MARKO KEŽA – “Vina Ž” kao “plan B” za povratak korijenima

2420

Otišao je na dvije godine u Njemačku zaraditi za alat i potom se vratiti u svoje Studence otvoriti automehaničarsku radionicu. Međutim, kako život piše romane, Marko Keža je u Mannheimu ostao više od 30 godina, auti ga više ne zanimaju, a zarađeni novac je uložio u mijenjanje hercegovačkog krajobraza – izbrazdao je i poorao čak 29 hektara krša nedaleko od Kravice, „oaze u kamenu“, 28 metara visokog slapa rijeke Trebižat. Premda je već dvije godine u mirovini, Marko sa svojom suprugom Ivankom živi u uvjerenju da će netko od njihove dvojice sinova, stariji Mirko, inženjer strojarstva, ili mlađi Daniel, inženjer elektrotehnike, sa svojim obiteljima doći u Studence i fizički preuzeti vođenje vinarije. Ili, barem, netko od unuka, koje, doduše, tek treba očekivati za 20-ak godine. No, to će već biti priča u domeni pitanja velikom hrvatskom vinaru Ivanu Enjingiju – zašto sadi novi vinograd u 78. godini života, i njegova odgovora:
– Pa, moj djed je u 78. godini života sadio hrastove!

No, da odmah na početku razriješim dvojbu koja me mučila nekoliko godina, otkako sam prvi put uopće vidio njihova vina i na njihovim etiketama ono veliko slovo „Ž“. Susretao sam se s njima na raznim sajmovima, od Međugorja, Ploča, Zagreba do Gerlingena pored Stuttgarta, gdje su dominirali svojim pristupom na Hercegovačkoj večeri, ali nikada nije bilo vremena za ispričati priču o porijeklu slova „Ž“ na njihovim pakovinama. Sve dok nisam sjeo s Markom i Ivankom u dvorištu njihove studenačke kuće…
– Dakle, zašto veliko slovo „Ž“?
– Kad smo počeli planirati izvoz u Njemačku, djeca su se tamo obratila nekim dizajnerima koji su ih odmah pitali koje su velike hercegovačke prepoznatljivosti na kojima bi se, eventualno, mogla temeljiti cijela marketinška priča. A moj sin im kaže:
– Nema ništa osim kamena, sunca i drače!
– Onda su oni iz prezimena uzeli „Ž“, kao nešto što odudara od njihova pisma, i rekli:
– Evo, ako se ljudima svidi vaše vino, svi će ga upamtiti po tom slovu! Ali, ako vino bude loše, onda će pogotovo upamtiti to slovo!
– I tako je ostalo to „Ž“ na etiketama. I nisu pogriješili, svi nas pamte po tome, nakon što im se prethodvno jako svidi vino!

Marko je „trbuhom za kruhom“ otišao odmah po odsluženju vojnog roka u Jugoslavenskoj narodnoj armiji 1973. godine i, tvrdi, bio je, vjerojatno, u zadnjoj generaciji hrvatskih ekonomskih migranata koji su mogli naći posao u Njemačkoj.
– Otišao sam u Mannheim i počeo raditi u jednoj gumari, tvornici koja proizvodi gume, jer su još jedino oni primali nove radnike. Njemačka je vrlo skoro nakon mog dolaska prestala primati radnu snagu. Kad sam se oženio 1981. godine, mojoj Ivanki je trebalo nekoliko godina da sredi papire i dobije radnu dozvolu!
– Gdje ste se upoznali?
– Ovdje. U Čapljini! Ona je iz Crvenog Grma.
Nije se Marko dugo zadržao u toj tvornici. Ali je u međuvremenu kupio alat za pokretanje vlastitog automehaničarskog biznisa u Ljubuškom. Premda nije volio živjeti u Njemačkoj, nije mogao ostati i raditi u Hercegovini, jer nije vidio nikakvu mogućnost napretka u tadašnjoj Jugoslaviji.

– Srećom, brzo sam našao posao u nekadašnjoj tvornici Heinrich Lanz koju je svojedobno kupio gigantski John Deere i tamo sam tri mjeseca radio na strojevima glodalicama. Tu su se radili dijelovi i u konačnici i sklapali traktori. Imali su i svoju ljevaonicu, o nikome nisu zavisili, sve su sami radili! Inače, nekada se u toj tvornici proizvodio njemački ponos, Lanz Bulldog, traktor kojeg je proizvedeno čak 220.000 komada i koji je, poglavito u Bavarskoj, postao sinonim za traktore.

Nakon tri mjeseca stjecanja prvih iskustva u John Deereovoj tvornici i naučenih, tek, „Guten morgen“ i još ponekog izraza na njemačkom jeziku, Marko dobije ponudu za posao poslovođe.
– Odmah su prepoznali da sve znam raditi! I taj posao sam nastavio raditi punih 18 godina. Inače, John Deere tada još nije imao strojeve koji se programiraju za razne aktivnosti, a kad su se pojavili, ja sam bio njihov programer. Moji sinovi sada u našoj tvornici imaju oko 40 takvih strojeva!
Paralelno s John Deereom, Marko i supruga Ivanka pokreću privatno još jedan posao, koji je izgledao kao svojevrsni outsourcing poznate tvornice. Nije Marko radio nikakvu nelojalnu konkurenciju svojim poslodavcima, štoviše John Deere im je pomogao i opskrbio potrebnim strojevima.
– Ma, mi smo ti, u stvari, počeli raditi dijelove za John Deerea! Nakon posla u tvornici, radili bi posao u vlastitom pogonu, mislim da nam je radni dan trajao 25 sati…
– Kako 25 sati?
– Ustajali smo sat ranije, ha, ha, ha.
Marko se danas šali na račun ogromne energije i truda kojeg je uložio u svoj posao u Njemačkoj, ali, definitivno, sve što je i zaradio njemu nije palo s neba!
Kad je John Deere zapao u recesijske probleme, tvornica je dobila novog upravitelja koji je morao smanjiti troškove poslovanja pa je, tako, Marko, nakon 18 godina provedenih s traktorima, postao višak. Ali, nastavio je raditi za John Deere kao neka vrsta kooperanta. I posao mu se, unatoč svemu, počeo širiti.

– Ma, tko vas je pitao, radilo se i svecima i petcima, i subotom i nedjeljom, ti moraš isporučiti materijal. Mi smo bili baš mala tvrtka, neka vrsta njihove ispomoći, oni su nas svime snabdijevali. Nikada neću zaboraviti da smo mi 15-ak godina u Mannheimu radili tolikim intenzitetom da se strojevi uopće u tom razdoblju nisu stali odmoriti ili ugasiti!!! Radilo se u tri smjene, po 70 tona materijala je dnevno izlazilo na montažu, nitko te nije pitao ni za cijenu – samo radi! Ali, bez obzira i na finu zaradu koja je sve to pratila, nikada nisam postao rob novca, nikada! Knjigovođa me bio nagovorio da kupim novog Mercedesa u kojeg, opet, čak šest mjeseci nisam bio niti ušao. Na kraju, kad se jednom dogodilo da sa ženom iskoristim neki lijepi dan i negdje se malo provozam, auto nije htio upaliti – ošla baterija!
Kad se u potpunosti otisnuo u privatne vode, Marko je prvo kupio 3.000 četvornih metara zemljišta na kojima je izgradio prvu halu, postupno počeo nabavljati strojeve, a onda je za nekoliko godina kupio još 7.000 kvadrata zemljišta za nova postrojenja…
– Vi ste, dakle, u Mannheimu napravili veliku i uspješnu poslovnu priču?
– Da, u kojoj je najteže bilo naučiti jezik.
– Koliko vam je trebalo da svladate njemački jezik?
– Trebalo bi mi još 100 godina! Dobro, ono što mi je bilo potrebno, relativno brzo sam svladao.
Proizvodnja je bila utemeljena na John Deereovim narudžbama, iz tvornice bi dobili izljeve i crteže i sve se moralo raditi po mjeri u rekordno kratkom roku. Tako su Marko i Ivanka u početku imali jednog zaposlenika pa dvojicu, a onda su bili dogurali u nekim situacijama i do 60 ljudi u radnom odnosu!
– Kad ste počeli razmišljati o povratku u Studence?
– Svaki dan! Ali baš svaki dan! Vazda me pola bilo u Mannheimu, a pola u Studencima. Evo, ja sam već dvije godine u mirovini i sada sam u Studencima, kući, svoj na svome. Nedavno sam bio u Mannheimu kod djece 10 dana i nijednom me nije minula želja da makar skoknem do radionice! Iako ja to sve volim, ne mogu više podnijeti te mirise…

Markov san o Studencima počeo je još za njegova momačkog života u Hercegovini. Kao strastveni zaljubljenik u lov (i ribolov – u Pločama ima svog partnera s kojima svakih nekoliko dana ide na more!), Marko je često sanjario kako će brdo iznad njegove sadašnje kuće, zaraslo u šikaru, kultivirati i učiniti prepoznatljivim po nečemu što neće biti baš „kamen, krš i maslina, vino, ganga, Neretva“.
– Da ti pravo kažem, tražio sam neki razlog da se vratim! Znate, kad čovjek ode u tuđi svijet, mlad, sa 19 godina, i onda, kad dođeš na odmor na nekoliko tjedana, htio bi ovdje, ondje, u lov, na more, curi… Na kraju od odmora ništa i opet čekaš drugu godinu. Intenzivnije sam počeo razmišljati o nekom projektu kojeg bih pokrenuo u zavičaju tek početkom krize u Njemačkoj 2005. godine. Imam dvojicu sinova i fino sam ih upitao:
– Hoćete li vi ovaj posao nastaviti?
– Hoćemo.
– Dobro, onda ćeš ti za strojarskog inženjera, a ti na elektrotehniku!
– I obojica su završili fakultete. A pritom su danju radili.
– Kad je počela kriza, rekao sam da ću napraviti vinariju pa, ako sve u Njemačkoj propadne, ovdje će biti rezervni plan! Plan B! Plan povlačenja! I nisam pritom imao neko ranije iskustvo u proizvodnji vina pa da me misao o tome ponijela. S druge strane, ne možeš ti ovdje u Hercegovini proizvoditi aute ili neku industriju. Možda si mogao zamisliti neki posao s kamenom, ali to mi se činilo bezveznim izvoziti u Njemačku. Htio sam u konačnici stvoriti nešto autohtono u mom rodnom kraju… I za sve ovo što smo podigli nisam podigao ni kunu kredita!
U skladu s naučenim poslovanjem u Njemačkoj, Marko je odmah kupio čak 29 hektara zemljišta za vinograde na idiličnim položajima pored trebižatskih slapova Kravica.
– Kad sam napravio prvu halu za posao u Mannheimu, odmah sam dogodine napravio i drugu i onda, u trećoj godini, još četiri hale. Ista špranca je primijenjena i na vinograde. Danas mi djeca govore:
– Ćaća, da smo ostali na jednoj ili dvije hale, mi bismo davno propali!!!

Marko se iz prve faze podizanja vinograda nikada iz sjećanja neće riješiti golemom stroja za ravnanje terena pristiglog iz Osijeka. Kaže, bio je to neki stroj za kopanje rovova „Tito kupio od Sadam Huseina“.
– Ali, što je taj stroj bio rupa bez dna!!! Klapao bi i udarao da je cijelim krajem odjekivalo, ali nije on bio za krš. I mi smo tih prvi sedam hektara kopali i kopali, koštalo je para i para. I nismo uspjeli tim strojem ispuniti plan. Onda mi je došao jedan mladi bagerist, rođak, i rekao:
– Ja ću tebi to napraviti s onim „pikamerom“. I, tako je i bilo, i deset puta bolje i neusporedivo jeftinije od Huseinovog stroja koji je trošio 100 litara nafte za sat vremena!
– Jeste li očekivali da će podizanje vinske priče biti financijska rupa bez dna?
– Znate li vi da, kad sam naručio svoj prvi stroj za tadašnjih 350 tisuća maraka, ništa nisam imao nego dvoje djece, ženu i auto na kredit. Ali, naučio sam da nikada ne smiješ ići nazad, nikad! Samo naprijed! Jer, kad se zakopaš, moraš se vaditi!
Prve vinograde su počeli kopati i saditi 2007. godine, pa 2009. te 2011. godine, dosad su posadili 115.000 loza. Nedavno su od lokalnih vlasti dobili u najam novih 19 hektara zemljišta.
– Mi smo sada na oko 150 tisuća butelja, a od ukupne proizvodnje crnog vina, kojeg je pola, 90 posto ide u Njemačku. I da ga imamo još deset puta toliko sve bi mogli prodati! Sljedećih 19 hektara koje budimo sadili bit će samo crne sorte.
– Evo, počeli smo izvoziti i u Kinu i bio sam jako protiv toga. Otišao sin tamo i kad je vidio da samo jedna ulica u Pekingu ima stanovnika k’o dvije Hrvatske, rekao mi je:
– Ćaća, s našim vinom se samo ta ulica ne bi mogla cijela pričestiti!

Marko obožava i gljive, taman mu je za našeg druženja jedna žena donijela prekrasne blagve koje je, kad ih je vidio, glasno i strasno poželio da mu ih Ivanka odmah ujutro skuha. No, i lov i ribolov i gljive bili bi mu još ukusniji i ljepši kad bi ih mogao dijeliti sa svojim sinovima i unučadi u Studencima.
– Meni bi najveći uspjeh ove vinarije bio da se barem jedan sin ovdje vrati sa svojom obitelji! Život ovdje bi im bio ljepši deset puta. Ili, barem, unučad da dođe ovamo, zaključuje Marko.

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88