ANTO GRGUREVIĆ – Znanost je krupnim koracima zakoračila u pelješke vinograde i vinarije

1915

 

 

Sudeći po riječima mladog Ante Grgurevića, njegova vinokušnja u Dračama je „21. vinska postaja od početka Pelješca, od Stona kad se ide prema Orebiću“. No, to je tek statistika koja bez emocija i hladno nabraja teritorijalni redoslijed vinarija u kojima se slavi vino, a takvih je na Pelješcu registrirano 41.

Brojevi otkrivaju i da je Anto peti naraštaj u obitelji koja je na Krivim njivama, vrhunskom vinogradarskom položaju pored Janjine, svojim rukama podigla sedam kilometara suhozida koji svojom strukturom opasavaju nasade na kojima raste sedam različitih sorata.

No, mnoštvo drugih podataka svodi Antu na broj jedan pelješke vinske scene koja, zahvaljujući i njegovim idejama, polako postaje poznata i po bijelim sortama.

 • Pelješac je donedavno u potpunosti bio posvećen plavcu malom, a vinari su se doslovno mogli samo osloniti na ono što je Bog dao. Uz neku minimalnu tehnologiju bilo je jako teško ne učiniti vino dobrim od nečega što je dobrim već učinila priroda – samo da sačuvate ono što vam je dao vinograd, već imate izvanredan proizvod! A ako nešto i nadodate kao vinar, barem deset posto ga doškolujete na pravi način, to su super vina, pojašnjava Anto Grgurević.
 • Ono što se dade primijetiti posljednjih godina na Pelješcu je snažan porast kvalitete ovdašnjih bijelih vina. Ja sam bio prvi koji je na Pelješcu posadio grk, radimo pošip, a imamo i muškat žuti kojeg beremo čak i prije Velike Gospe.
 • To je jedini muškat žuti na Pelješcu?
 • Ta ljubav prema muškatu žutom dolazi još iz doba mog studiranja u Zagrebu, iz fakultetskog pokušališta na Jazbini, gdje sam se zaljubio u muškat žuti i traminac. Htio sam nešto od te dvije sorte imati i u svom portfelju, a na kraju sam se odlučio na muškat. Računao sam da ću mu ranijom berbom uspjeti sačuvati kiseline i, ako ništa drugo, od njega bih u konačnici mogao imati dobar pjenušac. I, uspio sam! Nije to neka velika količina, oko 500 boca. Ali, moramo ga brati početkom kolovoza, jer zakasnimo li samo malo, padnu mu kiseline, nema više one arome.
 • Kad si se vratio s fakulteta?
 • godine.
 • I muškat žuti je bio tvoj prvi odabir uvođenja noviteta u rad obiteljske vinarije?
 • Grk smo posadili 2013. godine.
 • I to su dvije sorte s kojima si na Pelješcu bio pionir?
 • Grk sam sadio skupa s pošipom. U pojedinim kaskadama ili, kako mi kažemo, docima, nalazi se grk okružen pošipom, kao što je u mladom i malom vinogradu muškat okružen grkom. Sve te tri sorte su izuzetno rane sorte, i njihova cvatnja se dobro poklapa s razdobljem oprašivanja grka, koji je funkcionalno ženska sorta. Dakle, ono što u Lumbardi, primjerice, radi plavac mali, to u mojim vinogradima rade pošip i muškat žuti. No, mali dio cvatnje plavca malog se poklapa s malim dijelom cvatnje grka, tako da taman kad plavac mali privodi cvatnju kraju, onda počinje cvatnja grka. Zato mi je bila ideja grk spojiti s neke dvije sorte koje ranije dozrijevaju i cvatu u isto vrijeme tako da bude što veća mogućnost oplodnje. I tu mi se muškat učinio jako zgodan, volim tu sortu.
 • Drugo, pošip jako dobro ide uz grk. Prvo beremo muškat pa pošip pa grk tako da te tri sorte riješimo da do 20.-25. kolovoza već budu u podrumu.

 

Antinu ideju, a kasnije i realizaciju sadnje grka u Janjini, kolege i prijatelji vinari nisu doživljavali preoptimistično. No, sudeći po uspjehu, odnosno grabežu koji nastupi kad grk dođe na tržište, Anto je apsolutno bio u pravu.

 • Istina, bio sam poprilično siguran u uspjeh te priče, jer, da nisam, sigurno ga ne bih ni sadio. A da to što govorim je istina, neka vam ilustrira podatak da sam posadio 2.000 loza, a to baš nije količina za pokus! Naime, našao sam u vinogradima bijelu zemlju koja se poput žile provlači Pelješcem od Miloševih i Vukasovih vinograda u Ponikvama i dolazi do dijela mojih vinograda. A ta bijela zemlja super odgovara grku koji je baš zato pun mineralnosti i drukčiji. Tlo je dolomitsko, puno magnezija i to se jednostavno osjeti u vinu.
 • Grk i nije baš nešto rodan, treba ga lozu i pol do dvije za jednu butelju. Recimo, 800 grama po trsu, što je i za plavce iznimno mali rod, a kamoli za grk koji, pritom, kasnije još izgubi i na taloženju, bistrenju.., tako da mu je randman oko 60 posto. Ima jako puno malih boba koje su neoplođene i jako teško ih je „procesuirati“ i iz njih izvući kiselinu koja nam treba, dok je u većim bobama šećer, alkohol, tijelo…
 • Prvi grk smo punili 2017. godine. Kad je sezona normalna, grka nema već 1. kolovoza, a i pošip rasprodamo do kraja sezone.
 • Uglavnom, grk se pokazao punim pogotkom! Trebalo je za njega malo i hrabrosti i ludosti, ali to je ionako već poodavno formula za velike rezultate.

Anto je u Kaštelima završio srednju poljoprivrednu školu, a potom je u Splitu „finija“ trogodišnji studij mediteranske poljoprivrede. Za dobiti status magistra upisao je i završio u Zagrebu Agronomski fakultet. Tako je Anto postao jedan od desetak školovanih vinara koji je posljednjih godina svoje znanje stečeno na fakultetu odlučio implementirati u praksu u pelješkim vinogradima i vinarijama. Ili, kako on voli reći, „znanost je velikim i krupnim koracima kročila na pelješku vinsku scenu“!

 • Kad sam bio na fakultetu u Zagrebu, ponajviše sam se družio s kolegama iz Iloka i Zeline. Iz tih druženja se kod mene rodio svojevrsni inat svima pokazati da na Pelješcu odlične rezultate mogu dati i bijele sorte, što, nažalost, prije baš i nije bilo uobičajeno. No, za proizvesti dobra bijela vina trebalo je imati i dobru tehnologiju, a ne samo znanje. S enološkog spektra, puno teže je napraviti dobro bijelo vino nego crveno.
 • Nama na Pelješcu je najveći problem, realno, višak sunca i zbog toga smo prisiljeni ići u vrlo rane berbe. Mi počnemo s berbom među prvima, početkom kolovoza, a završavamo zadnji, sredinom listopada. I tu berbu smo podijelili u etapama. Ne beremo svaki dan, ali beremo u etapama. Počnemo s muškatom pa onda idemo na pošip, onda na grk, nakon grka idemo na plavac mali sivi pa na crljenak kaštelanski, rukatac, plavac mali i na kraju na dobričić. Izbor sorata se pokazao dobar, jer sve možemo stići pobrati kao obitelj, bez potrebe za dodatnom radnom snagom koja je, inače, najveći problem na Pelješcu.

 

Anto je među rijetkima koji u svom sortimentu ima – plavac mali sivi, svojevrsni mutant plavca malog, a kojim ga je „zaludio“ profesor na fakultetu Goran Zdunić.

 • Svidjela mi se priča s plavcem malim sivim i odlučio sam ga i ja imati ga u svom vinogradu. Mislim da je cijepove dobio pokojni gospodine Plenković, kao i obitelj Mrgudić, dok sam ja uspio naći par trsova, cijepiti ih i sad ga imam oko 1120 loza. Pokazao se jako zanimljivom sortom i ne želim od njega odustati.
 • Plavac mali sivi je klon plavca malog i može ga se opisati kao nešto slično onome što se dogodilo s pinotom, kojeg danas imamo u bijeloj, sivoj i crnoj varijanti. Plavcu malom sivom nije se, međutim, promijenila samo boja nego i etapa dozrijevanja – on barem mjesec i pol ranije dozrijeva od plavca malog. Promijenio mu se i sortni sastav – kiseline su mu veće, šećere skuplja na drukčiji način i manje ih ima od plavca malog, veća mu je, i do 50 posto, rodnost od plavca malog pa smo na njemu prisiljeni raditi zelenu berbu da bi reducirali rod po trsu na kilogram. Da ga pustimo, došao bi na kilogram i pol, što je u dalmatinskim uvjetima nešto nevjerojatno. Ja ga radimo na narančasto, maceriram ga i mogu reći da plavac mali sivi nije čisto bijelo vino. Prvih 20 loza plavca malog sivog smo navrnuli 2012. godine, a sad ga dobijemo oko 700-800 boca godišnje.
 • Ljudi u početku nisu razumjeli o čemu se radi, a sad je već naraslo zanimanje za tom sortom. Čak su i neke renomirane i veće vinarije, poput Saints Hills i Korta Katarine, pokazale zanimanje za sadnjom te sorte.

Anto je sadnjom grka, pošipa, plavca malog sivog i rukatca količinu bijelih sorata doveo na 30 posto, što je u ambijentu Pelješca i tamošnjih plavaca malih prava rijetkost. No, Anto smatra da bi, „realno, prema zanimanju gostiju, bijelih vina u ponudi vinarije trebalo biti možda i oko 60 posto“!

Bijele sorte nisu jedina Antina prepoznatljivost, jer on je jedini koji se na Pelješcu može pohvaliti da u svojim vinogradima ima i – dobričić, autohtoni i gotovo u potpunosti nestali dalmatinski dragulj. Kad je ocu, Gojmiru Grgureviću, ispričao dojmove o toj sorti, dvojbe nije bilo – dobričić je morao doći na Pelješac!

 • Baš tako, to je bila velika očeva želja. Profesor Goran Zdunić nam je za lozne cijepove preporučio Vicka Kaštelanca sa Šolte, ja sam ga nazvao i zamolio nekoliko trsova koje bi mi kasnije navrnuli. Vicko se toliko oduševio našom željom da nam ništa nije htio naplatiti. Samo je rekao:
 • „Neka, nek’ se očuva!“
 • I drago mi je što sam ga posadio i vidio kako izgleda. Ne radimo ga sortno, nego ga dajemo u našu najbolju kupažu, Grand Cru, u koju idu crljenak kaštelanski, dobričić i plavac mali s najboljih položaja. Pritom ne radimo klasično kupažiranje svih tih sorata. Ideja mi je bila da, kad počne fermentacija crljenka i maceriramo ga 10-15 dana, na isti drop stavimo plavac mali s kojim opet skupa fermentira dva do tri tjedna i onda dođe dobričić, tako da na kraju imate, praktički, dugu maceraciju od skoro mjesec i pol dana nakon koje sve stavite u dobar slavonski hrast. Samo da ste sve to napravili, ne možete promašiti! Dobričić je pun boje, moćan je, ima duplo više tanina od plavca, a crljenak ima kiselinu. Sve skupa daje sjajno vino! S Grand cruom sam htio pokazati što se najbolje može dobiti na Pelješcu!

Janjina sa svojim vinogradima nekako je u sjeni medijski puno spominjanijih Dingača, Postupa, Milija i Ponikava. Antu to ne zabrinjava. Štoviše, on smatra da se „Janjina ne treba boriti za svoje mjesto pod suncem, jer su njezini vrhovi s južnim ekspozicijama oduvijek tu i već dugo su prepoznatljivi na vinskoj karti te su vina s tih položaja uvijek prodavana u najvišim kvalitativnim razredima po najboljim cijenama“.

 • Naš najveći problem je što je vinara u Janjini nedovoljno, iz Janjine su tek vinarije Šegović, Bezek, zadruga Pelješki vrhovi i mi.

Premda je Antina vinarija u Janjini na čak tri lokacije, njegova vinokušnja se nalazi u obližnjim Dračama, malenom mjestu na obali koje je nekada imalo status vinske luke. Prije stotinjak godina austro-ugarske vlasti su u Dračama izgradile dva mula na koja su pristajali brodovi kojima su vinari Janjine izvozili svoja vina. Na jednom od tih mulova i danas postoji vinovod kojim se u bačve na brodovima slobodnim padom slijevalo vino iz obližnje zadružne vinarije.

 

A Drače su, tvrdi Ante, dobile ime po dračama, kako već na Pelješcu nazivaju riblje kosti. Zato mještani kažu da idu „na Drače“, a ne „u Drače“, što im dođe i kao dobra jezična igra na temelju koje odmah shvate tko je prvi put kod njih u gostima.

 • Mi smo iz Janjine, a na Dračama imamo vinokušnju koju smo opremili u prostoru u kojem se prije držala oprema za ribolov. Na Dračama se prije nije nikada stalno živjelo, dolazilo bi se obaviti ribolov, a za prespavati bi se išlo u Janjinu.

Kad su svojedobno, pripremajući raštrkane konobe za potrebe čuvanja vina, u jednoj od njih pronašli „demižon od 15 litara pun varenika starog 35 godina“, Anto je odmah znao da će i on od svog najboljeg plavca malog ubuduće raditi taj zlatni grožđani nektar. Jer, na Pelješcu je taj ukuhani mošt bio jedan od glavnih pokazatelja nečijeg bogatstva.

 • Jedan od razloga zbog kojeg smo odlučiti proizvoditi varenik je revalorizacija pelješke mantale, kolača koji se radi upravo od ukuhanog mošta. U mantalu je išlo 11 začina i po mantali se znalo koliko je bogata familija. Najbogatije familije na Pelješcu su u mantalu stavljale preko 12 začina. Naravno, 4-5 začina su svi imali, a to su limunova korica, narančina korica, lovor, komorač i suha smokva. No, strani začini su bili jako skupi u ono doba, poput cimeta, klinčića, muškatnih oraščića… Varenik se smatrao vrhunskim začinom koji je jelima davao slatkoću, jer šećera tada nije bilo za kupiti.
 • Varenik se radio od grožđa koje je uvijek bilo u rangu onoga što se čuvalo za prošek, bobice su se ručno prebirale i nije smjela biti nijedna bolesna bobica, mošt se odmah nakon prerade odvaja i prokuhava na ne većoj temperaturi od 80 stupnjeva u velikim bakrenim kotlovima. I, kad se zgusne, varenik u principu može trajati beskonačno. Na sto litara najboljeg mošta dobijete 25 litara varenika. Pola litre je kod nas 20 eura. S obzirom da se iskuhava, varenik nema alkohol i može se stavljati u doslovno sve, od salata, pašticada, brodeta, tripica, sladoleda. I stavlja ga se vrlo malo, puno je štedljiviji od maslinova ulja, jedna litra u familiji može trajati i godinu dana.
xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88