Vina nas uče da čuda ne postoje

1122

Poodavno sam prestao iščuđavati se vinogradima koji niču tamo „gdje im nije mjesto“, jer, svakodnevni primjeri pokazuju i dokazuju suprotno – grožđe uspijeva svugdje, vino se proizvodi od svega. Toga sam se nagledao po Africi. I u Tunisu, u vinogradima kojima gospodari žena, Samia Ben Ali. I u Ugandi, gdje u brdima pored ekvatorskog grada Mbararea, na 1900 metara nadmorske visine, časne sestre Klarise uzgajaju shiraz. I u Tanzaniji, podno moćnog Merua, gdje pod sloganom „Ask for Masika and let it rain!“, nastaje – vino od ananasa. I u Ruandi, gdje su katolički sveučilištarci iz Kabgajija u trenucima dokolice osmislili i u bocama od Heinekena počeli prodavati – vino od banana. I u Keniji, gdje sam na 2100 metara nadmorske visine naišao na loze caberneta sauvignona i shiraza opasane električnom žicom pod naponom od 7.000 volti. Samo ti primjeri bili su mi dostatni za zaključak da vino i Afrika prestaju biti klasični oksimoron.
Veliki Hugh Johnson je u uvodu knjige „Africa Uncorked: Travels in Extreme Wine Territory“, autore tog „vinopisa“ po vinski egzotičnim zemljama, Johna i Ericu Platter, nazvao „najrazigranijim svjetskim pokusnim kunićima“. Istina, John i Erica su i sami doprinijeli takvom Johnsonovom verbalnom kalamburu upozorivši da je potraga za dobrim vinima u Africi „daleko od Burgundije ili Kalifornije kao što je bungee jumping daleko od kriketa“. Doduše, bilo je to prije 15-ak godina, a i kušajući vina na tim „egzotičnim“ vinskim destinacijama ne mogu reći da sam se osjećao pokusnim kunićem!

Kao što nikada ne bih takvu prispodobu prizvao kušajući, primjerice, istarsku malvaziju iz Čerevića na obroncima Fruške gore. Štoviše, takva „anomalija“ bi me još više mobilizirala da saznam „odakle Istra u Vojvodini“ i što je direktora banoštorske zadruge 1957. godine natjeralo da ode u Istru i tamo nabavi sadnice malvazije i posadi ih u podneblju koje ni u primisli nije prva asocijacija za tu sortu.
Ne bih se nazvao pokusnim kunićem niti nakon kušanja istarske malvazije koju je 2008. godine Lajoš Brindza, strastveni zaljubljenik u lov, posadio, kao „svoj najveći trofej“, u Gornjoj Rogatici na Telečkoj visoravni nedaleko od Bačke Topole. No, lako za mene, Lajoševa malvazija sa sjevera Bačke svake godine ima istoga kupca koji, doslovno, već u veljači, dok vino još dozrijeva u bačvama, otkupi cijelu količinu, buteljira ga i prebaci u svoj podrum na dodatno odležavanje.
Arman Galičić iz sarajevske četvrti Gornji Kromolj također je bio optimist glede sna o prekonoćnoj transformaciji iz trgovca u vinogradara i vinara na nadmorskoj visini od 765 metara, ali ideja o malvaziji pod snijegom vrlo brzo se rasplinula i uvjerila ga da grožđe u Sarajevu ipak nije baščaršijski ćevap. Za jedinstvene parametre na desetak trsova malvazije sredinom kolovoza – 25 grama kiseline i 10 grama šećera, njegov prijatelj iz Krunčića i veliki istarski vinski vizionar Ivica Matošević, rekao je da su „antologijski“. Nije to puno pokolebalo Armana, štoviše Aleš Kristančić Movia ga je skoro pa preklinjao da posadi vinograd i tako si stvori „meku za umirovljeničke dane, mjesto za kontemplaciju i druženje s dragim ljudima“.

– A kad sam već bio odlučio razmišljati u tom smjeru, onda sam dokučio da želim i ljude koji će sjediti sa mnom, piti, jesti i pričati o svemu tome, a da se pritom ne zanosim markicama, akcizama i tržištem. Eto, tako je u sekundi naš umirovljenički plan prerastao u poslovni izazov…, prisjeća se Arman svojih početaka.
Nitko nije vjerovao u njegove snove, a on, za inat svima koji nisu vjerovali da se tako nešto može ostvariti u Sarajevu, svoj prvi pjenušac je nazvao – Inat. A Vinski klub Hedona, u koji se može doći samo uz prethodnu najavu, postao je kultno okupljalište zaljubljenika u dobru papicu i još bolja vina… Armanova vina! Čak osam različitih etiketa dostupnih samo uz buredžike, zeljanice, janjetinu sa suhom šljivom, smokvom i marelicom, piletinu s kikirikijem…
Ismijavali su susjedi i Vinka Zovka iz Žepča nedaleko od Zenice, a kad je taj „metalac u duši i srcu“, superuspješni cjevar i instalater centralnog grijanja, koji je, nakon što se nagledao talijanskih vinarija u kojima je ugrađivao rashladne sustave, odlučio u svom rodnom Žepču, u kojem nitko ne pamti da je ikada ubrano grožđe, počeo graditi vinariju impresivnih gabarita i pritom uvjeravao i motivirao svoje sumještane da masovno pohrle u zapuštene parcele i na njima postave betonske stupove za pergolaste visokorodne vinograde kojih u konačnici, za nekoliko godina, treba biti čak – 1.500 hektara, okončao svoju prvu berbu, ponosno je došao u središte Žepča na prikolici punoj tek ubranog merlota na kojoj je dominirao golemi transparent:
– “Ev’ vid’te da more!”
Prkosi Vinko svojim Žepčacima, inati se svima koji su vjerovali da u Žepču ne može uspjeti loza, dokazuje da ne pristaje na stereotipe… Tako je, valjda, želeći svima zapušiti usta, među prvim sortama koje je odlučio imati u svom sortimentu posadio – istarsku malvaziju!!!

 I veliki sam optimist u vezi s malvazijom od koje smo već nakon treće godine, otkako smo posadili vinograd, uspjeli proizvesti sortno vino. A urod je bio čak 17,5 tona po hektaru! Uvjeren sam da će istarska malvazija baš u Žepču imati svoju novu domovinu. Ne znam zašto se svi čude kad se spomene ta sorta u našim vinogradima?! Pa, pretpostavka je da se mi manje-više nalazimo na istoj geografskoj širini kao i Istra, a klima unutrašnje Istre je jako slična našoj klimi. Imamo različito tlo, a to će istarskoj malvaziji ovdje dati jednu notu žepačkog kraja, žepačke zemlje, a vremenske prilike, zime, temperature ljetne, temperature zimske su jako, jako slične. Dakle, kad sve to zbrojimo, dajemo si za pravo da nismo pogriješili u odabiru istarske malvazije, a prvi rezultati berbe na tek posađenih oko 7.000 loza govore da se malvazija u Žepču jako lijepo ambijentirala. Još su vinogradi uredni pa je sve skupa to i milina za oči. Trebala je malvazija biti pobrana i spremna za vino godinu ranije, no zima je bila strašna, pupovi su smrzli… Temperatura je bila -32 stupnja Celzija. Kad su naši talijanski prijatelji došli i vidjeli što nas je zadesilo preko zime, nisu mogli vjerovati da su loze uopće preživjele. Kažu, nema statističkog podatka da loza može ostati živa na takvim temperaturama. Dakle, pobrisali smo statistiku koja je govorila da toliki minusi ubijaju lozu, pobrisali smo teoriju da je istarska malvazija isključivo – istarska, doveli smo dašak Češke u Žepče kroz sortu palavu, a malvaziju smo digli na pergolu. Ovdje smo implementirali sustav pergola veronese, visokorodni sustav kroz koji smo podigli lisnatu površinu i zahvaljujući kojem se udvostručava i utrostručava urod, priča Vinko.
A u selima oko Tomislavgrada posljednjih godina je čak 17 pojedinaca podiglo ili najavilo sadnju vinograda kojima od tog klimatski negostoljubivog kraja žele napraviti bosanskohercegovačku inačicu – Alto Adigea! Spiritus movens cijele priče je Marko Baković Kosalj iz Mokronoga, a slijede ga Marko Radoš, profesor na katedri za radiologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koji je u Seonicama na Duvanjskom polju posadio 400 trsova pinota crnog i traminca, Marijan Tomić, vlasnik tamošnje pizzerije Galija, s raritetnim sadnicama caberneta cortisa, Ante Topčić, koji je vinograd „popeo“ na nevjerojatnih 1045 metara nadmorske visine u Poljicama iznad Mrkodola…Fra Jozo Radoš Đoka, dobri duh Tomislavgrada i veliki humanitarac, tvrdi da je svima njima zajedničko što vinograde na tim pustopoljinama smatraju potpuno normalnom pojavom, a nipošto – silovanjem zemlje.

Ili, veliki Josip Nuić, čovjek koji je, praktički, uskrsnuo trnjak, sortu koja je donedavno služila samo kao oprašivač blatine ili pojačivač cabernet sauvignona, a sada je u njemu Hercegovina dobila, uz blatinu i žilavku, treći dio autohtonog vinskog svetog trojstva kojeg bi svaka zemlja htjela imati u svom okrilju. Josip ne staje na trnjaku i ono što će sve zaintrigirati jest ulazak sina Vlatka u obiteljsku vinsku priču sa sadnjom zelenog veltlinca u Hercegovini!
– Sin je radio kalemljenje i proizvodnju sadnog materijala u školi u Austriji i sve sadnice što su napravili dobili su za poklon. Zeleni veltlinac je tako, zahvaljujući Vlatku, posađen u Hercegovini! Da vidimo kako će se ponašati i što će biti, priča Josip koji je i u ljeto 2013. godine, gotovo neprimjetno, na mala vrata, uveo i pošip u Hercegovinu.
Tada je taj potez prokomentirao:
 Radim ono što volim i cijela moja životna filozofija je takva.

Slično razmišlja i najjužniji hrvatski vinar Božo Metković, koji je po povratku u Molunat, na nagovor prijatelja, posadio ni manje ni više nego graševinu. Reakcije, kao i u svim sličnim slučajevima, i u Konavlima su bile iste, svi su mu se čudili, ismijavali ga, a onda je taj brutalno vrijedan i samouvjereni vinar poslao svoje vino u „epicentar graševine“ u Kutjevo i tamo 2019. godine trijumfirao kao apsolutni šampion Festivala graševine u konkurenciji mladih vina.
Vlado Krauthaker, čiji životni moto je neprestano traženje novih stvari i rješenja, prije nekoliko godina je ustrajao u namjeri da njegov vinograd u Kutjevu postane „najsjevernija točka na kojoj je netko posadio i uspješno dobio vino od crljenka“. Poigrao se prvo sa devedeset loznih cijepova, a onda je zasadio još 1200.
– Pazite, za provjeriti neku sortu treba ju promatrati najmanje deset godina. Ako u prosjeku pedeset posto bude kvalitetnih i visokokvalitetnih godina, onda je ta sorta gospodarski zanimljiva, priča Vlado.
Crljenak u Slavoniji nije nikada dosegnuo razinu te sorte u Dalmaciji, ali Vlado ga je uspio iskoristiti za proizvodnju fascinantnog roséa kojeg izvozi u – Francusku!!!
– Bez obzira što cvate i dozrijeva u isto vrijeme kao merlot, dok merlot u dozrijevanju ode u pozitivnom smjeru, crljenak stane, dalje ne ide… To je očito do genetskog potencijala i klorofila kojeg ima u listu. Počne mijenjati boju lista i tu više nema fotosinteze, čime se pokazuje da on traži ipak jednu topliju klimu, toplije noći koje mu omogućuju brže dozrijevanje – on mora u 15 dana dozoriti, a kod nas to ni za mjesec dana ne može ni približno postići. Dake, od crljenka samo rosé, priča Vlado.

Za razliku od crljenka, Vlado je uspio, među rijetkima izvan svoje domovine u sjeverozapadnoj Italiji, u svojim vinogradima posaditi nebbiolo i od njega napraviti napraviti dobro vino.
Pišući o nebbiolu, velika Jancis Robinson je ustvrdila da, ako je pinot crni sorta koja najviše mami vinare, onda je nebbiolo odmah iza njega. I dok pinot crni sretno putuje iz svoje rodne Burgundije te se uspješno skrasuje i u takvim dijelovima svijeta kao što su Oregon, Australija, Južna Afrika ili hladniji dijelovi Kalifornije, dobar nebbiolo je i dalje izuzetno teško pronaći izvan svoje domovine u sjeverozapadnoj Italiji. Čak i u Pijemontu nebbiolo je izbirljiv u izboru mjesta gdje će sretno rasti i sazrijevati…
– Nebbiolo je talijanska autohtona sorta Pijemonta, koji je na istoj paraleli kao i Kutjevo i cijela Slavonija, koji imaju slične uvjete onima koji vladaju u Valtellini, priča Vlado Krauthaker.
Ovaj ponajbolji proizvođač graševine tvrdi da nebbiolo i u uvjetima Zlatne doline “može puno dati”.
• Nebbiolo odlično podnosi zimsko i proljetno smrzavanje, od svih sorata je najotporniji, a otporan je i na jesensku trulež. Čak i u lošijim godinama daje dobra vina. Ima jako dugačku vegetaciju, jedino je problem što je neotporan na peronosporu. Ako se odlučim ići na veliku količinu, moram još eksperimentirati.
Prije nekoliko dana na facebooku sam upratio zanimljivu razmjenu mišljenja o imenu Severna Morava, koje je Mitar Deurić iz istoimene vinarije nadjenuo svom vinu od sorte morava, netipičnoj za fruškogorsko vinogorje.

 

Možda samo nadodati da je Krunoslav Sontacchi iz Kutjeva „prošvercao“ lozne cijepove te sorte preko granice i posadio ih u svoj vinograd na položaju Venje te da je Morava definitivno promijenila svoj tok i teče još dalje na sjever…
Čudima nema kraja. Stvarno im se treba prestati iščuđavati!

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88