HRVOJE KOŠUTIĆ – Guturalni pjevač Machu Pichku benda u lovu na Decanterovo zlato za svoj škrlet

1889Vidimo se za pet godina s Decanterovim zlatom, s osmijehom na licu obratio mi se Hrvoje Košutić u utrobi svoje vinarije u kojoj dominira priznanje tog uglednog britanskog vinskog časopisa uvećano na A2 format za škrlet iz 2019. godine. Hrvoje je za svoj „moslavački ponos“ zavrijedio 91 bod i najveća je to ocjena koju je neki škrlet uopće zaslužio na tom najvećem svjetskom vinskom natjecanju.
A samo nekoliko godina ranije, kad sam prvi put s njim razgovarao, Hrvoje je bio odlučan da na svjetsku scenu i međunarodno vrednovanje neće nuditi svoja vina dok i sam ne bude siguran da je u pitanju ozbiljno i veliko vino.


– Iskreno, nisam mislio da je ovaj škrlet još uvijek to ozbiljno vino koje priželjkujem. A na račun tog svog škrleta odležanog u drvenim bačvama sam se prije nekoliko godina poigrao 1. travnja napisavši objavu na Facebooku da sam dobio zlato na Decanteru!
Bila je to iznimno uspjela provokacija koja je imala za cilj skrenuti pozornost na sortu „koju treba postaviti na mjesto koje škrlet zaslužuje“. Čak ni njegovi najbliži u prvi mah nisu shvatili da je to bila prvotravanjska šala!
– Dobro, hoće li tvoja vina i Decanterovo zlato biti istoznačnica samo na razini vica i prvotravanjske šale ili je realno očekivati da škrlet u skoroj budućnosti uistinu bude međunarodno priznat?
– Dat ćemo sve od sebe da se to ostvari. Kad sam slao ovaj škrlet što se posrebrio i osvojio 91 bod, računao sam, iskreno, tek na priznanje. Iskreno, trenutno ne razmišljam o tome. Da bi se odvažio na tako nešto moralo bi se poklopiti nekoliko faktora, prije svega izuzetna vinogradarska godina (kao npr. 2009.), uz nadu da mi, kao ljudski faktor, negdje ne zakažemo tijekom prerade i odležavanja. Možda pomalo ziheraški, ali mislim da nema smisla izlaziti na globalno tržište ako nemaš TOP proizvod koji nosi svoju posebnost u odnosu na milijune drugih vina.
– U obrazloženju Decanterovih ocjenjivača navedeno je da je škrlet iz 2019. godine „vrlo ozbiljno vino“. Bez obzira što je škrlet sam po sebi svježe i poletno vino, mi smo bili stajališta i prije da je škrlet vino koje može duže odležavati i da nije nužno da svoje primarne karakteristike zadrži i nakon pet godina. Poanta je da on ne počne propadati nakon pet godina. Znali smo što radimo. Naša vina nisu prearomatična ili svojevrsni „putokaz za moslavačke voćnjake“.
Premda u svojim vinskim počecima nije bio fan škrleta, jer je bio „pod utjecajem mantre da je škrlet jednogodišnje vino kojem dolaskom ljeta rapidno pada kvaliteta”, postupno ga je to “ružno pače” sve više okupiralo svojom aromom. Zatim si je postavio zadaću dokazati ljudima da škrlet može odležavati po nekoliko godina.


– Vinska publika u stalnoj je potrazi za nečim novim, raritetnim, egzotičnim, a škrlet to svakako jest. Vrijeme je da škrlet iskorači s margine hrvatske vinske scene te se nadam da će i nadležne institucije tome pripomoći. Plavac mali, malvazija, teran, graševina, žlahtina pa čak i moslavac (pušipel) se često vrte po medijima i raznoraznim promidžbama, a o škrletu gotovo ni riječi. To bi se svakako moralo promjeniti, jer se u svijetu prezentiramo kao zemlja bogata raznovrsnim autohtonim vinima.
Hrvoja Košutića nisam prvo upoznao kao vinara. Čitao sam njegove tekstove na raznim forumima u kojima je, ruku na srce, neobično studiozno pisao o vinima koja je kušao. Pisao je pod nadimkom Košpa. I danas, svako malo, on na svojoj facebook stranici „izbaci” recenziju nekog vina koja izgleda kao astrološka karta.
Premda se može pohvaliti da je s kupažom Optimus bio šampion izložbe MoslaVina 2014., da mu je graševina dobila status prve vrhunske moslavačke graševine te da je izvezao škrlet u Englesku, Hrvoje tako kirurški oštro secira svoja vina tražeći dlaku u jajetu da nijednom nije dodijelio više od 87 bodova boda na skali do 100!!! Tako je, čitajući njegove recenzije, najbolje prošao škrlet iz 2017. godine, šampion MoslaVina, kojeg je Hrvoje ocijenio sa 87 bodova, dok je srebrom na Decanteru nagrađeni škrlet iz 2019. godine kod njega bio vrijedan tek 86 bodova.
– Izuzetno sam kritičan i najčešće sam fokusiran na sitne mane te pritom razmišljam kako i u kojoj fazi su mogle biti spriječene i gdje sam pogriješio. To proizlazi iz te neke sile, potrebe za konstantnim usavršavanjem sebe kao nekoga odgovornog za dobivanje vina, pojašnjava Hrvoje.
Priznaje da mu se nitko od vinara, čija vina je kritizirao, nije javio, a da se pritom požalio, da je “fulao poantu vina ili bio prestrog”. Posljednjih godina je više bio fokusiran na strana vina, konkretno njemačke i austrijske (polu)suhe rizlinge, “koji su vrh vrhova”, ali i u takvoj usporedbi je najbolje ocijenio rizling iz Hrvatske, Enjingijev biser iz 2007. godine!
– Taj Enjingijev rajnski rizling zaslužio je od mene 94 boda.
– Inače, obožavam rizlinge, posebice one potpuno suhe ili sa samo par grama neprovrelog šećera. Za mene, nema boljeg bijelog vina na svijetu od rasnog njemačkog rizlinga iz Mosela, Rheingaua ili Pfalza! Ono što me posebno razveselilo prije nekoliko godina, samo nekoliko dana prije Božića, bio sam u prilici kušati rizling gospodina Josipa Jelančića iz Kutine iz 1997. godine. Taj isti rizling je prvi rizling kojeg sam probao u životu, tamo negdje 1998., 1999. te je upravo taj rizling razlog zašto smo se odlučili na sadnju rizlinga u našem vinogradu iz kojeg je zapravo krenula naša vinska priča. Ako pogledate mikroklimatske prilike te geografski položaj Moslavine možete uočiti da je ona smještena otprilike na pola puta između Zagorja i Plešivice sa zapada te Kutjeva s istoka, a na sjeveru je štiti Moslavačka gora dok je na jugu Lonjsko polje. Iz svega navedenog dalo bi se zaključiti da u Moslavini svakako ima potencijala za uzgoj prvoklasnih rizlinga koji mogu poprimiti najbolja obilježja poznatih hrvatskih regija za uzgoj rizlinga. Mineralnost, svježina i elegancija Zagorja i Plešivice te voćnost i punoća kutjevačkih rizlinga uz, što je najbitnije, ekspresiju moslavačkog terroira. No, rizling je izuzetno zahtjevna sorta za uzgoj koju i u ne toliko vlažnim godinama napada siva plijesan. Iako je plemenita plijesan poželjna na grožđu za predikatne berbe, jer dovodi do dehidracije boba te koncentracije šećera, kiselina, fenola i aroma, za redovne berbe botritis se nastoji svesti na minimum. Iz tog razloga moslavački vinari su se okrenuli zahvalnijim sortama poput graševine, pinota, chardonnaya te naravno našeg škrleta. Laički rečeno, izabrali su lakši put.


Znajući za njegovu pedantnost, zvuči komično kad čujete da je takav perfekcionist svojedobno posadio rajnski rizling, a urod mu donijela – plemenka.
– Kako ti se dogodio takav previd?
– Kako? Lijepo! Ti do prve vegetacije u principu ništa ne znaš. Svi ti lozni cijepovi, koje sam naručio i kupio u Loznim cijepovima Kutjevo, bili su pakirani u kutije i označeni kao rizling, a onaj tko je radio to pakiranje gadno je pogriješio.
– I onda smo, što kažu Amerikanci – „Kad ti život baci limun, onda napravi limunadu“, eksperimentalno se poigrali i napravili 300-ak boca pjenušca u kojima je 40 posto rizling, a 60 posto plemenka, a što se u konačnici pokazalo dobrom kombinacijom. Rizling uvijek ima izrazitu kiselinu, što je pogodno za pjenušce, dok je plemenka s niskom kiselinom, a to je dobro i za stolno i vinsko grožđe. E ta kombinacija je dala umjereno svježu bazu za pjenušac.
Pjenušac je nazvao Noel, ali ne s namjerom da se imenom dodvori istoimenom zagrebačkom restoranu koji je ovjenčan Michelinovom zvjezdicom te tako postane „pjenušac kuće“.
– Tako mi se zove sin. Ovo na etiketi su njegova stopala od kojih smo, kad je imao tri mjeseca, tintom uzeli otisak. A restoran Noel u trenutku kad smo proizveli istoimeni pjenušac još nije postojao, on je na restoransku kartu Zagreba došao pola godine kasnije.
Kad spominje rajnski rizling Josipa Jelančića kao vino koje mu je otvorilo cijeli jedan svijet, Hrvoje ne spominje „moslavački poučak“ koji se, otprilike, svodi na zaključak:
– „Što god volio, želio ili slušao, u Moslavini život ne možeš zamisliti bez – Žednih žaba!“
Tako dolazimo do nevjerojatne situacije, a to je da prononsirani alternativac i guturalni drekavac iz death metal bendova Machu Pichku i Moltencore svoju najveću enološku inspiraciju je našao u rajnskom rizlingu dedeka iz tamburaškog benda koji razgovijetno i uštimano izgledaju „tek nakon što popiju četiri litre gemišta“.


Žedne žabe su, naime, trojica vinskih veterana iz Moslavine – Josip Jelančić, Drago Romić i Vlado Kašner, koji se okupljaju na različitim prigodama i „po domaći, nek je veselo i glasno“, zabavljaju ljubitelje vinskih kapljica.
– Pa, brat Igor je tamburaš, a on je uz mene u priči o alternativnim bendovima Kutine. Uostalom, postoji sličnost tamburanja i death metala, neki rifovi u metalu se postižu kao i na tamburicama – trzalicom. Sjećam se da smo planirali na Organizirani kaos u Baraku dovesti tamburaški bend da izvede neke instrumentale.
Hrvoje se bendu, kojem je on bio predložio ime Machu Pichku, a koji je kasnije prerastao u Moltencore, pridružio 2005. godine. Bio je glavni pjevač ili, kako Wikipedia opisuje takav način pjevanja – vokal više nalik životinjskom režanju nego uobičajenom standardnom pjevanju.
– Bio sam zanesen bendovima poput Sepulture i Pantere i, mislim, nakon prve probe, dok još nisam svladao tehniku guturalnog pjevanja, pet dana sam bio bez glasa! Malo sam se zainteresirao za tehničku izvedbu takvog pjevanja i onda shvatio da se guturalno pjevanje može svladati, kao i da jedna poznata operna pjevačica podučava sve koji to žele naučiti. Riječ je, naravno, o Melissi Cross, koja je objavila dvostruki DVD svoje škole pjevanja naslovljen „The Zen of Screaming“.
– Jesi li pohađao njezinu školu pjevanja?
– Naglašavam da ta škola pjevanja nije za operne pjevače nego za „vrištače“ i „urlatore“, a i za takve vokalne izvedbe treba usvojiti tehniku disanja. Na kraju se nisam odlučio za njezinu poduku, jer mi je sve to izgledalo malo preštreberski.
Ako je nekako uspio pojasniti poveznicu Žednih žaba i death metala, zanimalo me kako će povezati guturalno pjevanje i posvećenost informatici…
– Negdje sam jedno bio pročitao da ljudi koji slušaju ekstremnu alternativnu glazbu, nebitno je li to rock, death metal ili techno, natprosječno su inteligentni. A takvi se traže u informatici!
Hrvojev, kako on to voli reći – „matematički mozak“ sve je dobro posložio tako da u vinogradu glavnu riječ vodi otac Damir, prodajom se bavi brat Igor, a njegova zadaća je podrum. U stvari, Hrvojevo glavno zanimanje je „računalstvo u oblaku“, pokretanje i održavanje virtualnih servera za financijske institucije iz cijeloga svijeta.


– Zato mi i jest gušt kad na kraju radnog dana krenem u obilazak svojih bačvica u potrazi za novim mirisnim senzacijama. Svako slobodno vrijeme i vikende koristim za poslove koji su vezani za vinariju, no mogu reći da još uvijek imamo relativno male količine pa možemo reći da naša vina nastaju iz gušta i ljubavi prema vinu, a ne iz biznisa.
Premda je studirao i došao do pred kraj studija strojarstva, Hrvoje, unatoč silnim željama, nije nikako uspio naći vremena da i tu životnu epizodu privede svršetku.
– Od malih nogu su me zanimali strojevi, kompjutori i raznorazne tehničke naprave. Kao klinac u vrtiću crtao sam dizalice, kamione, avione, tenkove te nakon završene matematičke gimnazije studij strojarstva je bio logičan slijed u mom životu. Nakon odslušanih svih devet semestara na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu vratio sam se kući misleći da ću preostale ispite polagati od doma kako bi smanjio trošak roditeljima koji su me školovali. No, kako je život pun iznenađenja baš u tom trenutku počeli smo se ozbiljnije baviti vinima te se moj fokus sa studija preselio na rad u vinogradu, a kasnije i u podrumu. Studij sam zapostavio i sve sam se više počeo baviti vinima. Iako mnogi kažu da formalno obrazovanje nije bitno, jednostavno zbog sebe želim završiti davno započeto poglavlje te studij privesti kraju. S obzirom na opsežnost i širinu strojarstva kao znanstvene i tehničke discipline njegova primjena u vinogradarstvu i vinarstvu je ogromna. Od traktora, kopačica, atomizera, rezačica pa sve do inox posuđa, rashladnih uređaja, pumpi itd… Za završni/diplomski rad planiram konstruirati nešto što svakodnevno koristim u vinariji, ali o tome ćemo kad dođe vrijeme.
– Ljepota vinarstva je i u tome što vina nisu egzaktna znanost kao što su to matematika ili informatika. U slučaju nastajanja vina 1+1 nekada nisu 2 već 1. Ili 3. Iz tog razloga svaka vinogradarska godina predstavlja potpuno novi izazov, a znanost, te prije svega iskustvo, pomažu u otklanjaju poteškoća na koje se nailazi. Danas postoje suvremeni sustavi za praćenje poljoprivredne proizvodnje među kojima je i Agrivi, kojeg je razvio moj sugrađanin Matija Žulj. Takvi sustavi uvelike mogu olakšati posao, jer na vrijeme upozoravaju na potencijalne probleme, no u konačnici vino je živi organizam, poput čovjeka, te kao takav nailazi na niz nepredvidivih okolnosti u svom razvojnom ciklusu. Teško je reći da ijedan softver to može dobro predvidjeti i simulirati, jer ne postoji univerzalni recept za vrhunsko vino.
Kad je Hrvoje prvi put počeo ulaziti u vinograd i podrum 2009. godine, ništa nije znao o ničemu. I sam voli reći da je bio potpuna neznalica. Zato se i logirao na forum Vinogradarstvo.hr tražeći vrlo često savjete o svemu što ga je zanimalo. Niti deset godina kasnije već je osnovao vlastitu Vineru, vlastitu agenciju za savjetovanje malih vinara.

– Ne mogu reći baš da sam profesionalni savjetnik, smatram se malo naprednijim amaterom.
Ima još toga po čemu je Hrvoje u Moslavini poseban. Dok je Zoran Jančar u Ilovu introducirao slavonske kulenove seke, a Nikica Katić briljira u izradi kobasica od divljači, Hrvoje im uzvraća – kobasicama od ždrebetine.
– To je dio talijanske tradicije koja je opstala u nekim selima oko Pakraca, a u koja je tata Damir odlazio pomagati prijateljima u vrijeme klanja. Tamo se i naučio recepturi pripreme kobasica koje su, u suštini, vrlo neutralne i mogu se jesti uz sva moguća vina, a ne treba im nimalo dodavati papra.xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88