Od ukupno sedam, čak šest hrvatskih zlata na Decanteru ide u Istru!

1188

Premda će službeni rezultati s najvećeg i najutjecajnijeg svjetskog ocjenjivanja vina biti poznati 28. svibnja, već se zna da u Hrvatsku dolazi izvanrednih sedam zlatnih odličja. A od njih sedam, čak šest su osvojili vinari Istre!

Dvije vinarije su uspjele ponoviti prošlogodišnje zlato, ali s potpuno drugim sortama. Tako je, primjerice, Marko Fakin, koji je prošle godine osvojio zlato za Teran iz 2017. godine, ove godine trijumfirao s mladom Malvazijom istarskom iz 2018. godine. Štoviše, malvazijom je još malo podigao letvicu koja sad, u njegovom slučaju, iznosi 96 bodova! Sljedeće godine, dakle, Marko juriša na platinastih 97 bodova i titulu The Best in Show…

Prošlogodišnji uspjeh, ostvaren na kvaliteti kupaže cabernet sauvignon i merlota kroz vino Domenico, Ranko Anđelini je ove godine ponovio s Malvazijom istarskom iz 2015. godine.

Vinarija Rossi, koja je prije nekoliko tjedana osvojila zlatnu medalju na International Wine Challengeu za odležanu malvaziju Templara, na Decanteru je osvojila zlato za svježu Malvaziju istarsku iz 2018. godine.
Ono što je bilo slučaj, ili incident, proteklih godina, kad su se zlatom na Decanteru okitili Mario Banko i Andrea Cossetto za svoje svježe malvazije, sad već postaje pravilo.
Nakon što se s IWC-a vratio sa zlatom, Clemente Blanc Ivana Damjanića iz Fuškulina s Decantera se vraća s impresivnih 96 bodova i već sad se može glasno reći da je ta kupaža malvazije, chardonnaya i pinota bijelog najuspješnije hrvatsko bijelo vino u 2019. godini!

Veliki Moreno Coronica je sa svojim velikim Gran Teranom iz 2015. godine konačno stao na mjesto koje zaslužuje prigrabivši zlato na Decanteru za taj nektar od sorte koja sve više biva prepoznata i cijenjena u svijetu.

Navodno je u prvom ocjenjivanju i Claudio Tomaz dobio 95 bodova za svoju Barbarossu, ali mu je naknadnim kušanjem ocjena, ipak, smanjena za jedan bod.
Kao što se slično dogodilo i nekim vinima iz Međimurja i Dalmacije…

 

Veliki rezultat je postigao istarski vinski gigant, Laguna, koja je za svoju Vižinadu Riservu iz 2016. godine zavrijedila – zlato!

No, uz svo divljenje nagradama koje su osvojili istarski vinari, najveći odjek svakako je izazvalo zlato koje je, prvi put za plavac mali uopće, osvojio Tonči Marijan iz Pitava za svoj Vron bod iz 2012. godine.

SVA HRVATSKA ZLATA NA DECANTERU 2019. GODINE:
Malvazija istarska 2018 – Vina Fakin
Malvazija istarska 2015 – Vina Anđelini
Malvazija istarska 2018 – Vina Rossi
Malvazija Vižinada 2016– Vina Laguna
Clemente 2016 – Damjanić
Gran Teran 2015 – Coronica
Vron bod 2012 – Tonči Marijan