MARINKO MARKOTA – Romantičar u carstvu masnih bećaraca!

1183

Sredinom 2017. godine gradovi Pleternica i Tomislavgrad zajednički su predstavili projekt prekogranične suradnje “Kulturna ruta bećarca i gange”, a kojim je predviđeno da Tomislavgrad uredi Trg gange i gusala,  izgradnju Muzeja gange i sedam kilometara Puta hajdučke družine, dok se Pleternica obvezuje urediti središnji Trg bećarca uz Orljavu sa šetnicom bećarca i Muzej bećarca.

Moram priznati da sam, pročitavši tu vijest, prvo pomislio na Katu Lutkemeier, nesuđenu kraljicu bećarca iz Pleternice koja s bine na Trgu bećarca za Dan Grada Pleternice kroz pjesmu poručuje:

 • Oj sviraču, dobro me zajaši, moja te se brkulja ne plaši!

Ili, prigodničarski, kao čestitku gradu:

 • Pleternica, selo u tri kraja, razbacana ko kita i jaja!

Bećarci moraju biti razuzdani i prosti, moraju nas razveseliti, ali i kazati što nam je na duši, nitko ne smije zamjeriti, jer to je naša slavonska tradicija, objašnjava “čednost” svojih bećaraca baka Kata, kako u Pleternici od milja zovu Katu Lutkemeier.

 • Što j’ u pjesmi to se pjevat smije, tko se vrijeđa nek’ okrene leđa, nastavlja Kata.

Pred sam kraj nastupa, kad sve već zaboli trbuh od smijeha, vjerujem da bi Kata zapjevala onaj legendarni “masnjak”:

 • Dat ću svima pa što će mi biti neću u njoj kupus kiseliti!

Baka Kata je, da ne bude zabune, nedavno proslavila 68. rođendan. I baka Kata je najpoznatija predstavnica onoga po čemu će se, domalo, u Pleternici sve zvati.

Dobro, neće baš sve, ima tu i sjajnih pjesnika ili ljubitelja poezije koji u svom izričaju ne posežu za bećarske dvostihe koje je od 2011. godine UNESCO zaštitio kao nematerijalno kulturno dobro. Među njima je, svakako, beskrajno simpatični Marinko Markota.

Njegova omiljena poezija je čisti kontrapunkt razuzdanim bećarcima kojima je okružen u Pleternici. Premda, s obzirom na  “hajdučko” porijeklo iz Rakitna, između Posušja i Blidinja, mogao bi Marinko svima uzvratiti gangom:

 • Nije mene još nadganga niko, nećeš ni ti, od beštije sliko!

Ali ne, Marinko “iz rukava” izvlači nešto potpuno drukčije, nježnim glasom počinje recitirati pjesmu “Maliganski princ”, svojeg prijatelja Petra Prgometa:

 

Ne bojte se, drage dame

zuk mog laveža na noć

I finoće lažne u tami

Ne odnosi se više na me.

Sad sam korov u cvijeću

Koje vam nosih pod skute

Moje pjesme nisu više

Blagost srca

Vječno zaljubljenog

Šarlatana,

Nego rika ranjenog lava

Zvijeri u sjeni mnogih

Mana

Nit ja više ljubim nježno

Kao prije,

Samo s usana vaših

kradem kapi života

Dok gomila misli da s

Pravom

Goremu se smije.

Ja sad trajem sam, kao

Iskra

Što svijetli u mrkloj noći

I ne sudite me što pijem

Često

To se samo maligani

Druže sa mnom

I tamo gdje ste vi bile

Zauzimaju vaše mjesto.

Al ne gubite nadu

Moje drage dame

Ne sanjajte nove

Prinčeve iz bajke

Jr za vas vječno jaše

Princ iz prošlih dana

ja – princ od maligana.

 

 

Što se tiče mojeg zarona u poeziju, bilo je pokušaja u ranoj mladosti, u gimnaziji, ali poslije, dok se stvarala obitelj, nekako sam s tim stao, da bi ljubav prema poeziji ponovo razbudio uz vino posljednjih 20 godina, priča Marinko, otac sedmero djece, djed osmero unučadi i spiritus movens Vinarije Markota koja postaje sve ozbiljniji društveni čimbenik u životu Pleternice. Marinka nazivaju najvećim vinarom među pjesnicima i najvećim romantičarom među vinarima.

 • Poezija me nosi još od srednje škole, bio sam strastveni sakupljač stihova, aforizama, premda nisam puno napisao svojih pjesama. Bili su to neki počeci, možda nisam imao hrabrosti prenijeti ih na papir. Kasnije su se neke lijepe stvari jako lijepile za moju dušu. Što kažu: Lijepe riječi, misli i stihovi otpuhuju prašinu s tvoje duše, priča Marinko, trajno zaljubljen u snagu poezije.

Otkako sam upoznao Marinka prije 5-6 godina, nema Uskrsa i Božića koje nije čestitao originalnom porukom poslanom SMS-om. Ne, nisu to nikada bile one “forvarduše”, ali svaki put bih poželio da ih baš ja proslijedim nekome drugom kao nešto drukčije od drugih. Tko zna, možda ih Marinko jednog dana sve skupi i objavi u knjizi svoje Uskrsno/Božićne SMS poezije!

 • Dobro, potrudim se da lijepom riječi dodirnem dušu druge osobe, što bi rekao Goethe, kao da si stao nogom na sveto tlo tada kad te netko lijepom riječju dotakne! Lijepe riječi su poput jednog velikog stabla kojemu je korijen duboko u zemlji, a grane se uzdižu pod nebo. Lijepe riječi se mogu usporediti i s novcem u banci, koliko smo ga za života uspjeli prikupiti i angažirati, to postajemo bogatiji! To je ono što u ovom iščašenom i bešćutnom svijetu mene čini radosnim i mnogi oko mene se osjećaju ugodno ako toplinom zračiš prema nekome, objašnjava Marinko.

Ovaj fizički “teškaš” (kaže da ima preko 100 kilograma plus PDV!) njegovanog brka svojim životnim postignućem doživljava spoj vina i umjetnosti kojeg upriličuje na razini društvenog događaja barem tri puta godišnje i time pokazuje da s lozom živi cijelu godinu.

 • Ruža u vinogradu i vazi, knjiga na stolu i vino u čaši trajni su simboli života, objašnjava Marinko.

U Marinkovoj životnoj viziji vino i umjetnost u jednoj rečenici su čisti pleonazam, jer – “vino je umjetnost, odnosno poezija u čaši!”

 • Kod nas to nisu tek riječi na papiru, jer mi nastojimo vino i umjetnost obilježiti na različitim manifestacijama vezanim za našu vinariju. Ne želimo da nam srce i glava završe samo u trbuhu, želimo da sve ima jedan dublji i širi smisao. Prate nas tako pjesnički dani i večeri u vinogradu do likovnih kolonija, a sve je to najizraženije kad su Dani cvatnje graševine i ruža. Na tu manifestaciju smo posebno ponosni, početak je lipnja, sve je bogato, i priroda i ambijent u kojem se družimo, to je jedan poseban doživljaj. I ove godine ćemo raditi jednu likovnu koloniju, akvarele i ulja na platnu…

Kad je prvi put organizirao Dane cvatnje graševine i ruža, Marinko je želio vjerovati da će ta manifestacija možda postati i dio tradicije cijeloga kraja. U svojim željama je bio stidljiv i skroman, a Dani cvatnje graševine i ruža postali su nezaobilazna stavka u kalendaru svakog istinskog ljubitelja vina.

 • Kad sam ispred svakog reda vinove loze zasadio ruže, vjerovao sam da one signaliziraju pojavu bolesti tri dana prije nego se ona i pojavi na vinovoj lozi. S druge strane, tako zasađene ruže stvaraju prekrasan i atraktivan vizualni efekt. Lijep primjer suživota s prirodom. Ruže i vinova loza glazba su prirode. Krajem svibnja ili početkom lipnja u isto vrijeme cvatu dvije kraljice, graševina i ruže. Ne znam kako je Bog stvarao svijet, ali znam da ga je ukrasio cvijećem, ružama, vinovom lozom i vinom, objašnjava Marinko Markota.

Lozu će usporediti sa ženom – “opčinjava i ugađa”, a često će društvo zabaviti recitiranjem i naizust govorenjem stihova njemu najdražih pjesnika, poput Lope de Vege, Baudlairea, Ujevića, Cesarića, Kiševića, Antića, Šatnića… Stoga i ne čudi kad najavi da će u vrlo skoroj budućnosti njegovi vinogradi postati sjecište brojnih umjetnika. Namjerava među trsovima graševine organizirati violinske koncerte i likovne kolonije. I pritom nikad ne zaboravlja oca koji je davnih 1950-ih godina u pleternički kraj došao iz dalekog Rakitna u Hercegovini. Na pakovinama svojih vina Marinko je zadržao očev potpis iz doba kad se kao matičar krasopisom potpisivao na vjenčane listove.

 • Otac nam je dao prve spoznaje o lozi, jer smo još 1957. godine imali mali vinograd. Rado se sjećamo i oca i majke koji su brojnu obitelj u materijalnoj skromnosti nosili kroz jutro našeg života. Pomisao na te drage ljude uvijek obavije našu dušu toplinom u trenutku.

Od goleme bačve kapaciteta pedeset tisuća litara napravio je vidikovac, preuredio ju je u konobu i služi mu kao gostinska kuća za Martinje i Vinkovo. Premda je mnogima zagonetka kako se tamo uvukao, u bačvi je pjevao i Vinko Coce, a prije nekoliko godina s tamburašima je u bačvi pjevao i Željko Bebek.

 • Bačvi je 16 četvornih metara i kad bi nam u goste došli neki glazbenici mi ne bismo stajali ni na jednoj nozi nego – lebdjeli. Vjerujem da se 60-70 ljudi znalo ugurati unutra! A bili su tamo, osim Coce i Bebeka, i klapa Intrada, Dario Šimić, Mateo Beusan, kanadski pisac, slikar i katolički aktivist Michael O’Brien, kod bačve smo znali imali čak i predstave…

Marinko voli reći da njegova obitelj ne proizvodi nego – živi vino!

On ne uzgaja lozu, on i loza se međusobno odgajaju i upoznaju. Kaže, to je ta ljubav koju svaki vinar gaji u sebi.

 • Jer, da je drukčije, ne bi se bavili ovim stvarima, bavili bi se švercom ili nečim drugim gdje rizik nije toliki kao u tvornici pod vedrim nebom. Bavili bi se zlatom, nekretninama… Ovako, svi koji se bave vinarstvom mogu uvjeravati sve druge da se bave najljepšom umjetnošću na svijetu!

U kušaonici vinarije, koju Marinko smatra privremenom, barem dok se ne sredi novi prostor u kojem će biti 60 sjedećih mjesta, zidove krase umjetničke slike na kojima je akademski slikar i njihov prijatelj Darko Škoda reproducirao fotografije iz obiteljske povijesti. Tako će u prostoru nove kušaonice počasno mjesto zauzeti veliki portret Marinkova oca u vinogradu u prirodnoj veličini, naravno kroz kist Darka Škode. A umjetnici su kao vinari, rade s inspiracijom, žive sa strašću.

 • Mora postojati entuzijazam, ljubav, zajedništvo, zanos, što nas kao obitelj krasi. To je ključni začin Markota vina! Inače, filozofija Markota je sadržana u povijesti obitelji koja je uvijek znala ostati udružena radeći na zajedničkom cilju, njegujući vrijednost rada, truda, marljivosti, sposobnosti. Ovdje se s dječačkom zanesenošću priča o životu i vinu. I s prvom zasađenom lozom znam da se dogodila ljubav, priča Marinko.

A da njegove riječi nisu tek puka tlapnja govori i povijest Vinarije Markota koja je nastala pod okriljem velike obiteljske tvrtke Alca koja već svojim nazivom simbolizira zajedništvo i čvrstu povezanost.

 • Kod nas u obitelji je sve krenulo tijekom “vinskog proljeća” 1990-ih godina, tada smo odlučili obnoviti te nasade i okrupnjavanje je trajalo nekoliko godina. U suštini, naša priča ne počinje onom tradicionalnom bajkom u kojoj su preci skromno započeli, a generacije poslije predano nastavile. Mi smo, rekao bih, ludi i hrabri duhovi koji znaju da se ne treba vraćati unazad da bi stvorili savršen početak! Krenuli smo odande gdje nas je zatekao naš san, uvjereni da možemo napraviti savršen kraj koji će naši kupci pronaći u svojoj čaši. I tako već 12 godina zaredom na zelenim prostranstvima mikrolokacija Starac i Klikun proizvodimo najbolje grožđe, a potom i najbolje vino. Vino koje osvaja ljude i medalje.

Premda Vinarija Markota, zahvaljujući, opet, financijskoj injekciji brata Slobodana i supruge mu Ivanke, već šest godina djeluje samostalno, izvan Alce, poznati slogan te velike distributersko-logističke kompanije – Straight to the great (Ravno k najboljima), gotovo da je u potpunosti definicija uspona Marinkovih vina.

Marinko je svojom energijom revitalizirao zamrlo vinogradarstvo na području Pleternice, a, što je njemu i najbitnije, njegovim stopama idu i djeca, Marko i Franjo. Franjo je iz Zagreba u Pleternicu doveo i svoju suprugu Josipu, također agronoma. Uz njih je i iskusni enolog Branimir Štefanac koji bdije, prati kvalitetu i daje završni pečat vinu. Može se reći da rijetko koja vinarska obitelj može se pohvaliti tolikom koncentracijom “vinskih diploma” pod istim krovom.

 • Jer, budućnost se ne događa sama od sebe, ona se stvara. Ovo je generacijski projekt. Zamislite mlade ljude kako hodaju putevima tradicionalnog bavljenja vinom i ispisuju jednu emotivnu priču na stranicama suvremenog vinarstva. Ispisujući priču koja kroz jedan gutljaj govori puno više nego sve riječi ovoga svijeta mogu opisati. Priču koja nema kraja!

Legenda kaže da je udovica Clicquot-Ponsardin, nakon smrti supruga Philippea Clicquot-Muirona i početka vođenja šampanjske kuće koja se danas poznaje pod imenom Veuve Clicquot-Ponsardin, na svom putu u Petrograd svratila u Pleternicu nedaleko Kutjeva. Mještani prepričavaju da su se udovici Clicquot-Ponsardin toliko svidjeli tamošnji brežuljci  da je, po povratku u Champagneu, Pleterničanima poslala lozne cijepove raznih francuskih sorata, ali i onih koje je upoznala na putovanju u Rusiju. Pleterničani su, pak, zauzvrat, u čast udovice Clicquot-Ponsardin vinograd, a kasnije i vino napravljeno od graševine, rajnskog rizlinga, bijelog pinota i domaće ranine, nazvali – Klikun. Tako su, naime, zapamtili da se izgovara njezino prezime Clicquot!

Skoro dvjesto godina kasnije Klikun je ponovo došao u središte zanimanja, jer je Marinko Markota bio odlučio “preorati” brdo i zasaditi trideset i četiri hektara vinograda na lokalitetima Starac i – Klikun. Marinko se tako, gotovo preko noći, mogao u Udruzi Kutjevačkih vinara pohvaliti s gotovo najvećim vinogradima u vlastitom posjedu.

 • Obnovu Starca i Klikuna smatramo pobjedom stvaralaštva i nesebične ljubavi za svoj kraj i pobjedom stvaralaštva nad ljudskim nemarom, ponosno naglašava Marinko Markota.

Za Starac i Klikun Marinko Markota tvrdi da su dvije ponajbolje kontinentalne pozicije za sadnju vinograda. Šaleći se na račun priča o afrodizijačkim svojstvima vina koja dolaze iz tih vinograda, Marinko Markota kaže da – poslije vina s Klikuna, voli se i vlastita žena!

 • Za sve nas koji smo iz Pleternice i koji mogu pomoći, obveza je uložiti u Pleternicu. Sadnjom vinograda želimo vratiti vinski sjaj položajima koji to zaslužuju, a time stvoriti radna mjesta i zadržati mlade ljude u Pleternici i Slavoniji. Vino sada zaokuplja našu maštu. Za nas je vino neodoljiv dio života. I Bog je htio da nam vinarstvo bude radost. Dio te strasti uvijek želimo podijeliti s našim kupcima i prijateljima.I svaki put kad želite ponovno s nama nazdraviti, znamo da smo u tome uspjeli. Vino asocira na profinjenost, otmjenost, ljepotu, hedonizam.Uz njega se slave rođenja, vjenčanja, godišnjice, praznici, važni trenutci našeg života, priča Marinko Markota.

Marinko ima sedmero djece, no u njegovom životu posebno mjesto zauzimaju supruga Marija i kćeri Marta i Ana. Njima u čast zasadio je na tri razine mirisne sorte muškat ottonel, muškat ružu i rajnski rizling te taj dio vinograda nazvao – Terase ljubavi!

Koji romantičar u carstvu masnih bećaraca!

 

 

 

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88