Vlado Krauthaker o Enjingiju: “Kad Ivan govori, mora ga se slušati!”

1716

IZ TEK OBJAVLJENE KNJIGE: “Enjingi, velika životna priča najvećeg hrvatskog vinara”

Što veliki Vlado Krauthaker priča o Ivanu Enjingiju…

Nakon što je obnovio Požeški festival tamburaške glazbe, Ivan Enjingi je bio na vrhuncu svoje slave. Barem tako on tvrdi, dok će mnogi reći da ta popularnost ne jenjava najmanje 30 godina. No, prisjeća se, u dubini duše je bio jako tužan, jer nikoga od brojnih vinogradara Zlatne doline nije uspio nagovoriti da krene u privatni posao. Kaže:
– Nagovorio sam puno slovenskih vinara da dođu u Zagreb, ali u Hrvatskoj – nitko me nije slijedio!
Bio je slab na Vladu Krauthakera i njega je najviše nagovarao da napusti posao glavnog enologa u Kutjevu d.d., jer – vidio je „gdje sve ide“.
– Sve sam ih nagovarao na odlazak u privatnike, najviše Krauthakera! No, izgleda, trebalo je doći do krize u poslovanju kombinata kako bi pojedinci shvatili da im je pokretanje vlastitih vinskih priča jedina šansa za opstanak.
– Bio sam ponešto i informiran, jer sam se družio s ljudima koji su bili upućeni u budućnost Hrvatske. Nagovarao sam i druge, molio sam ih da krenu, započnu, jer apsurd je da sve ostane na meni. Prostora je bilo jako puno, poglavito kad zaživi turizam. A nismo imali dobrog vina, jer ta vina koja su se tada proizvodila bila su prosječna, industrijska. Tek sredinom 1990-ih godina su me poslušali Krauthaker, Adžić, Jakobović… Nastojao sam, koliko god je to bilo moguće, svima pomoći, a tu su bili i Zlatan Plenković, braća Katunar, jer kad su oni krenuli nisu bili poznati na tržištu, Zdjelarević. Onda smo 1992. godine osnovali udrugu privatnih vinara kojoj sam bio predsjednik i s kojom je praktički krenuo opći napredak u cijeloj vinskoj Hrvatskoj. Osnivanje Udruge Privatni vinar je bilo u Okrugljaku. Tada sam imao tek 52 godine, bio sam pun energije, skoro kao sada u svojoj 80. godini! Kad je krenula prodaja, pojavili su se veliki problemi s plaćanjem, a i inflacija je bila ogromna. Onda je nas petorica vinara osnovalo društvo Vinoline sa ciljem zajedničkih nastupa. Svatko je imao svoje vino, ali svatko tko nije platio nekome od nas za isporučeno vino, nije mogao od nikoga drugoga iz Vinolinea dobiti vino! Time smo na neki način prisiljavali ugostitelje da isplaćuju svoje obveze prema vinarima, prisjeća se Ivan.
Kad je Ivan krčio put malim vinarima da izađu iz svojih podruma i samostalno krenu na tržište, današnji velikan Vlado Krauthaker je bio „Koferaš“, mladi stručnjak iz Štrigove i mariborski student koji je u Kutjevo došao kao u obećanu zemlju za svakoga tko je htio nešto naučiti. O graševini nije znao baš puno, a i prvo iskustvo u Kombinatu bilo je sedmomjesečno proučavanje proizvodnje Traubisode na studijskom boravku u Austriji u vinariji Lenz Moser.
– Ta austrijska epizoda mi je dobro došla, jer sam se tamo „otrijeznio od mladosti“, a veliki Ivan Jambrović me uzeo pod svoje.
I Ivan Enjingi, pak, reći će za svojeg imenjaka Jambrovića da je od njega dosta naučio te da ga je u nekim situacijama i usmjeravao u razvoju njegove vinske priče.
Tome je svjedočio i Vlado Krauthaker, koji je Enjingija upoznao „kroz nekoliko indirektnih kontakata, kad bi Ivan u Kombinatu trebao napraviti analitiku svojih vina“.
– Ivan Enjingi je bio prvi vinar koji je tada počeo puniti svoja vina u butelje, a koji je do tada vina prodavao u litrenkama i rinfuzno. Njemu su zbog toga analize bile nužno potrebne pa su mu trebale usluge moje kolegice u laboratoriju. Tamo sam se s njim prvi put ozbiljnije upoznao, bilo je to negdje 1980./1981. godine. Kroz to poznanstvo smo počeli i drugovati, a povezali smo se i familijarno, posjećivali, odlazili na zajedničke fešte. Supruga i ja smo mu često dolazili kući kad je imao punjenje, etiketiranje, pa mu malo pomagali. U svakom slučaju bilo je to vrlo kvalitetno druženje i obiteljsko poštivanje.
Vlado tvrdi da Ivanova vinska priča nije bila pravilo te da je u tadašnjem Kombinatu bilo ljudi koji nisu blagonaklono gledali na sve što se događalo izvan te gigantske vinarije.
– Nasuprot Kombinatu, Ivanova ideja je bila da ide sam i da sam stvara nešto. U tom smjeru je uistinu bio pionir u Hrvatskoj. Znam da je drugovao s Franjom Lebarom iz Međimurja i da su jedan drugoga podupirali u svojim idejama i da su zajedno stvarali to pionirstvo. Na tome im treba skinuti kapu! A od onoga što je radio Ivan svi mi smo kasnije mogli gledati i učiti kako se radi i primjenjivati njegova iskustva u nekim svojim razmišljanjima i radu.
– Kakva je bila ta njegova tadašnja graševina?
– Kad sam ga upoznao i kad smo se tada obiteljski družili, sjećam se da on nikada nije imao dovoljno vina za kojim je bila strašna jagma i koje je bilo odlično prihvaćeno na hrvatskom tržištu kod tih velikih kuća koje su onda bili gospodari vinske komercijale.
– Vi ste svoje prvo vino proizveli 1992. godine?
– Ruku na srce, mene je Ivan Enjingi puno prije toga počeo pritiskati da se osamostalim stalno mi govoreći:
– „Zašto ja u kombinatu gubim vrijeme?!“
– I sve bi to potkrepljivao primjerima iz svog iskustva. Točno, bilo je to potpuno ispravno razmišljanje. Međutim, ja sam u kombinatu bio tada glavni enolog i nije mi bilo jednostavno odlučiti se krenuti samostalno u privatnu vinsku priču. Prvo vino koje sam proizveo samostalno bilo je iz berbe 1989. godine od grožđa iz vinograda koji se prostirao samo na jednom hektaru. Ivan mi je posudio posudu u kojoj sam sve napravio, vino je bilo jako lijepo, ali s tim vinom nisam mogao ići na tržište. Onda sam to vino prepustio Ivanu koji ga je propustio kroz svoju distributersku mrežu. U biti, prvo vino s kojim sam odlučio privatno krenuti došlo je nakon nekih nepogoda u odnosima u samom kombinatu i to se dogodilo 1992. godine. Vino sam proizveo u vlastitom podrumu, napunio ga u butelje, a direktori iz kombinata su mi počeli zamjerati na tome. Onda sam im ja odgovorio, a u tome me Enjingi značajno podupirao, da ću se odvojiti, napustiti kombinat i samostalno krenuti u svoju vinsku priču. Tako je i bilo. Već sljedeću berbu 1993. godine sam preradio u njegovom podrumu u Hrnjevcu, a bilo je oko 15 tisuća litara.
Vlado je do tada ima tek jedan hektar svojih vinograda i četiri hektara u kooperaciji, a Ivan mu je pomogao u kupnji vinograda od 3,5 hektara, kojeg i danas obrađuje.
– Ivan mi je pomogao jamčeći za mene. Tada se nije lako moglo doći do novca, a on mi je našao čovjeka koji mi je posudio, a on je bio jamstvo da će sve biti plaćeno! On je u tome bio maksimalno angažiran, moj početak vlastite vinske priče kao da je bio i njegova misija!
– Već sljedeće godine smo proširili proizvodnju na 20 tisuća litara. Nakon te dvije berbe, koje sam u potpunosti odradio u njegovom podrumu, konačno sam riješio problem s kanalizacijom u svom podrumu te sam se u potpunosti prebacio u svoj prostor.
– Nas dvojica smo i poslije toga nastavili odlično surađivati, zajedno smo nastupali na tržištu, zajedno stvarali vinske udruge…
– Vinoline?
– Bio je to sjajan projekt kojeg šestorica individualaca nisu znali sačuvati! Imali smo projekte zajedničkog marketinga, zajedničkih poklon paketa, međutim neki, a ne Ivan Enjingi, su se polakomili misleći da moramo imati i zajedničku firmu i za komercijalu kako nas ne bi uništavali tadašnji trgovci sa strašnim rabatima i neplaćanjima. Ni Ivan ni ja više nismo htjeli biti u tome.
Zanimljivo je čuti od Vlade Krauthakera usporedbu Enjingija danas i Enjingija prije 30 godina. Ruku na srce, nekad su njih dvojica bili nerazdvojni, poput obitelji, a danas jedva da se i pozdrave kad se slučajno nađu u istom prostoru. Prije 30 godina, kad ga je Ivan „pogurao“, Vlado je tek počinjao razvijati svoju vlastitu vinsku priču, a danas u svom vlasništvu ima 43 hektara vinograda, kao što i otkupljuje grožđe od kooperantskih 68 hektara.
– Jako puno se toga promijenilo na vinskoj sceni Hrvatske, ali Ivan Enjingi se nije promijenio nimalo! Nas dvojica smo zajedno radili u istom podrumu dvije godine, on je znao što ja radim, ja sam znao što i kako on radi, naše obitelji su praktički sve zajedno radile, podrumarile, jedni drugima pomagali… I Ivan je uvijek bio sam svoj majstor – i u vinogradu i u podrumu i u tehnologiji obrade, bio je jako inventivan u primjeni novih znanja, uvijek je po tome bio ispred drugih. Puno je išao po svijetu, puno je putovao, puno toga je primijenio što je vidio, i do 2000. godine je stalno bio ispred drugih, sigurno jedan od najmodernijih vinara.
– Kako se vinska scena počela širiti, tako su i noviji vinari počeli primjenjivati nove tehnologije, svi su htjeli imati nešto po čemu će prednjačiti, a Ivo je ostao na tradicionalnom pristupu koji je svojedobno bio moderan – vina s malo ostatka sladora, izraženijih alkohola, i koji je bio jako tražen 1990-ih godina. To su bila vina potpuno drukčija od ovih što se danas traže! Da se razumijemo, to su odlična vina, koja mogu dugo odležavati i prodavati se i kao arhivska vina, ali takva vina treba prodati i financijski izdržati do njihova izlaska na tržište. Ivo je možda ostao malo staromodan, premalo je ulagao u nove stvari.
– Nitko kao Ivan Enjingi ne može tako dugo pričati o svemu što je napravio u vinskom svijetu, jer o svemu što priča on govori na temelju vlastitog iskustva! On je doslovno krenuo od ničega i došao do toga što danas ima. A to mu mora priznati svatko, pa i najzločestiji. Kad Ivan Enjingi govori, njega se mora slušati!
Vlado se potom malo zamislio, uzdahnuo i dodao:
– Kamo sreće kad bi svi mladi dolazili kod njega i slušali i između redaka shvatili što ga je diglo i oplemenilo! Mislim da u Hrvatskoj ne postoji čovjek s takvim iskustvom i koji je kroz svoj želudac prebacio toliko stvari, i pozitivnih i negativnih i stresova i raznih vremenskih nepogoda i nesreća, a da je, unatoč žestini svih tih udaraca, sve to izdržao!
Kad Vladu Krauthakera upitate koje je mjesto Ivana Enjingija na hrvatskoj vinskoj sceni, odgovorit će vam:
– Najveći konzervativac koji postoji u Hrvatskoj, uporan u provedbi svojih ideja! On je krenuo u ekološku proizvodnju, a ja sam to isto radio pa znam što je to, i unatoč svemu izdržao u dosljednosti toj priči i, pritom, proizvodi vrlo pristojna vina za koja dobiva najveće svjetske nagrade. Ivan je tradicionalan do kraja i to će tako i ostati, bez obzira što mu s takvim pristupom danas ide malo teže nego prije. I što za takvu proizvodnju danas trebaš imati banku u kući!
Vlado Krauthaker je posljednjih 30 godina stekao status ponajboljeg hrvatskog vinara, osvojio je najveća svjetska priznanja na svim natjecanjima na kojima se pojavljivao sa svojim vinima, u Hrvatskoj ga se smatra vinskim velikanom, ali, priznaje, neka Enjingijeva vina bi vrlo rado htio imati u svojoj paleti proizvoda.
– Venje, i crno i bijelo, to su vina vrhunske kvalitete kakvih je u Hrvatskoj jako, jako malo! Neke graševine koje je proizveo krajem 1990-ih i početkom 2000-ih su bile divota, strašna vina. Priznajem, osjećam neku vrstu pozitivne ljubomore prema nekim njegovim vinima koja ja nikada nisam uspio proizvesti u svom podrumu.
I, za kraj, kako bi Vlado Krauthaker u kratkim crtama opisao Ivana Enjingija?
– Marljiv, uporan, tvrdoglav – u našem poslu bez tvrdoglavosti nema ništa, i ta jedna intuicija, iskustvo, inteligencija koju se ne može pronaći kod puno ljudi. On je u puno segmenata kvalitetan čovjek, od mehanike do razmišljanja o vinogradu i jedne logike skeniranja problema. On skenira problem i kreće od onoga što je najteže. Često imam dojam da kad on riješi najveći problem, oni manji se sami od sebe riješe, ha, ha, ha. Inače, nije on pomogao samo Adžiću ili meni, svi ovi mladi iz Kutjeva i okoline koji su bili s njim u društvu, svi oni su nešto pokupili od njega. Ako ništa drugo, očima su krali i primjenjivali njegove ideje u svojim podrumima!

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88