VILI RITOŠA – Učiteljica mi priča da su kosovi ptice selice, a ja ih cijelu godinu gađao praćkom

1017

Vili Ritoša, samouki sveznadar iz Poreča, u dvije rečenice, koje su bile svojevrsna replika na upadicu njegove najmlađe kćeri Ane da „neke stvari može napraviti samo čovjek koji se u to razumije“, praktički je opisao sebe i svoj nevjerojatni životni put u kojem ne postoji nemoguće niti nešto što se ne može napraviti. Dobro, Vili će u šali dometnuti da u njegovom slučaju postoji „nemoguća misija“, jer, premda je želio, nikada nije dobio sina, ali zato ima tri prekrasne kćeri, od kojih najmlađa, Ana, u stvari nastavlja put obiteljske vinske priče za koji je on utro stazu.
– Onaj tko hoće, taj i uči, i nauči! Ne moraš ići u školu da bi nešto naučio, učiš ono što ti treba, životni je geslo Vilija Ritoše kojeg ovaj živopisni i beskrajno simpatični radoholičar dočarava beskrajnim i bezbrojnim primjerima iz svojeg životopisa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naime, Viliju sam prenio priču koja kruži o njemu, a po kojoj je on, doslovno, iskoristio svaki kamen iz okopanog vinograda i ugradio ga u temelje i zidove vinarije.
– Ja oduvijek tvrdim da je najveća glupost uzimati kredite i kupovati stanove na kredit dok imate toliko kamenja u prirodi. Vaše je tek da svaki dan prebacite samo jednu tačku punu kamenja i negdje zaradite tek za cement. Za 3-4 godine, tako, polagano, za mali novac možeš napraviti kuću! I to finu obiteljsku kuću od 100 četvornih metara, samo uzimajući iz prirode ili sa odlagališta građevinskog materijala.
Vili je, obrađujući plac kojeg je, prvotno, namjeravao iskoristiti za plastenički uzgoj cvijeća, vrlo brzo shvatio da je kupljeno zemljište bogatije kamenjem nego zemljom. Iz zemlje je uspio izvući mnoge kamene gromade koje je uspio prodati u obližnji kamenolom, dok je ukupno iskopano blizu 10.000 prostornih metara kamenja. Kojima je kasnije dodao još tisuću kubika manjeg kamenja nakon što je cijelu površinu, nakon bagera, izorao plugom i doveo u početnu poziciju za poljoprivredne radove.
– Morali smo se riješiti tolikog kamena i išlo nam je na ruku što su ga na kamenolomu htjeli otkupiti, pa je veći dio kasnije završio u Italiji za zaštitu luke u Veneciji.
Vili je sebe tako pretvorio u buldožera gurajući poput kamenje poput Sizifa, a nakon što mu na lokalnoj razini uprava vodovoda nije omogućila napajanje vodom, bez koje nema ni plastenika ni bilo koje vrste poljoprivrede, krenuo je i bušiti zemlju, sve dok na 80 metara dubine nije pronašao vodu. Bušotinu je, štoviše, još više produbio tako da u njegovom vinogradu voda sada dotiče iz dubine od 120 metara.
– Ja sam od rane mladosti svaštario, svoje igračke sam sam radio i bio u puno stvari potpuno samostalan. Prvo sam si kao dječak radio praćke, a kad sam naučio variti u svojoj 14. godini, onda sam napravio i pušku, „pravu lovačku“ od vodovodne cijevi. Sve što mi je trebalo sam sam uradio, tako da do danas više ni ne znam koliko sam raznih stvari za sebe obitelj i prijatelje napravio
U vrijeme kad je krenuo u srednju školu za konobare, nudile su mu se stipendije za budućnost zubnog tehničara ili mehaničara, ali njega to nije zanimalo. Turizam je bio u ekspanziji, a biti konobar je među mladima bila stvar prestiža. Dobra plaća, odličan tringelt, a kao klincu imponirale su mu priče starijih kolega koji su „uvijek bili džepova punih novca“.
– I, što je najvažnije, imao si čitavu zimu slobodno i mogao si se baviti nekim drugim stvarima. To mi je odgovaralo i zbog toga sam ponajviše i krenuo s konobarenjem. U hotelu Albatros u Zelenoj laguni u Poreču sam radio 17 godina, dok nisam sa suprugom, koja je tada radila kao sobarica, odlučio u potpunosti se osamostaliti i ne raditi više za nekoga drugoga.
Ili, kako voli reći, „nije više želio biti tuđi rob“ – „ako radim, želim da svi u obitelji rade za obitelj, a ne za nekoga drugoga“!
– Jer, drugi će ti dati plaću da preživiš, eventualno, ili ćeš se još u svoje slobodno vrijeme baviti dodatnim poslom da bi preživio, a ako radiš samo za sebe, sva vrijednost tvog rada ostaje tebi, odnosno obitelji.
Njegov plan je bio „jednostavan“ – baviti se turizmom, a onda na jesen malo loviti ribu, tek da ne postoji prazni hod.
– Turizam je tu, on ne može nikamo ići. More mi je pod nosom, u moru je hrana, što god izvadiš iz mora može se prodati. Poljoprivreda je također tu, ni ona ne može nikamo ići. Samo trebaš imati zemlju, dobru volju i malo mehanizacije da to radiš. I onda, kad sve to skupa složiš, imaš čitavu godinu za raditi i da čitava obitelj ima izvor prihoda i ne ovisi o bilo kome. Nisam htio dovesti sebe i obitelj u situaciju u koju se dovlačila većina mojih kolega. Naime, ako radiš samo u turizmu, sljedećeg 1. svibnja si već dekintiran, nemaš više love koju si potrošio tijekom jeseni i zime. Ne može se za nekoliko ljetnih mjeseci zaraditi toliko da cijela obitelj može živjeti sljedećih osam mjeseci, od toga kupiti i auto, kuću… Moraš raditi, moraš imati neki posao koji ti je dostupan u ono vrijeme baš kad ti imaš vremena. I, što je najvažnije, za taj drugi posao su ti bitni resursi koji su blizu kuće, da ne moraš ići u Italiju, Irsku ili „Gorski kotar“ ili bilo gdje…

Vili se prvo okušao u ribarenju. Ali ne bilo kako. Kupio je barku za sportski ribolov, jednu Dalmatinku, Kvarnerplastičin model čamca, sam je u potpunosti uredio plovidbu i sportsko ribarenje i razonodu, a vrlo brzo nakon toga, preuredio je jedan stari „lifeboat“ u barku spremnu za lov na listove. Jer, sezona listova, ili švoja, kako se u Istri kaže, taman je započinjala po svršetku turističke sezone. I tu svoju prvu ribarsku barku nazvao je upravo „Švoj“.
Ni godinu poslije (1991.), sa partnerom je opremio 12-metarsku kočaricu i to je bio početak ozbiljnog posla u ribarenju.
– Svašta sam radio, ja sam 7-8 barka opremio ili gradio, bile su u kategoriji čamaca, ali slijedeća moja kočarica bila je željezna i imala je 15 metara. Roh bau su mi napravili u brodogradilištu po mom nacrtu a do kraja sam je sam opremio. Kočaricu sam prodao 2012. godine kako bih skupio novac za završetak vinskog podruma. Trenutno imam jedan mali brzi aluminijski katamaran od 10 metara, i on je napravljen po mojoj ideji, on je također unikat!
– Ja sam u brodogradnji inženjer, ne treba mi nikakva diploma. Kao što mi za ništa u životu ne treba diploma, što će mi diplome?! Pa ja neću za drugoga raditi, tako da nikome ne trebam donositi na stol u vidu diplome potvrdu mog znanja.
– Ja svoje znanje razvijam radom! Mene čak ne zanima niti kakva su rješenja za neki problem imali drugi ljudi, ja želim doći do vlastitog rješenja, na licu mjesta.
Vilijev plan je vrlo brzo počeo poprimati razmjere ozbiljnog posla. Prvo je sa suprugom 1985. godine izgradio „kuću za turizam“, zbog koje supruga Franciska godinu kasnije napušta svoj posao i posvećuje se u potpunosti stranim turistima koji su od 1987. godine „punili sve kapacitete kuće od Uskrsa do kraja listopada“.
– Kad su počele smutnje prije rata, krenuo sam malo ribariti čamcem kojeg sam sam opremio, od ugradnje motora, plastificiranja, instalacije, drvenarije, varenja… Prijatelja, koji je ostao bez posla, uzimam sa mnom da odradi sezonu listova. Bilo je to 1990. godine. Nakon toga se odlučujemo napraviti kočaricu, jer ako već idemo na more, a dvojica smo, onda je bolje imati kočaricu. Od Kosanovića iz Zagreba smo naručili trup kočarice od 12 metara, premda ni prijatelj ni ja nismo ništa znali o toj vrsti ribolova, štoviše nisam tada znao ni zakrpati oko na mreži!!! Nisam se time bavio.
– Ali, napravio sam kočaricu kopirajući brod jednog jako dobrog ribara iz Poreča. Ništa nisam razmišljao što čemu služi na tom brodu, samo sam ga preslikao! Rekao sam:
– Kad dođe vrijeme za spustiti mrežu u more, spustit ćemo je i loviti, pa kako bude!
Dvije godine kasnije kočaricu je prepustio prijatelju, a sebi dao izgraditi još veću i spektakularniju. U Tehnomontu u Puli naručio je brod od 50 tona, 15 metara dužine, željezni.

– Bio sam jedini u okolici koji je imao željezni brod! Taj brod je i danas živ, prodao sam ga u Cromaris.
– Taj novi željezni brod sam počeo graditi 1994. godine i 1995. godine sam počeo raditi s njima sve do 2012. godine – punih 17 godina!
– Kočaricu sam u zadnje vrijeme do prodaje prepustio čovjeku koji je sa mnom do tada bio posada, jer sam se morao posvetiti vinogradu u kojem sam do danas proveo više od 30.000 sati da bi ga podigao na potrebnu razinu.
Od ambicioznijeg ribarenja je na kraju odustao kad se našao u situaciji da ne može više naći posadu za brod te da se za svako isplovljavanje mora „krpati s nekim penzićem“.
– Katamaran kojeg danas imam je aluminijski brodić koji se napravio u Čakovcu po mojoj želji i ideji. Meni je trebalo napraviti samo izvedbene nacrte (prema mojoj skici) i proračun stabiliteta, a to je posao kojeg mi je napravio jedan inženjer koji radi u Brodarskom institutu u Zagrebu, jer danas, plovilo za profesionalnu upotrebu više ne smiješ graditi sam, već to moraju izvesti certificirani „stručnjaci“
Treći dio Vilijeva plana, poljoprivreda, nakon prve, kratkotrajne faze početkom 1980-ih godina, kad su na zakupljena tri hektara nedaleko od današnje kuće za turizam godišnje proizvodili 5-6 vagona raznog povrća, ponovo se aktualizirao kupnjom tri hektara zemlje u Radmanima 2005. godine. Dvije starije kćeri već su se bile udale, a najmlađa Ana završavala je osnovnu i trebala je odabrati koju će pohađati srednju školu.
– Tada vinograd još nije bio ni u primisli, razmišljao sam eventualno o nekom ranču na 2,5 hektara kojeg bi ogradili i unutra pustili životinje i mali dio obrađivati za sebi hranu proizvoditi i nekoliko redova loze za vino. Ana je tada počela razmišljati o srednjoj poljoprivrednoj školi, što je meni bio signal da kompletnu parcelu pripremim i opremim podrum dok ona ne završi školovanje.
A Ana je srednju školu, kao i stručni studij vinarstva u Poreču, okončala 2012. godine. Za nju Vili tvrdi da je, bez obzira što je bila školarka, aktivno u vinogradu prošla sve faze nastanka vinograda i razvoja vinarije.
– Prvi razgovor kojeg smo uopće vodili na tu temu bio je prije mog upisa u srednju poljoprivrednu školu. Rekao mi je da postoji mogućnost kupnje te zemlje na kojoj bi posadili vinograd ili bavili se cvijećem ili povrćem, ili podigli plastenik… Moja prva pomisao, jer nisam imala nikakvu predodžbu o vinu, bila je:
– Pa, kome će ići toliko vino, tko će to kupovati?
– Kad sam bila djevojčica, uvijek sam govorila kako ću, kad narastem, biti cvjećarka! I uvijek sam se nešto petljala oko cvijeća, kopala gliste, dopuštala gusjenicama da mi pužu po ruci, premda sam bila alergična na njih, priča Ana.

Vili je poput gromobrana, sve dok ona u potpunosti nije bila spremna za vođenje vinarije, preuzimao na sebe sve rizike, pa i one bojazni o izlasku na tržište.
– Ne možeš se penjati na planinu, a da nisi naučio ni hodati! Naša vinska priča se zato otvarala polako. Nije sve ni u novcu, jer novac koji lako dođe, lako i klizne i napravi te pohlepnim pa ne znaš cijeniti ni svoj ni tuđi trud.
– Moj otac je sa sela došao u grad 1948, godine, ali je na neki način i dalje radio isti posao, bio je šef staklenika gradske vrtlarije koja je održavala parkove po Poreču i on je tu bio predradnik. A bio je i poljoprivrednik, šumar i lovac od djetinjstva. S njim sam naučio sve o prirodi. U osnovnoj školi sam ispravljao učiteljicu koja je pričala da su kosovi ptice selice, a ja ih gađao praćkom cijelu godinu!
Kad su se konačno posložili svi segmenti potrebni za početak vinske priče, Vili je 2006. godine posadio vinograd, a već 2008. godine imao prvu komercijalnu berbu. S muškatom ružom porečkim, kojeg je posadio 2011. godine, prvu pravu berbu je imao već godinu kasnije!!!
– Zašto ste se odlučili za muškat ružu porečki?
– Tu pored naše stare kuće počinjao je vinograd Poljoprivredne škole u kojem je nekad bila ta sorta, grožđe moga djetinjstva, bilo je tako slatko i mirišljavo da sam ga zapamtio za tri života!
Kad je podizanjem vinograda i izgradnjom vinarije konačno ispunio plan kojeg je projicirao prije 40 godina, Vili me uvjerava da se u međuvremenu ništa nije promijenio.
– Samo sam malo više strpljiv!
Ana, doduše, ne vozi traktor, ne gradi brodove, ali je vinsku priču ubacila u petu brzinu. U samo nekoliko godina je ponudu podigla s tri na deset različitih etiketa, a Ritoša Vina su jedina vinarija u Hrvatskoj koja se može pohvaliti da na svojim pakovinama imaju natpis:
– Suitable for vegans!

Ana smatra da time jasno poručuju da u njihovom proizvodnom procesu ne koriste tvari životinjskog porijekla za bistrenje i stabilizaciju vina, poput želatine i ribljeg mjehura.
– Na taj interesantan detalj na našoj etiketi odlučili smo se unatrag tri berbe, jer mi uistinu u proizvodnji vina koristimo samo tvari anorganskog porijekla.
Inače, u vinogradu u kojem svaki trs ima kapaljku za navodnjavanje ne koriste se herbicidi, već se korov suzbija strojno i ručno, upotreba fungicida i pesticida je svedena na nužni minimum, a berba se odradi isključivo ručno.

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88