DARKO PREVOLŠEK (Auric Barrels) – Slavonski hrast želim vidjeti u bačvama iz – Slavonije

5525

 

 

Darko Prevolšek, šef proizvodnje brzorastuće i najveće hrvatske bačvarije Auric Barrels, nikada neće zaboraviti da im se, dok je kao početnik u tom poslu 1995. godine radio u nekadašnjem divu, DIK-u Đurđenovac, poslovno obratio Mijo Ćošković, proizvođač ultralakih aviona i suradnik kalifornijske bačvarije Radoux, tražeći da od njegovih dužica naprave 200 barrique bačvica. Bila je to, tvrdi Darko, „lopta koja je sjela na volej“, ali i prijedlog koji je posrnulu tvornicu trebao, praktički, usmjeriti na pravi put.

 • On je iz Štitara, radio je dužice za izvoz i doveo je kod nas 20 kubika suhih elemenata starih 2 godine. Mi smo to napravili, ali, nažalost, direktori firme nisu prepoznali zanimanje koje je već tada postojalo za takvim hrastovim bačvama i odgovorili su mu da ih dugoročno ne zanima taj posao, prisjeća se Darko.

A za bačvama DIK-a Đurđenovac uvijek je postojalo zanimanje, toliko i takvo da njihovim bačvama svojedobno nije mogao odoljeti ni Fidel Castro za potrebe odležavanja velike količine ruma.

 • Tako je! DIK Đurđenovac, gdje sam radio 10-ak godina, je u 2-3 godine 1980-ih godina napravio 35.000 bačava u poslu teškom 50.000 bačava za potrebe proizvodnje ruma na Kubi. Bio je to posao na razini cijele Jugoslavije, a za Fidela su se pravile bačve od 500 litara. Za rum! S tim da su sve bačve sastavljene, ispitane, popisane, rastavljene, povezane bačva po bačva, pobilježene i spremljene u vagone koji su ih vozili za Rijeku na brod. Dakle, kad je bačva bila gotova u potpunosti, popisalo se gdje je koja dužica i – rastavila se. Jer, 500 litara je volumenski velika bačva i ne bi ih puno moglo stati u kontejner pa se procijenilo da bi bilo isplativije sastaviti ih i rastaviti i ponovo na licu mjesta na Kubi ih sastaviti, a tamo su to radila četvorica ovdašnjih radnika koji su tamo otišli i boravili dvije godine, dok nisu obučili lokalne majstore.

Darko Prevolšek, danas vjerojatno najveći bačvarski autoritet u Hrvatskoj, svoje snove o bačvama počeo je snivati baš u vrijeme tog velikog posla s Fidelom Castrom. Bio je klinac kad je 1986. godine došao do očeva prijatelja, velikog Mladena Čejke.

 • Došao sam kod njega i on je bačvu od 300 litara hoblao izvana, a da pritom nije imao nijedan obruč.
 • „Majstore, kako to? Doći ću i ja učiti to što vi radite?“
 • Koliko godina si tada imao?
 • 16 godina, bio sam u prvom razredu srednje škole, upisao sam smjer drvnog tehničara. Sljedećih 5-6 godina sam bio kod njega.
 • Gdje je Mladen Čejka tada radio?
 • On je već bio otišao u mirovinu. Ali, on je tako radio te bačve… Pazite, ja u Hrvatskoj znam sve bačvare, nema nikoga koga ne poznam, ali kako je on pravio te bačve, nitko njemu ni danas nije ni blizu!
 • Koliko je danas u Hrvatskoj bačvara, kad ih već sve poznaješ?
 • Izučenih bačvara ima manje od desetorica, a ukupno, možda, 20 ljudi zna bačvu napraviti do kraja samostalno.
 • A kakva situacija je bila 1986. godine, kad si odlučio postati bačvar?
 • Tada je samo u DIK-u Đurđenovcu bilo 72 djelatnika, a od njih je barem 25 bilo VKV majstori.
 • Ja sam počeo raditi 1992-1993. godine raditi i DIK Đurđenovac je tada bio fokusiran na nešto velikih te na parafinirane bačve. Gotovo 10.000 komada godišnje. Radilo se dosta ovih manjih od 25-100 litara za ocat, nešto većih bačava 2.000-3.000 litara te kace. Tada je još bilo dosta majstora. Mislim da je presudna bila 1995. godina, a tad je država omogućila svima koji su htjeli, a bili su blizu, prijevremeni odlazak u mirovinu. Tako je firma u godinu dana ostala bez većine vrhunskih majstora, a ja sam tada bio najmlađi u bačvariji i, pritom – poslovođa!!! Imao sam sreću što sam od 1986. godine učio se bačvarstvu i 1993. godine položio bačvarski ispit. Jer, kad sam išao u srednju školu, smjer bačvara nije postojao. Išao sam u đurđenovačku srednju školu pitati mogu li polagati za bačvara, s tim da sam završio za drvnog tehničara. Dok je škola to zatražila od ministarstva, u godinu dana su uveli smjer bačvar i ja sam bio prvi koji je nakon dugo vremena završio obrazovanje za bačvara u Đurđenovcu. A to je bilo obrazovanje koje je u toj školi postojalo i nakon Drugog svjetskog rata!

 

Premda, kad se zaposlio u DIK-u Đurđenovac, Darku prvi posao nisu bile bačve nego – namještaj. I to nekoliko godina. Kako je strahovito brzo napredovao, imao je problem preći u bačvariju, jer ga šef proizvodnje namještaja nije htio prepustiti u drugi tvornički odjel.

 • Sjećaš li se svoje prve bačve?
 • Kako da ne. Premda sam prvo napravio kacu, a ne bačvu. I to mami za limun, neku vrstu cvjetnjaka. Poslije toga sam napravio bačvu od 50 litara. Dovezao sam je kući iz Feričanaca na pak-tregeru bicikla, samo sam postavio dvije letvice na koje sam bačvu položio.
 • Zašto tebe danas smatraju sinonimom za suvremeno bačvarstvo u Hrvatskoj?
 • Rekao bih da sam imao sreću u životu. Prvo sam naučio posao kod najboljih majstora, gdje se sve radilo ručno. Kad sam se učio zanatu, bila je jedna ravnalica i jedna kružna pila, sve se ručno radilo. I sačuvao sam dosta tih alata, nadam se jednom otvoriti muzej bačvarstva. Tu sam naučio dosta, prepoznavati greške, što može, a što ne može proći, i onda sam došao u DIK Đurđenovac gdje sam tri godine radio s još desetoricom vrhunski educiranih majstora postupno „kradeći znanje“ od njih. Vjerujte mi, mene možete pitati što god vas zanima i sve ću vam reći, ali ti stari majstori, koji su bili pred mirovinom, morao si ih pratiti i iz njih mukotrpno čupati sve što vas je zanimalo. Doslovno ste od njih morali krasti znanje, jer nisu htjeli ništa pričati. S druge strane, majsor Čejka mi je 100 puta rekao:
 • „Darko, ako nešto ne znaš, pitaj me 100 puta, ako i dalje ne znaš, ne ustručavaj se pitati i 101. put!“
 • Dakle, zanat sam izučio kod jako dobrog majstora koji je o tome sve htio pričati!
 • Što smatraš svojim najvećim poduhvatom?
 • Badanj od 50.000 litara kojeg sam napravio u Tofradu. Za potrebu proizvodnje octa. Bilo je to vrlo zahtjevno, ipak je riječ o golemoj zapremini, mislim da u Hrvatskoj nitko nije radio veći badanj.

Darko je u DIK-u Đurđenovac radio devet godina, a nakon toga je, surađujući s legendarnim enologom Erdutskih vinograda, Slobodanom Čapinom, došao u Erdut reparirati trenutno najveću na svijetu aktivnu drvenu bačvu. U Erdutskim vinogradima vole reći da se ta bačva, uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda, dugo stvarala, „na njoj se radilo više od 150 godina“, jer – toliko je bila stara hrastovina koju je DIK Đurđenovac iskoristio za izradu bačve metodom cijepanja 109 hrastovih duga. Potom su se duge debele 22 centimetra sušile 10 godina i tek onda unosile u podrum i sklapale na mjestu golemog bazena zapremine također 75.000 litara. Tako „slijepljenu“ bačvu dodatno su okovali sa 2,5 tona željeza. Čak 150 četvornih metara je razvijena površina bačve, odnosno svih hrastovih duga od kojih je izrađena. Podaci, nadalje, kazuju da je prazna bačva teška 17.000 kilograma, dužina bačve je 575 centimetara, a promjer čak 490 centimetara.
Posebnu vrijednost bačvi dodatno su donijeli poznati kipari Mato Tijardović, Ivan Forjan, Vedran Jakšić i Saša Matković. Oni su za nekoliko mjeseci neprekidnog rada, za koji prethodno nisu imali nikakvu ideju ni nacrt, ukrasili bačvu drvorezom u čijem središtu su prikazali „Posljednju večeru“…

 • Ta bačva je u Erdutskim vinogradima montirana i bila je sastavljena taman pred rat. Prvi put ju je vodom i vinom napunio – Arkan! Nažalost, bačva nije bila u potpunosti završena, premda je bila sastavljena, ubrušena i okovana, jer nisu bili napravljeni stalci. Dakle, ona je tada ležala na 13 duga i kad su napunili tu bačvu vinom, ona je „ušla unutra“ za barem 3 cm. Ja sam radio na reparaciji te bačve 2001. godine i njezini stalci, koji su sad tamo, moje su djelo. Godinu dana sam tamo živio. Ta bačva je 6,5 metara dugačka, u trbuhu 6 metara, u danu 5 m, kad se počela raditi u Đurđenovcu debljina dužice je bila 15 cm, a sada 12,5 cm. Kad sam tamo došao, najveći problem je bio što je bačva curila. Skidali smo kamenac i mislio sam da ćemo, kad ga skinemo, pronaći razlog curenju. Još nešto, unutar bačve smo napravili i montirali zidarsku skelu od 4 metra. Našao sam mjesto na kojem je bačva curila i bio sam sto posto uvjeren da sam riješio problem. Napunili smo pola bačve, a ona ne curi. Napunimo do vrha, ona drugi dan počne ponovo curiti. Za bačve tolike težine, a ona je puna teška 85 tona, dovoljan je mali pomak da se napravi minimalna pukotina i da procuri.

 

Nakon izazovnog i zahtjevnog posla na reparaciji gigantske bačve u Erdutskim vinogradima, Darku se „pojavio“ Franjo Lucić, moćni političar iz Pleternice, koji je namjeravao pokrenuti veliku bačvariju Tofrado. Trebao im je majstor-bačvar, a Darko Prevolšek je bio njegov prvi izbor. Izazov je prihvaćen i Darko je u Tofradu radio devet godina.

 • I radio se dobar izvoz, u Australiju, Argentinu, Čile… U Izrael smo izvezli 30 bačava, a više od godinu dana nas je nadgledao rabin koji je u tvornicu mogao doći kad god hoće, jer su bačve morale u potpunosti biti kosher.

Kad je Tofrado propao, Darko odlazi kući i 2011. godine pokreće bačvariju Prevolšek.

 • Zaposlio sam trojicu radnika, radili smo dosta reparacija, ali i nove bačve. A onda se, 2015. godine, pojavio Zdenko Bogović. Našli smo se na nekom sastanku, on mene upitao što mislim o bačvama, našem slavonskom hrastu, a ja sam mu odgovorio da ono što mi imamo prostoru između Orahovice i Čaglina nema ni Francuska – vrhunska kvaliteta hrasta, od strukture, boje, fenomenalno.
 • Godinu kasnije on dolazi do mene kući, sjedne me u svoj auto i odveze u šumu Rastovac iznad Donje Motičine. Obilježili smo sprejom 50-ak kubika trupaca, a onda se on okrene prema meni i kaže da pokreće bačvariju. Isprva se bačvarija zvala Slavonska bačvarija, a kasnije je promijenila ime u Auric Barrels.

Moglo bi se reći da sve poslije toga polako prerasta u legendu, jer Auric Barrels je u kratkom razdoblju postao najveća regionalna bačvarija s kapacitetom izrade 7.000-10.000 barrique bačava godišnje. I, što Darko naglašava, „za takav kapacitet Auric Barrels ima i osiguranu sirovinu“!

 • Kad sam prvi put razgovarao s Bogovićem, rekao sam mu da je Tofrado bila izvrsna bačvarija, sve dok jednom nije ostala bez materijala. Znači, to se ne smije dogoditi i bačvarija uvijek mora imati materijal star najmanje dvije godine. Pritom sam rekao Bogoviću da, ne bude li tako, bolje da ne ulazim u priču. Tako se i ispoštovalo. Prošle godine smo počeli raditi bačve, a materijal nam je star od dvije do tri i pol godine, sirovinska baza nam je dosta dugo odstajala.
 • Što se tiče strojeva, obišli smo dosta sajmova po Njemačkoj i nema puno proizvođača strojeva za proizvodnju bačava. Dvojili smo se između njemačkog Antona i slovenskog Ledineka¸i odlučili za Ledineka. Presudila je mogućnost serijske proizvodnje bačava od 1000 litara!

U vrlo kratkom razdoblju Auric Barrels je po broju zaposlenih radnika te proizvedenih bačava postao veći nego sve druge bačvarije u Hrvatskoj – skupa. Ruku na srce, bačvarstvo je u Hrvatskoj bilo skoro iščeznulo i svelo se tek na Goluba, Pozveka, Srneca, Peteka, Frančulu i Jedinka. Ukupno, s Auric Barrelsom, tek sedam bačvarija koja prerađuju slavonski hrast. Prema Darkovim riječima, postoje i dvojica bačvara iz Kutereva, ali „oni rade jelovinu, ne hrast“.

 

 • Dobro, ali vi radite i bačve od kestena i divlje trešnje?
 • Meni je kesten uvijek bio drag, jer daje neku posebnu notu, 30 posto više tanina nego hrast. Ali, te tanine u vinu ne osjetite, blaži su, i nakon tri mjeseca ih više uopće i ne osjetite.
 • A što trešnja daje vinu?
 • Voćnost. I bačva od trešnje je puno bolja za crna vina. Ja sam pio crna vina od duda, za kojeg svi govore da je rakijska bačva, i bila su izvanredna.

Darko tvrdi da je prihvatio posao u Auric Barrelsu „i zbog činjenice što je od 2000. godine strahovito puno hrasta završavalo u izvozu, a u Hrvatsku su se vraćale bačve Garbelota ili Nadalie s natpisom da su od slavonskog hrasta“.

 • A mi smo ovdje imali i tradiciju i strojeve i sve uništili. Životna misija mi je slavonski hrast kroz bačve vratiti tamo gdje i pripada, uz bok francuskom, ali u bačvama proizvedenim ovdje, u Slavoniji.
 • Koliko bačava od slavonskog hrasta se napravi izvan Hrvatske?
 • Kad vidite licitacije Hrvatskih šuma, jako puno trupaca kupuju firme usko povezane s firmama izvana koje od njih proizvode bačve. Ne bi mi to ni smetalo, ali da mi u Hrvatskoj napravimo barem cijepanu dužicu, ako ne bačvu. Ali, najviše mi je žao kad mi izvezemo vrhunski trupac za jako malo novaca, a to se vrati kroz jako skupu bačvu.
 • Je li naše bačve zaostaju za Nadalie, Garbelotto, Seguin Moreau?
 • Tehnološki smo ih stigli! Prije dvije godine smo bili na sajmu u Montpellieru, izložili smo dvije bačve i na kraju su nas došli pitati bi li im prodali svu tu dužicu koju imamo. Rekli smo im da mi prodajemo samo gotove bačve! Nisu oni ni ludi, jer su vidjeli da naša Premium + bačva po centimetru širine ima 8-10 godova.

 

 

 

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88