ANTONIO LIPANOVIĆ: Viški kriketaš u borbi za povrat bugave

2159

Moj prvi susret s viškim vinarom Antoniom Lipanovićem nije bio baš za pamćenje. Štoviše, nakon uvreda, kojima smo se međusobno počastili na festivalu Vino.com u Esplanadi krajem 2013. godine, poželiš ljude s kojima si se tako konfrontirao nikada više ne susresti. Bio sam euforičan, jer sam bio upravo donio tek tiskane primjerke Vinskih priča na festival u Zagreb, a Antonio je, zaustavivši se pored štanda na kojem sam bio, prigovorio da sam plaćen od vinara o kojima sam pisao u knjizi i da je izostavljanje u Vinskim pričama njega i svih drugih vinara s otoka Visa posljedica politike svjesnog ignoriranja tog udaljenog otoka. Pokušao sam mu objasniti da o plaćanju za objavljene tekstove nema ni govora i da mi je Vis, jednostavno, bio preskup za dolazak te da, s obzirom da nisam ni tada, kao ni sada, imao nikakve sponzore, nisam mogao priuštiti novac za napraviti priču i o njemu, ali i o još nekolicini drugih vinara koje sam već negdje pribilježio u glavi za obavezni posjet Visu jednoga dana. Antonio nije prihvatio moje obrazloženje, čak je olako prešao i preko mojih pohvala njegovim plavcu malom od 16 i nešto posto alkohola. Onda sam eksplodirao i izvrijeđao ga, smatrao sam da ne može nitko tek tako obezvrijediti nečiji trud samo zato što je nezadovoljan.

Kad sam nedavno nazvao Antonija Lipanovića i predstavio mu se na način da smo već jednom imali burno upoznavanje, sjetio se i on tog događaja. Nastao je tajac. Poslije te burne tišine ni on ni ja više nismo spomenuli incident u Esplanadi…

Suštinski, Antonio je i tijekom našeg razgovora bio isti kao i prije tri godine – sam protiv svih, ljutit i razočaran zbog zapostavljenosti Visa, svjestan svojih vrijednosti i tuđih slabosti, ali i odlučan u ispravnosti svojeg puta. I, ruku na srce – u svemu je u pravu! Sto posto!

Znate, kad živite na ovako udaljenom i gotovo izoliranom mjestu poput Visa, onda vas za otok tijekom cijele godine može vezati samo poljoprivreda. Ništa drugo! A ja i moja obitelj živimo samo od poljoprivrede i najbolje na svojoj koži osjećamo nedostatak sluha i Grada i Županije i Države općenito prema toj problematici. Evo vam banalan primjer. U svom vlasništvu imam dva hektara vinograda, a druga dva hektara sam dobio na korištenje od države koja je 30 hektara bivše vojne streljane rasparcelizirala i podijelila vinogradarima na korištenje. Ja sam svoju zemlju obradio i zasadio lozom, no – nitko drugi to nije napravio! I sad, umjesto da imamo polje kultivirano vinogradima, imate samo moja dva hektara loze okružena makijom. I nikoga ni u Gradu ni u Županiji nije briga zbog neizvršenja planirane sadnje. Ma, opća nebriga, priča Antonio.

Nedavno je na velikom tastingu hrvatskih vina u organizaciji Falstaffa, poznatog magazina na njemačkom jeziku, njegova vugava iz 2014. godine ocijenjena sa 90 bodova. Naravno, informiranost je dvosmjerna te, kako mnogi ne znaju što se događa na Visu, tako ni Antonio do našeg razgovora nije znao za Falstaffovo pisanje.

To je odlična ocjena, dobro sam i prošao kakva je bila godina!

Vugava je, inače, zaštitni znak Antonijeve vinarije, jer čak 70 posto vina proizvodi od te sorte koja se smatra autohtonom viškom sortom, a koju su godinama, krivo, smatrali – viognierom.
Južnoafrički vinar Richard Hilton je prije nekoliko godina svoj syrah nazvao Dalmatinac, i to samo zbog viogniera, kojeg je u malom postotku pomiješao sa syrahom na način na koji se to prakticira na području sjeverne Rhone u Francuskoj. Razlog zbog kojeg je Richard Hilton vino nazvao Dalmatinac leži u njegovom uvjerenju da je “viognier nastao u Hrvatskoj, odnosno Dalmaciji, gdje je poznat pod nazivom vugava”. Ne ulazim u istinitost Hiltonovih tvrdnji zasnovanih na legendi, ali u kultnoj knjizi “Wine Grapes – A complete guide to 1.368 vine varieties, including their origing and flavours”, autorica Jancis Robinson i Julije Harding te Joséa Vouillamoza, u opisu vugave jasno se navodi da se s tom sortom često greškom uspoređuje baš viognier. Upravo je jedan od autora te knjige, Joséa Vouillamoz, DNK analizom obje sorte utvrdio da se viognier i vugava – ne poklapaju!

Naravno da su mi poznate te priče, ali viognier i vugava nimalo ne sliče. Mene više brine što sad svi ovo vino zovu vugava, a ono dolazi od sorte koja je autohtona na Visu i koju ovdje svi zovu – bugava. I što je najgore, taj naziv vugava je sada zaštićen i mi moramo tako pisati na etiketama. Valjda to svi drugi izvan Visa bolje znaju od nas! Želim i hoću pokrenuti inicijaticu da to promijenimo i da vugava ponovo postane bugava, priča Antonio kome je prije nekoliko godina na Sabatini, tradicionalnoj vinskoj smotri dalmatinskih vinara, njegova Vugava viška bila proglašena najboljim dalmatinskim bijelim vinom.

Na otoku Visu danas je vugavom zasađeno tek 20 hektara vinograda u kojima se ubere oko 20 vagona grožđa, a od toga dobije oko 100.000 litara vina. Za vugavu se kaže da se jedino na Visu proizvodi na ekonomskoj osnovi. U novim nasadima vugave iznad Bola, čime se diči vinarija Stina, Antonio ne vidi konkurenciju. Jer, tvrdi, “vugava je viška sorta, a Brač nikad nije bio poznat po vinu”! Skoro 90 posto svoje ukupne proizvodnje Antonio proda na Visu, vjerojatno zato i nema nikakav marketinški pristup, kao ni potrebu za marketingom.

A nije da Antonio nema nekih posebnih aduta za reklamirati sebe i svoja vina. Primjerice, njegov plavac mali vjerojatno je jedini izdanak te sorte koji je zasađen i rađa u – salbunu. Pijesku! Meni osobno je taj plavac mali, koji će za berbu 2015. godine izaći s posebnom etiketom, “toliko je dobar”, jedan od najljepših vina te sorte.

To je potpuno drugo vino u odnosu na plavac mali s Pelješca ili Hvara. Meni su samo oni plavci mali iznad 15 posto alkohola dobra berba! Vino je pitkije, tanini su mekši. Imam još nekoliko boca iz 2004. godine i mogu vam reći da vina iz te godine nimalo još nisu izgubila sortnu karakteristiku plavca malog. Korijeni plavca malog u našim vinogradima su u pijesku dubokog profila i on ima izvanrednu kombinaciju dubinske vlage u tlu i osunčanosti loze. Kod nas često od šestog mjeseca do jeseni ne padne ni kap kiše, ali pjeskovito tlo lozi daje dovoljno vlage što daje izvanrednu kvalitetu grožđa, tvrdi Antonio.

Ili, iz sljedeće berbe Antonio kreće u buteljiranje potpuno novog vina koje će na etiketi krasiti naziv – Cipidrag!

Na Visu se dosta toga govori sa “c” pa je tribidrag postao cipidrag. Ove godine mi na prvi ozbiljniji rod dolazi 300-ak loza koje sam zasadio, a na etiketu ću napisati picidrag pa neka govore što hoće!

Ili, jedini je koji se može pohvaliti da je buteljirao palarušu.

Prošle godine smo uspjeli ubrati palaruše za 130 litara vina. Tu sortu su lokalni težaci sadili okolo na dijelovima otoka gdje ništa drugo nije uspjevalo rasti. Ta sorta je interesantna za kupažiranje s vugavom, jer vugava nema nekih kiselina, znanstvena fanstastika je prirodno dobiti vugavu s kiselinom od 5 Ph. S druge strane, vino od palaruše ima neku duboku jantarnu boju, imaš osjećaj kao da je oksidiralo. Čak tri puta sam to vino slao na analizu u Split na Institut i svaki put bi mi odgovorili da je vino ok i da nije neispravno. Flaširat ćemo i to vino pa ćemo vidjeti kako će sve proći.

Okušao se i s kurteloškom, još jednom viškom autohtonom sortom, koju je jedne godine kupio 500 kilograma iz nekog vinograda. Bila je to, pokazalo se, posljednja berba kurteloške u tom vinogradu. A Antonio se poslije nije htio više arheološki baviti potragom za tim grožđem i kurtelošku je prestao proizvoditi.

Antonio je prestao proizvoditi i prošek, još ljubomorno čuva posljednjih 100-ak boca iz 2000. godine, kad ga je posljednji put napravio.

Nemam baš uvjete za sušenje grožđa pa se nisam kasnije odlučivao ponovo ga raditi. Jednog dana kad napravim malu sušaru ne bi bilo loše prihvatiti se ozbiljnije proizvodnje prošeka.

Antonija Lipanovića javnost najbolje poznaje po domišljatosti i brzoj reakciji zahvaljujući kojoj se prvi, a kasnije se pokazalo i jedini, dočepao tunela iz Titova podzemnog bunkera na Visu, u kojem je bio vojni sustav za opskrbu Visa električnom energijom, i kojeg je preuredio u svoju – vinariju. Za otok Vis se zna da je na prostoru bivše države imao možda najveći podzemni grad te da je cijeli izbušen mrežama podzemnih prolaza i prostorija. Zato je građanima i turistima bilo zabranjeno dolaziti na Vis sve do 1992. godine. Radi se o 37 vojnih objekata, uključujući poznatu Titovu pećinu, zatim podzemnu vojnu bolnicu i tunel za sklanjanje ratnih brodova. Glavni tunel dugačak je 500 metara i izlazi na drugu stranu brda. U njemu su bili komanda, spavaonica za mornare i skladište raketa.

Stoga, kad Antonio počne pričati o viškim vinima ne može iz priče izostaviti vojno-povijesnu pozadinu cijele priče: “Naš plavac mali je jedini plavac iz pijeska i ti plavci iz pijeska su – prva divizija!”
Ili, kad mu u goste dođe John Saker, ugledni bivši profesionalni igrač kriketa, koji posljednjih godina piše samo o vinima, njemu će Antonio reći da “možda ne igra kriket tako dobro kao on, ali radi najbolju vugavu na svijetu!”

Naime, Antonio je, osim što je od bivše JNA “uzeo” tunel za potrebe svoje vinarije, iz još ranije povijesti svojeg otoka naslijedio strast za – kriketom! Štoviše, bio je hrvatski reprezentativac u tom sportu koji u Hrvatskoj postoji na razini tek tri kluba iz Zagreba, Splita i Visa.

U to malo vremena tijekom godine što stignem odmoriti od rada u vinogradu i vinariji, znam se nekad opustiti odlaskom u Split i partijom kriketa koju tamo odigram. To ti je ovdje ostalo od Engleza koji su na Visu bili prije 200 godina. Onda je njihov komodor William Hoste, zapovjednik britanskih ratnih brodova na Jadranu u godinama Napoleonove kopnene blokade cijelog Sredozemlja, napisao u svom pismu da je morao posadu držati dalje od viškog vina i dobrih žena i tamo iza brda ih je sakrio da igraju kriket! I danas ćete na Pliskom polju po vinogradima i okolnim kupinama pronaći dosta loptica koje su tamo završile.

Inače, komodor William Hoste, po kome su Višani nazvali svoj kriket klub, za kratkog razdoblja boravka na Visu opljačkao je i potopio 218 brodova, a nadahnuće je imao u tada friškoj pobjedi Horatia Nelsona kod Trafalgara. Pod sloganom “Zapamtite Nelsona”, komodor Hoste je s trostruko manje mornara i sa samo četiri broda porazio francuskog admirala Dubourdiea koji je predvodio združenu eskadru Francuza i Talijana okupljenu u četiri fregate, dvije korvete te brik, goletu i šambek s ukupno 2655 članova posade i 271 top. Hostea su nakon te pobjede prozvali Mladi Nelson, otok ispred viške luke je dobio ime Hoste, a Višanima je za budućnost ostao – kriket.

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88