GORDAN BAŠIĆ – Dobro vino ne mora biti skupo

1587

 

 

Kad bi Gordan Bašić, u javnosti najistureniji čovjek Fruškogorskih vinograda, brzorastuće vinarije iz Banoštora, odlučio reći „Dosta!“ svom angažmanu u Udruženju vinara i vinogradara Fruške gore, nitko mu ništa ne bi mogao prigovoriti. Štoviše, za šest godina aktivnog volontiranja kao čelnik Udruženja, koje je u tom kratkom razdoblju naraslo na više od 100 vinarija (točnije – 107 u trenutku pisanja ove priče krajem listopada 2022. godine), Gordan je već zaslužio barem javno priznanje. A vrijeme će pokazati da ni brončana statua ili, pak, njegov lik na konju, što bi mogao napraviti njegov prijatelj, kipar Miša Cvetičanin, ne bi bilo pretjerivanje i rektalno-speleološko uvlačenje čovjeku koji je vinsku Frušku goru i vinski Srijem pozicionirao na pijedestal najvažnijeg i najuzoritijeg vinogorja Srbije. Naprosto, brojke su brutalno na njegovoj strani.

A što je to Gordan Bašić napravio? Je li s njim u fruškogorsku vinsku priču konačno ušao dašak menadžerstva toliko neophodnog za bilo kakav poslovni, marketinški i kvalitativni pomak? Čime je vinare namamio da izađu iz svojih podruma i glasno se, urbi et orbi, pohvale svojim vinskim uratcima?

  • Ništa od svega ne bi bilo da na početku našeg vođenja udruge nismo inzistirali na zapošljavanju profesionalnog tajnika, to je bilo temelj svega što je kasnije uslijedilo!
  • Drugi veliki korak je bio pokazati svim vinarima da zaštita geografskog porijekla, za što smo se izborili, može donijeti samo korist i nipošto problem. Naime, dio vinara je mislio da u tom slučaju ćeš biti pod nadzorom i da će ti netko stalno stajati nad glavom i promatrati sve što radiš u vinariji i vinogradu, što nije istina. Istina je da je u pitanju samo nadzor kvalitete vina koje se treba pojaviti na tržištu.
  • Treće, uspostavili smo odličan odnos sa znanošću, i s Tehnološkim i Poljoprivrednim fakultetom, s njima održavamo i neke radionice, kao i s lokalnom samoupravom u Vojvodini, bez obzira tko je na vlasti. A na čelu ministarstava koja su nama zanimljiva mijenjali su se ljudi koji su vodili ministarstvo poljoprivrede, privredni turizam i visoko obrazovanje.
  • Četvrto, nabavili smo vinski analizator, bilo je dobre volje u pokrajinskoj administraciji da nam to nabave. Doduše, bilo je malo nezgodno gdje ga fizički pospremiti, jer nemamo naš laboratorij – ne može se tajnik time baviti, moramo imati nekog stručnjaka. Onda se izrodila ideja da vinski analizator pohranimo u departmanu Poljoprivrednog fakulteta u Sremskim Karlovcima, ali uz uvjet da vinari, članovi udruženja, imaju beneficiranu cijenu za napraviti sve potrebne analize vina. Ideja je bila da svi tu pohrle raditi analize i da postignemo tako prihvatljivu cijenu da se u konačnici svi odmaknu od priča o starom djedu koji je sve rješavao mirisanjem. S fakultetom smo se dogovorili da ta analiza košta samo tri eura, što je bilo neusporedivo s najjeftinijom analizom u okružju, poput Segedina, gdje je to koštalo 15 eura.
  • Zaključno, vinari su kroz te inicijative mogli shvatiti značaj udruživanja, a i pomoglo im je unaprijediti kvalitetu svojih vina.

No, nije tu kraj aktivnostima koje su Frušku goru učinile najznačajnijim vinogorjem u Srbiji. Nakon omasovljenja Udruge, odlučili su se da najveći naglasak u predstavljanju Fruške gore stave na graševinu, odnosno na grašac, kako su već iz davnina izvukli naziv za tu najzastupljeniju sortu koja je, nažalost, godinama, zbog niskih kvalitativnih dosega, bila javno žigosana.

  • Graševine imamo dovoljno, velikog je potencijala, a kad se pojavimo na nekom natjecanju ne natječemo se sa cijelim svijetom nego s uskim krugom regija u kojima se uzgaja ta sorta. Čak smo osnovali i komisiju koja treba dokazati autohtonost graševine na ovim prostorima.
  • I, kad sve ovo što sam nabrojao zbrojimo, to nije moglo proći neprimijećeno i neprepoznato!
  • Da ne izgleda kako sebi prisvajam sve zasluge, Udruženje vinogradara i vinara Srem-Fruška gora je tim, a ja sam samo, možda, najistureniji član tog tima i čovjek koji može reći da nesebično troši svoje vrijeme na tu priču.

I onda, ne može se ne upitati Gordana što je njegov posao! Jer, koliko god ga vino izbacilo na površinu, u cjelini svega čime se bavi vinarstvo je samo jedan segment.

  • Vino je moja ljubav, ali i dobar posao.

Gordan je rođen u Titelu i samo nekoliko godina je živio u tom mjestu gdje se Tisa ulijeva u Dunav. Iz pozicije dječaka, nedaleki Slankamen sa svojom strmom i visokom lesnom obalom doimao mu se kao kraj svijeta. Iz pozicije vinara, Slankamen, kao rub Fruške gore, za njega je početak i središte svemira.

A da bi došao od kraja svijeta do središta svemira, Gordan je morao otići u Novi Sad, završiti elektrotehniku i preko niza spletom okolnosti povezanih poslova doći u Banoštor i kroz vinarstvo poprimiti potpuno drugu životnu filozofiju.

  • U Novom Sadu sam završio Elektrotehnički fakultet i u svojim počecima sam čak i radio u struci. Onda su krenule one nesretne 1990-e, hiperinflacija…
  • Što si radio u struci?
  • Hibridizaciju u procesima proizvodnje. Primjerice, postoji pokretna traka u šećerani, a ja sam na nju morao ugraditi neku elektroniku, senzore, da bih mogao u realnom vremenu obrađivati podatke i utjecati da se nešto eventualno ispravi i tako unaprijedi kvaliteta. Radio sam i na automatiziranju mješaonice stočne hrane…
  • Nisi radio u nekoj kompaniji?
  • Nikad nisam radio za nikoga osim za sebe!

Malo studioznijim googlanjem na Internetu se može pronaći podatak da su Gordan i brat Pavle svojedobno u središtu Novog Sada izgradili moderni stambeni kompleks na sedam etaža „s pariškim pogledom na najljepše krovove vojvođanske metropole“, a poseban kuriozitet je bio da se u pet stanova direktno ulazi iz privatnog lifta.

  • Baveći se hibridizacijom u procesima proizvodnje, bio sam vezan za dio uvozne opreme. Bilo je to doba hiperinflacije, novac si gubio svakih 15 minuta, i bili smo prisiljeni raditi kompenzacije, jer je roba uvijek imala svoju vrijednost. Tako smo u Beočinu od cementare uzimali cement, a ne novac. Isto je bilo i sa šećeranom, mlinovima, u mješaonici stočne hrane…, i – tim stvarima smo počeli trgovati. Kako smo počeli trgovati, počeli smo osnivati razna poduzeća koja su se bavila širokim segmentom poslovanja. Zato, kad me pitaju čime se bavim, najlakše mi je reći da sam vinar. A mi imamo i brokersku kuću za posredovanje na burzi koja je trenutno jedna od najboljih u Srbiji – Tandem Financials, brokersku kuću za posredovanje u osiguranju – Tandem Premium, imali smo Quantum, koji se jednim dijelom bavio opremanjem kupaonica, i to smo radili jako dobro. A zgradu koju si otkrio da smo izgradili, podigli smo jer je jedna od naših kompanija tamo imala svoj prostor, dokupili smo okolne parcele i zazidali zgradu – to nam je bio jedini građevinski poduhvat…

Ništa drukčije od izgradnje zgrade u Ulici Vojvođanskih brigada nije izgledao ni ulazak braće Bašić u vinsku priču.

Naime, oni su u Banoštoru upoznali Jovu Ačanskog, direktora tamošnje poljoprivredne zadruge. Od njega su nabavili grožđe „za ispeći nešto rakije, napraviti neku lozu ili, možda, malo vina – ma, nešto potpuno neozbiljno“.

  • Međutim, zadruga ušla u probleme, mi odlučili pomoći Jovi i, na kraju, mi preuzeli zadrugu, a Jovo počeo raditi kod nas. Eto, tako je cijeli taj zadružni kompleks postao – Fruškogorski vinogradi!

Mladim novosadskim yuppiejima, a to su tada bili Gordan i Pavle, veličina preuzetog kompleksa banoštorske zadruge nije ništa značila. Za njih je 100 hektara površine pod vinogradima bilo samo – broj!

  • U nekim analizama i praveći neke brojeve kao potpuni laici u proizvodnji grožđa toga smo se prihvatili. A i inače smo Pavle i ja uvijek bili spremni zagristi neki veći zalogaj, polako ga žvakati i od njega nešto napraviti. Vrlo brzo smo shvatili koliko je to velika priča.
  • Tada je još postojao „Navip Fruškogorac“. Prve godine od preuzimanja banoštorske zadruge nismo ni proizvodili vino nego smo prodavali grožđe Navipu. Godinu kasnije je Navip otišao u stečaj i to nismo nikada ni naplatili. Shvatili smo na tom primjeru koliko ništa ne znamo i potražili smo ljude koji su bili spremni svemu nas naučiti!

Za prve sadnje vinograda savjetovao ih je legendarni profesor Petar  Cindrić, dok su enološku pomoć u proizvodnji vina dobili od Jovana Popova. Gordan i Pavle su kasnije odlučili angažirati i Thierryja Haberera, sjajnog enologa s Korzike, suradnika Michela Rollanda, koji im je trebao „za brži i snažniji marketinški iskorak vinarije, ali i kao jamstvo za posao kojeg su se prihvatili“.

Jovan Popov je tada radio i za vinariju Do kraja sveta iz Kovilja te im je predložio da baš tamo „odrade“ i svoj prvi chardonnay. Dogovorili su se s vlasnicima vinarije, koja je tada proizvodila i inoks tankove, da im oni uslužno proizvedu vino, a Gordan i Pavle će im sve to platiti, kao i troškove buteljiranja.

  • Međutim, nije sve bilo odrađeno kako smo se dogovorili, chardonnay nije odležavao u inoks tankovima u vinariji, nego u nekoj plastičnoj bačvi na otvorenome i pojma nemam što se sve s njim događalo. Proizveli smo oko 2000 boca i s tim vinom izašli na Poljoprivredni sajam i tamo osvojili, ni krivi ni dužni – zlato. Bilo je to 2004. godine.

Tada su braća Bašić počeli razmišljati i o izgradnji vinarije. Dvojili su jedino treba li vinarija biti u vinogradu ili u Banoštoru.

  • Tada je postojao neki zadružni podrum koji je po ugovoru sa zadrugom bio na korištenju svim vinarima iz Banoštora. Bio je toliko neodržavan da se počeo urušavati. Sjeo sam s vinarima iz Banoštora i rekao im da ne mislim ne poštivati ugovor kojeg su imali sa zadrugom, ali sam ih upozorio da u tom slučaju moraju uložiti u obnovu podruma koji je prijetio urušavanjem. Ili, ako odustaju od prava služnosti u podrumu, neka se dogovore da taj ugovor raskinemo dobrovoljno. I oni kažu da će odustati od ugovora. Mi smo onda preuzeli taj podrum, vratili mu neki stari sjaj i sredili ga kako treba, on funkcionira i danas. E, tamo nam je bio prostor prve vinarije …
  • Vinarija Quet se rodila pod tim imenom 2008. godine, i to tako što smo raspisali natječaj za ime brenda i vizualni identitet. Bilo je raznih prijedloga, 30-ak, o kojima je vrijedilo razmisliti. I onda smo s autorom svakog od tih prijedloga dodatno sjeli i popričali. A Quet je, u stvari, bio ime prvog keltskog naselja u Banoštoru.

Pobjednička agencija je zaradila 1.500 eura. A priča o Quetu je priča o povijesti Banoštora i tamošnjoj tvrđavi iz razdoblja Kelta, o čemu se danas tragovi nalaze samo u literaturi koja se bavi poviješću tog kraja. A tamo se nalaze različiti podatci pa se ta tvrđava negdje spominje kao Quet pa Kvet, Kve, Q… Bilo kako bilo, Quet je ostao kao brend Fruškogorskih vinograda i to za sortna vina visoke kvalitete.

  • Tako smo krenuli i izuzetno dobro se raširili na tržištu sa chardonnayom, talijanskim rizlingom, pinotom crnim, pinotom bijelim, merlotom i sauvignonom blancom.
  • Što ste to napravili da ste se u kratkom roku uspješno pozicionirali na tržištu?
  • Naša filozofija od prvoga dana bila je da dobro vino ne mora biti skupo!

Nakon samo nekoliko godina poslovanja, braća Bašić su pokrenuli liniju vina koju su nazvali Fruškać. Za njih je Fruškać postala osnovna linija u kojoj su bijela i crna kupaža te rosé.

Kao što su pokrenuli i liniju premium vina, Tri sunca, u kojoj, zasad, egzistira samo traminac kasna berba. Ali, tvrdi Gordan, uskoro će još barem dva vina ući u tu premium liniju.

Iz razdoblja podizanja brenda i blitzkrieg ulaska na tržište Srbije svakako će ostati upamćeno da je Gordan uspio nagovoriti katoličkog biskupa Đuru Gašparevića da im ustupe za prenamjenu urušenu i zapuštenu crkvu Svetog Rudolfa. I to na 99 godina, uz privolu Vatikana!

  • Bio jednom sa mnom u vinariji moj dobar prijatelj, kipar Miša Cvetičanin, i gledali smo u toranj te crkve koja je 30 metara od vinarije. Kaže on meni:
  • „Što ćemo s crkvom?“
  • „Kako ti pada na pamet da uopće mi nešto možemo napraviti sa crkvom?“
  • „To bi bilo divno!“
  • Naime, ta crkva je nakon Drugog svjetskog rata postupno i u potpunosti devastirana, bila je župna crkva, dok u biskupiji nisu odlučili da sjedište župe bude u Čereviću. I križ sa crkve je skinut i završio je u Vinkovcima. Dakle, crkva je bila bez krova, otvorena, iznutra išarana i tako je stajala.
  • I, doveo sam se u situaciju da bih tu crkvu htio srediti, ali što raditi i kako to biskupu reći!? I tako ja načnem tu temu s jednim mojim prijateljem u Novom Sadu, a on meni da poznaje biskupa.
  • „Što nas košta da odemo porazgovarati s njim?“
  • „Ajmo onda!“
  • I odemo, biskup Đuro Gašparević nas primi, sjednemo, a ja ne znam ni kako započeti razgovor ni što mu reći. I onda mi se taj moj prijatelj obrati:
  • „Pa, reci mu!“
  • I tako se ja otvorim, ispričam biskupu tko sam i što sam te da bi od crkve htjeli napraviti neki multifunkcionalni objekt koji se ni po čemu ne bi kosio s pravilima crkve, a nazvali bi ga – Centar za istraživanje vinske kulture.
  • Biskup me saslušao i rekao da nema ništa protiv te ideje, ali s obzirom da investicija prelazi njegove ingerencije, pokazao je spremnost da Vatikanu pošalje upit za taj slučaj te da će mi javiti odgovor kakav god bio.
  • Prošlo je neko vrijeme, ja sam cijelu tu priču već stavio ad acta, a onda mi se javio biskup i upitao hoćemo li doći do njega ili on do nas, jer, kaže, dobio je od Vatikana dopuštenje da nam taj prostor iznajmi te da mu napravimo prijedlog ugovora. Tako smo i napravili i predložili najam na 99 godina za podizanje Centra za istraživanje vinske kulture. I u tom ugovoru je definirano da im kiriju plaćamo u vinu.

Premda je za cijeli taj projekt Gordan već sredio svu papirologiju, priča se još nije pomakla s početka. Jer, u međuvremenu je u javnost prodrla informacija da će se upravo u Banoštoru, nedaleko od crkve, graditi pristanište za riječne kruzere pa su braća Bašić odlučili pričekati ostvarenje te priče, a „konačni izgled Centra za istraživanje vinske kulture bit će takav da će s pristaništem izgledati kao dio jedne cjeline“.

  • Kada Centar bude u funkciji, predvidjeli smo da se tamo održavaju predstave, koncerti, predavanja, izložbe, vinska natjecanja i degustacije, sajmovi, a u posebnom dijelu je predviđeno osnivanje Fruškogorskog vinskog arhiva.

A onda će Gordan i Pavle pogotovo doći na svoje, jer, osim vina i silnih poslova koje uspješno vode, umjetnost je njihova velika strast. Tko god je bio u poslovnom središtu njihova imperija u novosadskoj Ulici Miroslava Antića, moga se uvjeriti i letimičnim pogledom na uredske zidove koliko braća vole, primjerice, slikarstvo.

  • Ne mogu sakriti sklonost koju gajim prema slikarstvu. Volim dobru sliku i okružen sam slikama i u privatnom i poslovnom prostoru. I nikada ih nismo kupovali samo kao ukras. Svaka od kupljenih slika morala je prethodno nekako da mi legne. I ne mogu reći da su me prema slikama privlačila imena autora ili, pak, njihova vrijednost.

Gordan tvrdi da je odnos prema slikarstvu, općenito, „stvar odrastanja i odraz obrazovanja“. A u njihovom slučaju veliku ulogu je odigrala mama Silvia.

  • Moja baka, mamina mama, bila je fotograf i imala je fotografsku radnju u Titelu te je završila fotografsku školu u Beču. I dok nije bilo kolor fotografija, ona ih je rukama bojila. I sada još čuvam te fotografije koje su bile rukom bojane. U mami je čučao taj neki poriv prema slikarstvu, ona je rođena 1944. godine, i do prije deset godina, osim onih crtkanja uz djecu, nikada se time nije bavila. I odjednom je odlučila početi slikati. Onda sam jednom svog prijatelja, Danila Vuksanovića, koji je kustos u Galeriji Matice srpske, zamolio da ode sa mnom do mame i vidi što to ona radi. On je pogledao slike i rekao joj:
  • „Pa vi, gospođo, izuzetno slikate!“
  • Ali, nije to stalo samo na komplimentu, jer joj je pomogao postaviti i izložbu u Kulturnom centru u Novom Sadu.
  • Valjda se to prenijelo i na mene…

Prva slika uopće koju je kupio, a sada je dio njegove velike zbirke umjetnina, bila je djelo Radivoja Berbakova, sjajnog banatskog slikara podrijetlom iz Kikinde, koji je svoje slike stvarao uvijek i samo u prirodi, nipošto u ateljeu.

  • Neki starac s konjima ore njivu bio je motiv te slike koja me bila naprosto vratila u djetinjstvo, energija kojom je slika zračila strašno mi je legla…
  • Inače, već desetak godina pomažemo rad Galerije Matice Srpske, i ove godine, kad slave 175 godina postojanja, tako smo se dogovorili, priredit ćemo dva vina, bijelo i crno, koja će biti iz naše vinarije i nosit će njihove etikete.

A i strast prema motorima, koja tinja od djetinjstva, donekle objašnjava raketni pogon kojim brode kroz bespuća poslovnih poduhvata, pa i u svijetu vina.

  • Obožavam voziti motor! To je ljubav iz djetinjstva, još iz doba kad me tata sa četiri godine stavio na motor kod neke mamine rodbine u Molu. Zamisli, stavio me na motor da vozim, a on je trčao za mnom!!!
  • Za moj prvi Tomos tata me natjerao raditi cijelo ljeto u novosadskoj rafineriji, a na kraju mi ga je kupio i bez mog financijskog sudjelovanja. Samo me htio natjerati da radim i tako je testirao moju volju za tim motorom. Dugo sam ga vozio, a onda je uslijedila dugogodišnja stanka, sve do prije dvadeset godina. Negdje mi se u glavi vrzmao Harley Davidson, na koji nikada prije nisam sjeo. Jedan moj dobar prijatelj, koji je znao za tu moju maštariju, zovnuo me jednom da dođem u neki kafić s njim nešto popiti. Ja tamo, a ondje parkirano 5-6 Harleya, kao i kombi na kojem se kočoperio logotip Harley Davidson. A ljudi oko motora kao iz američkih filmova, tetovirani, u kožnim prslucima, s bradama. Bio sam uvjeren da je on sve to smislio i da je negdje bila skrivena kamera, samo da me isprovocira. Sjednemo mi do njih, uđemo u priču, oni mi ponudiše ključ da sjednem i provozam se. Tada sam prvi put sjeo na Harleya! Kad sam se vratio, upitao sam je li na prodaju, oni mi odgovoriše potvrdno i – to je bilo to. Nakon njega sam kupio jedan klasični Harley, cruiser, Electra Glide, s njim se bez problema može voziti u komadu 600-700 km.

A možda je u pozadini svega i ljubav prema romskoj kulturi i duhu naroda koji je uvijek i svugdje znao živjeti život.

  • Ciganski ne znam, ali svaku njihovu pjesmu bih mogao prepričati!
xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88