MORENO IVANČIĆ – S malvazijom u Istri nemaš pravo na pogrešku

1721

Stiglo je!, probudio me jedno jutro Moreno Ivančić iz Novigrada.
Telefonski, gotovo euforično, žurio se javiti mi da je stiglo „jaje“ iz Francuske.
– Kakvo jaje?, upitao sam ga polako otvarajući oči.
– Pa, ono o kojem sam ti pričao! Betonsko!
– A to! Oprosti, Moreno, tek sam se probudio pa nisam odmah razumio o čemu pričaš, pravdao sam se.
– I fotografiju sam ti poslao.

Za Morena Ivančića, ambicioznog mladog novigradskog vinara zasigurno više ne postoji ona stara dvojba o jajetu i kokoši, jer, u njegovom slučaju, jaje, jaje i samo jaje je prapočetak uspješne vinske priče koja tek treba dosegnuti svoje vrhunce.
Morenovo betonsko jaje pristiglo iz Francuske ima i drugu, emocionalnu i obiteljsku dimenziju, jer betonske bačve u vinariji Ivančić, još dok je o svemu brinuo Bruno Ivančić, Morenov tata, bile su revolucionarne za Istru u vrijeme njegova vinarenja početkom 1990-ih godina.
– Kod nas u obitelji se oduvijek proizvodilo i grožđe i vino i maslinovo ulje, ali nekako u prvom planu uvijek je bilo ugostiteljstvo. Do 2004. godine smo držali obiteljski restoran Vidal ovdje u Novigradu, nazvan po naselju u kojem se restoran nalazio. Ali, vina smo proizvodili u ne baš malim količinama, jer se to vino i prodavalo u restoranu. U pitanju je bila količina između 7.000 i 12.000 litara. Ali, sve počinje puno ranije, priča Moreno.
Prema Morenovim riječima, njegov tata Bruno, koji je po zanimanju kuhar, u ratno vrijeme početkom 1990-iz godina, „kad u Istri nisu cvjetale ruže, posao je našao u Udinama“.
– Sjećam se, bio sam dječak od 10 godina, tata je taman donio prve betonske bačve iz Collija. On je volio vino i već tada, 1992.-1993. godine, obilazio je vinske podrume po Colliju i Goriškim brdima i bio je to totalni novitet kad se ovdje jednom pojavio s tri betonske bačve – dvije su bile od 700, a jedna od 400 litara, i u njima je počeo proizvoditi malvaziju na moderniji način u odnosu na tadašnji pristup proizvodnji malvazije u Istri. Do tada je bilo uobičajeno da se nakon muljanja grožđa to sve maceriralo od 7 do 15 dana što bi u konačnici rezultiralo tamnim i oksidiranim vinima. Tata je odlučio, ne znajući tada baš nešto puno o vinu, proizvesti prve malvazije odmah u startu odvajajući taj čisti samotok i to zasebno fermentirati. Rezultati su bili jako vidljivi. Posebno iz tih betonskih bačvi malvazije su bile kremoznije, zaokruženije, manje gorke, blaže itd.
Kad je rat završio, situacija stabilizirala i turisti počeli dolaziti u Istru, obitelj Ivančić otvara obiteljski restoran kojeg su vodili sve do 2004. godine. Vino koje su u to vrijeme proizvodili bilo je namijenjeno isključivo potrebama restorana.

Moreno je išao u srednju ugostiteljsku školu te je kao obučeni konobar bio predodređen nastaviti obiteljski posao s restoranom. No, njega takva budućnost nije oduševljavala, kaže – „puno privlačniji su mi bili vinograd i podrum“!
– Nakon vojnog roka kojeg sam služio u Zagrebu 2002. godine, vratio sam se doma i roditeljima rekao da se ne želim više baviti ugostiteljstvom te da želim proizvoditi vino. Njihova reakcija je bila čudna i malo skeptična, ali tata je volio vino, koje je, ruku na srce, bilo nadogradnja onoga što smo već imali, ali pružili su mi potporu! Tako smo 2004. godine zatvorili restoran. Ruku na srce, da restoran nismo zatvorili tada, zatvorili bismo ga nekoliko godina kasnije. Jer, postajalo je iznimno teško, gotovo nemoguće, baviti se u isto vrijeme i ugostiteljstvom i vinom. A posadili su se novi nasadi, intenzitet posla u vinogradu postajao je sve veći… Godinu kasnije sam otvorio vlastiti obrt Ivančić, koji je aktualan i danas, te iste godine upisujem stručni studij vinarstva u Poreču i počnem puniti svoje prve buteljke.
Tata Bruno se samo smješka na Morenove riječi. Kao da je sinovim izborom vinske priče kao nečega što će biti budućnost obitelji i njemu pao kamen sa srca.
– Znate, ja sam njega odvukao u vinograd! Mi smo 1964. godine kupili ovdje kuću oko koje je bilo i sedam hektara plodne zemlje. Tu je bilo nekih 700 stabala maslina i 2,5 ha vinograda. Ja sam počeo kao dijete sa svojim ocem, a moj djed je cijeli život bio vinogradar i vinar, preko u Šainima, možda dva kilometra odavde. Tako sam ja u djetinjstvu bio upoznat sa svime. Onda smo se 1970-ih godina prebacili malo na ugostiteljstvo. Moji su iz gornje Ćićarije i oni su preko zime tu dolazili s ovcama, imali su veliko stado, i tako su oni, zimi ovdje, a ljeti u planini, obitavali još od prije Austro-Ugarske. Kad su PIK-ovi počeli propadati, uzeo sam 7,5 hektara vinograda u zakup, išlo je kako je išlo, dva puta sam išao na ratište, sve se malo zapustilo i onda se to dalo drugima. Da sam i htio, nisam se mogao maksimalno posvetiti vinu, zato mi je drago vidjeti kod Morena želju za nečim što ja nisam uspio izvesti do kraja. S druge strane, drago mi je što je suprotstavio ugostiteljstvu i što nije htio nastaviti voditi restoran. Ugostiteljstvo je mrcvarenje obitelji, a ako još radite a la carte, kako smo mi radili s ribom, onda nemate nikada mira i rob ste cijeli život, priča tata Bruno.
Uspoređujući vina koja je on proizvodio s vinima koja proizvodi njegov sin Moreno, Bruno zaključuje da se danas „manje piju gemišti, a više čisto vino“.

Moreno za početak vinske priče koju je on potpisivao kaže da je bio skroman, „u strahu da se sve neće prodati buteljirala se tek paleta bijelog i pola palete crnog vina, za nešto više nije bilo hrabrosti“!
– Od opreme nisam imao gotovo ništa, a pamtim da je prva investicija, od bakinih 50 eura koje mi je poklonila za Božić, bila kupnja škara za rezidbu. Od tada nikada nisam stao, neprestano ulažem i investiram u tehnologiju, a i po naravi sam takav da ne mogu stati.
Nakon škara, 2006. godine, Moreno uzima prve kredite i počinje graditi novi podrum.
– Bilo je jako teško početi od nule i paralelno vraćati kredite. Ajde, imao sam nešto svoje zemlju i neku staru građevinu za sam početak, ali imao sam i deset kreditnih linija za kupnju bačvi, muljače, traktora… Ali, imao sam i dvije velike sreće, bez kojih to ne bih izgurao do kraja. Prvo, potpora obitelji i supruge Paole, koja je trenutno sa mnom u tom poslu. Drugo, imali smo viziju visoke kvalitete vina, gustog sklopa sadnje, malog opterećenja po trsu. Uzor su mi uvijek bili vinari iz Goriških brda i Collija, kao i neki lokalni jaki vinari, poput Morena Coronice, koji mi je bio neka vrsta mentora i ideje vodilje kroz sve te godine uspona.
Moreno i Moreno su se u to vrijeme jako puno družili i izvan posla. Dok je Coronica za svog mlađeg imenjaka bio „veseljak koji voli pjesmu“, mlađi Moreno je 15 godina bio tenor u klapi Volta iz Brtonigle, zaljubljen u skladbu legendarnog Ljube Stipišića Dalmate „Dalmatino, povišću pritrujena“ i ganut gestom sada pokojnog velikog istarskog skladatelja Nella Milotija, koji mu je za klapsko izvođenje dao ručno ispisanu partituru pjesme In vino veritas.
– Ima puno dobrih vinara, ali malo ih je koji mogu inspirirati cijelu jednu generaciju. Moreno Coronica je jedan od tih! Najbitniji savjet kojeg sam od njega uspio upiti je – jednostavnost u vinu. Napraviti vrhunsko vino bez puno kompliciranja u podrumu! Ali uz puno kompliciranja u vinogradu! Jer, ako imaš vrhunsku sirovinu, najvjerojatnije ćeš napraviti i vrhunsko vino.
Moreno je ulaskom u svijet vina postao čak treći vinar u Istri s istim imenom, uz Morena Coronicu i Morena Degrassija! Moreno Ivančić je svjestan da, želi li uopće ući u istu rečenicu s dvojicom starijih kolega koji su svojim vinima pisali povijest vinske Istre, mora najviše raditi upravo na malvaziji.
– Ta malvazija mi stvara veliki problem u kući, jer upravo zbog puno rada na njoj žena me često pita kad ću konačno izaći iz podruma i biti malo više s njima. Malvazija je u Istri najzahtjevnija sorta, jer s njom nemaš pravo na pogrešku! Ona je naša, autohtona sorta s kojom smo postigli već jedan jako visok standard, za razliku od drugih vina gdje se još, možda, tražimo. I, prag kvalitete malvazije se neprestano podiže, ono što je bilo dobro prije pet godina danas više jednostavno ne prolazi. U tom kontekstu s malvazijom moraš doslovno spavati da bi opstao na tržištu!
S druge strane, Moreno ne skriva da je cabernet sauvignon njegova najveća strast, „možda ponajbolja sorta za istarsko podneblje“! Za Morena je cabernet sauvignon – hobi, i baš zato u njegovu proizvodnju ulaže najviše truda, strasti i ljubavi.
– Nekako sam uvijek veću strast ima prema crvenim vinima. Od 11 zlatnih medalja na Vinistri, samo jedna je bila za malvaziju, sve drugo su crnjaci. Zato i ne čudi što sam inspiraciju našao u vinima iz Pijemonta, Barolo…, počeo sam istraživati što oni rade u podrumu, zašto su izbacili barik i vratili se velikim drvenim bačvama. Nas nekolicina novigradskih vinara pokušavamo ta iskustva primijeniti na naše sorte i uzgojne oblike.
– Nekada me ljudi znaju pitati dokad ću neprestano učiti i istraživati. A moj odgovor je jednostavan: Kad prestanem u vino unositi emocije, sve ću prodati nekom Rusu i baviti se pecanjem!
– Po prirodi sam jako kreativan, volim neprestano nešto istraživati. Istra me oduvijek fascinira i vjerujem da je ovo podneblje u mogućnosti dati jako velika vina. U zadnjih nekoliko godina sva svoja putovanja, sav novac koji sam ekstra potrošio u neke gušte, potrošio sam na vinske degustacije i kušanje najboljih svjetskih vina, od Sassicaije, Chateau Margauxa, Petrusa, Romanee-Contija…, htio sam vidjeti što svijet radi.
– I, što svijet radi?
– Na kraju je to ipak – vino! Koji je to faktor blizu toga koji udeseterostručuje cijenu, ili čak i više, puno je marketinga, tradicije i povijesti, da se razumijemo – to su vrhunska vina, ali to su u konačnici ipak samo vina koja nisu nemoguća misija. U jednom smo ispred njih, a to je vinograd, u kojem ne koristimo toliko pesticida. Nama nedostaje samo malo vremena, ali to će doći samo od sebe, sve ima neki svoj razvojni tok. Niti forsiranjem neke stvari ne mogu doći tako brzo. Radim, pokušavam raditi što bolje znam i mogu, jednostavno postajem sve više svjesniji da što više znam – manje znam!
Moreno je među rijetkim istarskim vinarima koji nema imperativ proizvodnje terana i fokusiranja svoje vinske priče na toj autohtonoj istarskoj sorti.
– Dobar teran zvuči moćno, ali i puno teže ga je proizvesti. S ekonomskog aspekta teran nema taj kontinuitet kojeg ti omogućuje cabernet sauvignon. S teranom sam postigao vrhunske rezultate, ali, kad bih trebao izdvojiti naše vrhunske terane, to je bila 2007. godina, nešto skromnija 2012. godina, vrhunska 2015. godina, za koju smo dva puta za redom dobili zlato na Vinistri, a prvi put s njim bili i u pripetavanju za šampiona. Za razdoblje od 10-11 godina, to su tek tri berbe i to je premalo. On jako ovisi o vremenskim prilikama. Shvatio sam da, kad je dobra godina za teran, obično nije dobra godina za druge sorte. I izrazito mu odgovara jako sušno razdoblje, tijekom koje druge sorte jako pate. U istom tom vremenskom razdoblju sam s cabernet sauvignonom, usudio bih se reći, dva put napravio impresivno vino, 2009. i 2011. godina, trenutno mi je u podrumu vrlo dobra 2016. godina, 2018. godina je dosta obećavajuća…
Što drugo i očekivati od ovoga strastvenog lovca koji se hvali trofejnim ulovom vepra, ali kome su strast, ipak, šljuke i lov na pernatu divljač uz pomoć svojih vjernih setera…

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88