JOSIP FRANKOVIĆ – Lud za adrenalinskim sportovima, dva puta izveo i luping!

948

Hvala Bogu, ali o pojmu G-LOC, koji predstavlja nesvjesticu uzrokovanu nedostatkom krvi u mozgu, dosad, a nadam se i ubuduće, imao sam priliku samo čitati. Tako mi nije nepoznato da se G-LOC događa pilotima, ili putnicima u zrakopovima, te da ga izaziva višestruka G sila koja potiskuje krv prema nogama. Znanstveni članci govore da prosječna osoba prije gubitka svijesti može pretrpjeti otprilike 5G, dok su piloti borbenih zrakoplova istrenirani da se pomoću posebnih odijela i tehnika disanja nose i s dvostruko većim opterećenjem. Prema članku objavljenom u časopisu Popular Science, ubrzanje od 14 G može rastrgati sve organe, dok G-sila u rangu između 4 i 8 može dovesti do nesvjestice. 1 G je normalna sila gravitacije koju osjećamo na zemlji.
Čemu ovakav uvod? E, postoji vinar u Istri, Josip Franković iz Buja, koji za sebe voli reći da je “ovisnik o adrenalinu” i koji je osobno htio uvjeriti se kakav je osjećaj biti u zrakoplovu kad se izvodi Nesterovljeva petlja ili, popularnije rečeno – luping. U zrakoplovstvu se taj izraz koristi za letačku figuru u kojoj letjelica opisuje puni krug u vertikalnoj ravnini, a potom nastavlja let u istom smjeru kao i prije penjanja.
– Često sam slušao priče o pilotima koji se suoče sa 9G silom, zanimalo me kako to uopće mogu preživjeti. A prije nekoliko godina ukazala mi se prilika to i provjeriti! Jedan Austrijanac, koji nastupa za Red Bull na njihovim letačkim akrobacijama, pozvao me u Vrsar na onaj mali aerodrom, a ja sam ga nagovorio da i mene uzme u avion i omogući mi konačno da i ja osjetim taj luping.
– I, kakav je bio osjećaj?
– Uf! Došao on kasnije kod mene u Buje i pita me u zezanciji hoćemo li ono ponoviti. Odgovorio sam mu da pristajem samo ako da malo više gasa! Tako je i bilo. Eto, u kratkom razdoblju sam uspio ostvariti svoj san, i to dva puta!

Josipa nisam htio pitati dokle je spreman ići u testiranju ljudske izdržljivosti, koliko može izdržati bez zraka, vode i hrane, premda se ne bih iznenadio da mi otkrije kako “trojno pravilo” – bez zraka prosječan čovjek može izdržati tri minute, bez vode tri dana, a bez hrane tri tjedna, za njega ne vrijedi, jer je to već “provjerio”.
On je svoju izdržljivost “testirao” dvaput se uspinjući na Mont Blanc, 4.810 metara visok najviši europski vrh.
– Moglo bi se reći čak da sam i lud za adrenalinskim sportovima! Aktivni sam skijaš, planinarim – dva puta sam bio na Mont Blancu, ali i na brojnim drugim europskim vrhovima, skačem s padobranom, plivam plivačke maratone, kao što pedaliram biciklističke maratone. U Ljubljani sam deset godina zaredom sudjelovao na 160 km dugom biciklističkom maratonu… Za takve utrke moraš imati kondiciju i pripremati se nekoliko mjeseci i prethodno napraviti nekoliko tisuća kilometara na biciklu. Nije to bila profesionalna razina natjecanja, biciklirao sam s amaterima i bio sam 400. od ukupno 2.000 sudionika. S tim da prvih nekoliko stotina su bili profesionalci koji su se došli pokazati!
– A ti skokovi s padobranom?
– Adrenalin, samo to! Nekoliko puta sam skakao s padobranom želeći vidjeti imam li srce baciti se u ambis sa 4.000 metara visine.
– Kako je bilo na Mont Blancu?
– Kad sam se prvi put uspinjao, na krijesti pred samim vrhom Mont Blanca puhao je strahovit vjetar, toliko snažan da se i danas čudim kako smo uspjeli ostati čvrsto na zemlji, a da nismo bili otpuhnuti. Temperatura je bila u minusu 40 stupnjeva! U takvoj situaciji je logično što sam pomišljao što mi sve to treba, zar nije bolje biti doma u toplom krevetu nego da ti život visi o koncu. Ali, kad sam došao na sam vrh i uspješno se vratio, o svemu tome više nisam ni razmišljao. Štoviše, vrlo brzo nakon prvog uspona uslijedio je i moje drugo osvajanje Mont Blanca! Ima neki crv u čovjeku koji ti ne da mira, ali, kad sve napraviš, prožme te veliko zadovoljstvo zbog ostvarenog cilja.
Posljednjih godina Josip je bicikle stavio sa strane. Naime, prijatelj mu je 2005. godine, kad je shvatio da se više ne može brinuti o svojim konjima, ponudio Koronu i Lunu na čuvanje. Za Josipa je to bila “nemoralna ponuda”!
– Bicikli stoje i dalje sa strane i čekaju. I neka čekaju! Neće im biti ništa. S konjima ne mogu tako, njih se ne smije zapostaviti, kad bih ih zanemario, izgubio bih ih! I nikada to neću napraviti. Štoviše, svaki slobodni trenutak ih jašem. Jedno vrijeme sam se i natjecao u daljinskom jahanju, sudjelovao sam na endurance utrkama od 40 kilometara. Za utrke od 60 ili 120 kilometara, primjerice, konja moraš maksimalno dobro pripremiti, a ja za to ne stignem pa ih onda i ne vodim na te ekstremne daljine. U daljinskom jahanju konj ne smije prošepati, kao što mu na kontrolnom punktu bilo mora biti spušteno na razinu s početka utrke. U protivnom, slijedi diskvalifikacija. U daljinskom jahanju sam jahao skoro na svim konjima osim na Belli. S Ringom sam bio prvak na Alpe-Adria utrci u Klagenfurtu i Palmanovi, Lipici i u Puli. Konji su velika ljubav, kad ti se uvuku pod kožu – više nema povratka!

Nakon početna dva konja, Josip danas u štali na ranču veličine tri hektara drži pet konja – Bellu, Stellu, Ringa, Dinga i Arona. Koronu je prepustio kumu, a osobno najviše trenutno jaše Arona. Uskoro namjerava konjima omogućiti slobodnu ispašu u svom masliniku nalik amfiteatru kojeg kani ograditi žicom.
– Moj pokojni tata, koji je bio u talijanskoj vojsci, uvijek je pričao o konjima. On je služio vojsku u Torinu u konjici, od 1938.-1942., i čuvao je fotografije koje je imao s tim konjima, kako ih je jahao, kako se propinjao… Te priče nisu mi nikada izblijedjele i bilo je potpuno logično da nastavim njegovu priču.
Bez njega i njegovih konja nemoguće je zamislti Srednjovjekovni festival u Svetvinćentu. Na tim viteškim igrama Josip se u galopu trudi sabljom prerezati jabuku, kao što u Poreču iz trka kopljem mora pogoditi cilj.
– Kad sam pod najvećim stresom i opterećenjem, uzmem konja, zajašem ga i doma se vratim kao drugi čovjek!
Zaljubljenost u konje Josip je odlučio prenijeti i na svoja vina nazivajući ih upravo po svojim ljubimcima.
– Gledate nekako taj karakter konja, uspoređuješ taj karakter s vinima i onda vidiš da neka vina baš pašu uz tog konja. Stella je mlada i nježna kobila pa smo po njoj nazvali pjenušac. Ili, ta Korona, s kojom sam započeo endurance utrke, izdržljiva je i jaka kobila, uvijek sigurna u sebe, kad si s njom ne može te ništa iznenaditi. E, to ime smo dali našoj odležanoj malvaziji, našem najboljem vinu. Po Luni smo nazvali naše muškate – Luna Bianco i Luna d’Oro, a po Belli naše ekstradjevičansko maslinovo ulje.
Josip je relativno kasno ušao u vinsku priču, u svojoj 48. godini. Je li zbog toga ili nečega drugoga, ali Josip je i vinogradarstvo stavio u kategoriju – adrenalinskih sportova. Kaže, „vinogradarstvo je i stresno i zahtjevno i mukotrpno, moraš biti izuzetno uporan za postići neke rezultate“! Za nekoga tko je svoja prva vina buteljirao 2012. godine, Decanterova zlatna medalja 2017. godine za muškat Luna d’Oro iz 2015. godine ili 2018. godine za Koronu sur lie malvaziju iz 2016. godine rezultati su naprosto senzacionalni! A priznanja su i za njih bila iznenađujuća, uzorke svojih vina poslali su u London iz čiste znatiželje. Htjeli su, kaže, vidjeti gdje se nalaze njihova vina, kako na njih gledaju neovisni međunarodni suci.
Premda Josip sa svojom obitelji živi u Bujama, kuća im je na središnjem gradskom trgu na kojem se 1954. godine bivši jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito obratio razdraganom narodu Bujštine, njegovo podrijetlo je iz središnje Istre, iz sela Trviž nedaleko od Pazina. U Buje je doselio 1986. godine, poslije vjenčanja – suprugin otac je napravio kuću u kojoj su mogli imati uvjete za pristojan život.
– Iste godine smo otvorili naš prvi lokal, odmah pored Digitrona, bila je to restoran-pizzeria Aquarius. Ovu zgradu u kojoj sada radimo na središnjem gradskom trgu kupili smo 1993. godine i adaptirali, a restoran pod imenom Oštarija Rondo smo otvorili 1995. godine.
Digitron, u kojem je nekada radilo 800 radnika, sad je tek nekoliko desetaka, gotovo da više nitko i ne spominje. U Bujama je sada u prvom planu, ipak – vino! Josip je paralelno s vođenjem restorana-pizzerije Aquarius, od 1984. do 1990. godine radio kao diplomirani agronom u motovunskom poljoprivrednom kombinatu koji je u svom sastavu imao 220 hektara vinograda na najboljim pozicijama, kao i 350 ha ratarskih površina. Uglavnom su proizvodili grožđe za potrebe Istravina.

Njegovi sadašnji vinogradi na položaju Sveta Lucija nekada su bili dio veliko umaškog poljoprivrednog kombinata.
– Država je počela 2007-2008. godine rasprodavati to zemljište koje je nekada bilo dio PIK-a Umag i davati ga u najam. Javio sam se 2008. godine za svoj prvi hektar, godinu kasnije uzeo sam nova četiri hektara. Bio je to povratak u vinograd nakon skoro 20 godina! Često me pitaju kakav je osjećaj započeti nešto novo u toj dobi, jer sam tada imao 48 godina. Svima odgovaram da neke stvari ne možete zaboraviti. Ja sam se, ipak, rodio na selu, odrastao u vinogradu, to ti ostane u krvi.
Kad Josip kaže da se u kući uvijek pričalo o vinu, onda je nemoguće ne zapamtiti anegdotu o „rodnoj 1930. godini, kad su žene, umjesto da idu po vodu na središnju seosku javnu česmu, radije polijevale vino po podu, da se ne praši, nego išle po vodu“!
– Kad sam bio dijete, u vinogradu se zemlja obrađivala volovima, a ja bih morao ići voditi te volove dok bi otac držao plug. Uvijek smo imali po 2-3 boškarina i par krava koje su bile za mlijeko… Volovi su se zvali Bakin, Boškarin, Gallardo, Moro. Kako zaboraviti pretakanja vina kad bi mi kao djeca dolazili do tih kaca, maštela, prste močili pa ih lizali, a mama, kad bi došla, djecu bi zatekla malo zamantanu. Mi bismo se napili! Moj brat, Milorad, koji živi u Americi, nikada poslije toga nije više ni kap vina stavio u usta!
Josip danas ukupno ima sedam hektara vinograda, a pet hektara su u punom rodu. Ima mogućnost proširiti se za još pet hektara.
– Imamo mogućnosti proširiti se za još pet hektara. Žao mi je što nisam ranije krenuo u ovu priču! Do sada bi se mi već uhodali i bili puno konkurentniji. Mada smo i u ovom kratkom vremenu postigli jako dobre rezultate.
Uopće ne sumnjam u Josipove riječi. Pogotovo kad sam čuo da je rad u vinogradu stavio u kategoriju njemu toliko voljenih adrenalinskih sportova…

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88