica nije bilo nikakvog vinograda. Otkrio sam da je u dva kilometra udaljenom Bastu ipak bio neki vinograd i to mi je bilo dovoljan signal da bi sve moglo uspjeti. Počeo sam raditi, a ovi stručnjaci iz Dalmacijavina uzeli su uzorke zemlje, napravili analizu i zaključili da je tamo nemoguće uspjeti, jer nema dovoljno hrane u zemlji, a i bura će sve odnijeti!
 Mogu vam reći da prvu štetu koju sam imao u tom vinogradu u Makarskoj, nakon osam godina, nije načinila bura nego – snijeg!!! Na Uskrs je na Biokovu pao snijeg, a ujutro je bila zapuhala bura i nosila snijeg i lijepila ga na mladice. Za inat svima koji nisu vjerovali u taj projekt, prvo vino koje sam napravio od grožđa iz tih vinograda nazvao sam – Ostatak bure, zaključuje Zlatan Plenković.

P.S.

Nažalost, Zlatan Plenković nije dočekao mirovinu. Pozlilo mu je na trajektu kojim se sa službenog puta vraćao u svoju Svetu Nedjelju. Kapetan je bio i okrenuo trajekt natrag prema Splitu, no Zlatanu nije bilo pomoći. Zlatan je umro u 68. godini života.

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88